Το σχέδιο αυτό, που υιοθετήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, προβλέπει την προσωρινή μείωση του ειδικού φόρου ηλεκτρικού που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες, από το 5,11% στο 0,5% – δηλαδή στο ελάχιστο ποσοστό που απαιτείται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Προβλέπεται επίσης να εφαρμοστεί ένας μηχανισμός που θα επιτρέπει να περιοριστούν τα επιπλέον έσοδα που θα αποκομίσουν οι εταιρίες ενέργειας χάρη στις αυξημένες τιμές στις διεθνές αγορές. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, αυτά τα πρόσθετα έσοδα θα μπορούσαν να φτάσουν τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης διαβεβαιώνει ότι αυτό το μέτρο, που θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022, θα επιτρέψει να μειωθεί «ο λογαριασμός των καταναλωτών».
Ένα πρώτο πακέτο μέτρων είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ στα τέλη Ιουλίου. Μειώθηκε έτσι προσωρινά ο ΦΠΑ του ηλεκτρικού ρεύματος, από το 21% στο 10% ενώ ανεστάλη ο φόρος πώλησης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Η τιμή του ηλεκτρικού έχει αυξηθεί κατακόρυφα εδώ και μήνες, κυρίως λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με την ένωση καταναλωτών Facua, κατά μέσο όρο ο μηνιαίος λογαριασμός που καλούνται να πληρώσουν σήμερα οι Ισπανοί φτάνει τα 108 ευρώ, δηλαδή αύξηση 62% μέσα σε έναν χρόνο.
Η αύξηση των τιμών προκάλεσε εντάσεις στους κόλπους της κυβέρνησης της Ισπανίας, μεταξύ των Σοσιαλιστών και του Podemos το καλοκαίρι. Η ριζοσπαστική αριστερά απείλησε μάλιστα ότι θα οργανώσει κινητοποιήσεις αν δεν ληφθούν σημαντικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί η «ενεργειακή αβεβαιότητα».
photo pexels
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Νέες συνομιλίες απόψε στο Βερολίνο για το Ουκρανικό
- Ζαχάροβα κατά Δύσης για τις δολοφονίες Ρώσων δημοσιογράφων στην Ουκρανία
- Νέο κύμα διαδηλώσεων και στη Ρουμανία κατά της διαφθοράς
- ΕΒΕΠ: Η αγορά πλήττεται από τις κινητοποιήσεις των αγροτών
- Επιχειρησιακή εκπαίδευση μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού σε Mυρτώο και κεντρικό Αιγαίο
- Ιράν, Κίνα, Β. Κορέα και τώρα Ινδία! Ιστορική συμφωνία με Πούτιν για ανάπτυξη στρατευμάτων
- Eurovision 2026: Ποιές χώρες επιστρέφουν και ποιές θα μποϊκοτάρουν τον διαγωνισμό
- Οδησσός: Επίθεση ρωσικών drones τους… χάλασε το γεύμα σε εστιατόριο, vid
- Τραμπ για Ουκρανούς: «Δεν αρχίζεις έναν πόλεμο με κάποιον 20 φορές μεγαλύτερό σου, ελπίζοντας πως θα σου δώσουν κάποιους πυραύλους»
- Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης σε αγρότες: «Όσο νωρίτερα έρθετε σε διάλογο με την κυβέρνηση τόσο το καλύτερο»









