ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει το θέμα του χαπιού της άμβλωσης

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα πως θα συνεδριάσει για να εξετάσει το ζήτημα του χαπιού της άμβλωσης, το οποίο χρησιμοποιείται στο 50% και πλέον των αμβλώσεων στις ΗΠΑ και αποτελεί αντικείμενο σφοδρής δικαστικής διαμάχης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο θα συγκληθεί για να καταλήξει επί μιας απόφασης εφετείου, που επέβαλε περιορισμούς στη χρήση του χαπιού της άμβλωσης, ένα μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί στο σύνολο των αμερικανικών πολιτειών, ωστόσο, προς το παρόν, έχει ανασταλεί.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, όπου επικρατούν οι συντηρητικοί δικαστές, θα εξετάσει το θέμα τους επόμενους μήνες για να καταλήξει σε μία απόφαση έως το τέλος της ετήσιας συνόδου του, τον Ιούνιο.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σύντομα έκανε γνωστό πως δεσμεύεται «σθεναρά» προκειμένου να υπερασπιστεί την πρόσβαση στην άμβλωση στις ΗΠΑ, σε ένα δελτίο Τύπου του Λευκού Οίκου.

Εάν η απόφαση του εφετείου, που εκδόθηκε τον Αύγουστο στη Νέα Ορλεάνη, επικυρωθεί, αυτό θα μεταφραζόταν κυρίως σε μια επιστροφή σε ένα μέγιστο όριο επτά εβδομάδων κύησης αντί των 10 εβδομάδων προκειμένου μια γυναίκα να προχωρήσει σε διακοπή της κύησης, μια απαγόρευση της αποστολής του χαπιού της άμβλωσης από το ταχυδρομείο και την επαναφορά της υποχρέωσης συνταγογράφησης αποκλειστικά από έναν γιατρό.

Το ερώτημα είναι εκείνο της πρόσβασης στη δραστική ουσία μιφεπριστόνη (RU 486), η οποία σε συνδυασμό με ένα άλλο χάπι, χρησιμοποιήθηκε από 5,6 εκατομμύρια γυναίκες από τότε που εγκρίθηκε η χρήση της από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων το 2000. Τον Απρίλιο, ένας ομοσπονδιακός δικαστής στο Τέξας ανέστειλε την πρόσβαση στη μιφεπριστόνη.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί