• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΗΠΑ: Υποψιάζονται πράκτορες της ρωσικής GRU πίσω από μυστηριώδεις ηχητικές επιθέσεις κατά Αμερικανών

ΗΠΑ: Υποψιάζονται πράκτορες της ρωσικής GRU πίσω από μυστηριώδεις ηχητικές επιθέσεις κατά Αμερικανών

GRU russia
Οι επιθέσεις ξεκινούν από το 2016 στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα της Κούβας.

Στη διαβόητη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GRU της Ρωσίας στρέφονται οι υποψίες των ΗΠΑ για τις μυστηριώδεις επιθέσεις κατευθυνόμενης ενέργειας κατά Αμερικανών από την Αβάνα της Κούβας μέχρι τη Συρία και τον κήπο του Λευκού Οίκου.

Τρεις Αμερικανοί νυν και πρώην αξιωματούχοι είπαν στο Politico ότι οι ενδείξεις δείχνουν ολοένα και περισσότερο προς την κατεύθυνση της GRU της Ρωσίας. Σε μια ένδειξη του πόση ανησυχία έχουν προκαλέσει οι επιθέσεις αυτές στα υψηλότερα κλιμάκια της κυβέρνησης των ΗΠΑ ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς ενημερώνεται καθημερινά για την πορεία των ερευνών.

Οι επιθέσεις ξεκίνησαν στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα της Κούβας το 2016, ενώ παρόμοιες αναφέρθηκαν από Αμερικανούς αξιωματούχους και στρατεύματα στη Συρία, την Ευρώπη, ακόμη και τις ΗΠΑ με τα θύματα να εμφανίζουν ανεξήγητα συμπτώματα, μεταξύ των οποίων έντονους πονοκεφάλους, ζαλάδες, ναυτία, απώλεια της ισορροπίας, εμβοές κτλ. Έως 50 άτομα ανέφεραν τέτοια συμπτώματα στην Κούβα και μια έκθεση που είχε ζητήσει το Στέιτ Ντιπάρμεντ και δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο Δεκέμβριο συμπέρανε ότι η πιθανότερη αιτία ήταν μια «κατευθυνόμενη παλμική ενέργεια ραδιοσυχνότητας».

«Μυρίζει δάκτυλος GRU»
Όπως είχε αναφέρει τον περασμένο χρόνο το Politico, ανάλογα συμπτώματα ανέφερε ότι βίωσε κι ένα ανώτερο στέλεχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, καθώς πήγαινε προς το αυτοκίνητό του από το νότιο κήπο του Λευκού Οίκου. Αλλά και αρκετοί ομοσπονδιακοί υπάλληλοι είχαν ανάλογες εμπειρίες το 2020 στο Μαϊάμι, όπως και ένα ακόμη μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στην Αλεξάνδρεια της Βιρτζίνια τον αμέσως προηγούμενο χρόνο. «Μυρίζει σαν δάκτυλος της GRU», δήλωσε πρώην αξιωματούχος εθνικής ασφάλειας που συμμετέχει στην έρευνα. «Αν κοιτάξεις το τοπίο, υπάρχουν ελάχιστοι που να είναι πρόθυμοι, σε θέση και να διαθέτουν την τεχνολογία», πρόσθεσε. Νυν αξιωματούχος, που έχει ενημερωθεί για την πορεία των ερευνών, είπε ότι οι πράκτορες της ρωσικής GRU «είναι οι μόνοι που γνωρίζουμε ότι έχουν την ικανότητα να επιτεθούν σε ανθρώπους μας μ’ αυτόν τον τρόπο σε εδάφη μας». Τέτοια τεχνολογία ίσως διαθέτουν η Κίνα και το Ισραήλ, αλλά καμία εξ’ αυτών δεν τη χρησιμοποιεί σε όλες τις τοποθεσίες όπου αναφέρθηκαν τα περιστατικά, ούτε έχει δείξει επιθυμία να επιτεθεί σε Αμερικανούς κατ’ αυτόν τον τρόπο», επεσήμανε ένας άλλος πρώην αξιωματούχος εθνικής ασφάλειας.

Έρευνες για τις ηχητικές αυτές επιθέσεις διεξάγουν αρκετές αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες και οργανισμοί. Στα τέλη του περασμένου χρόνου ο τότε εκτελών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Κρις Μίλερ, μίλησε σε βετεράνο που υποπτευόταν ότι είχε πέσει θύμα και ζητούσε ιατρική βοήθεια και όπως είπε ο ίδιος, οι επιθέσεις αυτές ισοδυναμούν με «πολεμική ενέργεια». Δύο αξιωματούχοι του Πενταγώνου ενημέρωσαν σχετικά τα μέλη της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, ενώ μέλη του κογκρέσου καλούν την κυβέρνηση Μπάιντεν να αποκαλύψει περισσότερες πληροφορίες στην κοινή γνώμη.

iefimerida/ photo vid screenshot