Το κοινοβούλιο της χώρας υπό κομμουνιστική κυβέρνηση συμπεριέλαβε σχετικό μέτρο στις διατάξεις νόμου για την επικαιροποίηση του νομικού πλαισίου του συστήματος δημόσιας και δωρεάν υγείας για όλους.
«Το δικαίωμα των ανθρώπων να έχουν αξιοπρεπή θάνατο αναγνωρίζεται σε αποφάσεις για το τέλος της ζωής που μπορεί να περιλαμβάνουν τον περιορισμό της θεραπευτικής αγωγής, της συνεχούς ή παρηγορητικής θεραπείας, ή διαδικασίες που τερματίζουν τη ζωή», σύμφωνα με το κείμενο.
Η ευθανασία και η ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία, που συναντούν την απόλυτη αντίθεση των περισσότερων θρησκειών, προκαλούν έντονες αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο. Γενικά οι πρακτικές αυτές είναι νόμιμες σε ελάχιστες χώρες.
Σε άλλες αντίθετα εξισώνεται με φόνο.
Η ρωμαιοκαθολική εκκλησία της Κούβας δεν έχει σχολιάσει την απόφαση αυτή ως τώρα.
Στο Ινστιτούτο Ογκολογίας και Ραδιοβιολογίας της νήσου, το σημαντικότερο καρκινολογικό κέντρο της Κούβας, ο Δρ. Αλμπέρτο Ρόκε, με μεταπτυχιακό στη βιοδεοντολογία, εξήρε την απόφαση του κοινοβουλίου, επισημαίνοντας πως δημιουργεί το «νομικό πλαίσιο για ευθανασία σε όλες τις μορφές της», συμπεριλαμβανομένης «της ενεργής ευθανασίας, ή υποβοηθούμενης αυτοκτονίας».
Δεν υπήρξε ιδιαίτερη κάλυψη από τα κρατικά ΜΜΕ. Δεν έγινε πρακτικά δημόσιος διάλογος. Ο Δρ. Ρόκε ωστόσο αναμένει πως αυτό θα αλλάξει όταν θα συγκεκριμενοποιηθούν οι κανόνες.
Η Ελβετία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ισπανία, η Γερμανία, η Νέα Ζηλανδία και κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ επιτρέπουν επίσης την ευθανασία. Σε ορισμένες από αυτές τις χώρες, επιτρέπεται επίσης η ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία, σε περιπτώσεις που οι ασθενείς υποφέρουν πολύ, ακόμη κι αν δεν έχουν ασθένεια τελικού σταδίου.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Συνάντηση Τ. Θεοδωρικάκου με την ΕΑΕΕγια τα ασφάλιστρα υγείας: “Οι όποιες αυξήσεις πρέπει να κινηθούν σε χαμηλά επίπεδα”
- H Νάξος στους καλύτερους προορισμούς του κόσμου για το 2026 – “Ο χρόνος επιβραδύνει και η ψυχή ανασαίνει”
- Κιλκίς: Ελεύθερος με όρους ο 58χρονος που κατηγορείται ότι παρέσυρε αστυνομικό επειδή του έκοβε κλήση
- Ένα ακόμα οδυνηρό πλήγμα στους Έλληνες κτηνοτρόφους που πέρασε στα «ψιλά»
- Συλλογικές συμβάσεις εργασίας: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπ. Εργασίας
- Απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ
- ΒΙΝΤΕΟ: Έφτιαξαν μικρούς χιονάνθρωπους πάνω σε γέφυρα…αλλά δεν άρεσαν σε κάποιον!
- Θεσσαλονίκη: Τι συζήτησαν οι πρόεδροι του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου και της ΔΕΘ-Helexpo AE
- Κρήτη: Ελεύθερος ο δημοτικός υπάλληλος που κατηγορείται ότι πήρε φακελάκι 6.000 ευρώ για να εκδώσει πλαστό έγγραφο
- Οι Ρώσοι συνεχίζουν σταθερά να κερδίζουν έδαφος – Η ενημέρωση του Γκεράσιμοφ
Κύρια Θέματα
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ
ΚΥΒΕΡΝΟΑΣΦΑΛΕΙΑ
ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ
ΓΥΝΑΙΚΕΣ
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
ΧΙΟΝΙ
ΚΑΙΡΟΣ
ΑΔΕΔΥ
ΑΠΕΡΓΙΑ









