ΗΠΑ: “Πόλεμος” από τους υποστηρικτές των αμβλώσεων, ως συνήθως χρησιμοποιούν Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις

Η οργάνωση Planned Parenthood και δύο γιατροί προσέφυγαν σε ομοσπονδιακό δικαστήριο εναντίον του γενικού εισαγγελέα του Άινταχο, του Ραούλ Λάμπραντορ, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τις αρχές της πολιτείας να τιμωρούν τους γιατρούς που παραπέμπουν γυναίκες να κάνουν άμβλωση σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Λάμπραντορ, που εκδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς στην πολιτεία ισχύει από τον Αύγουστο σχεδόν πλήρης απαγόρευση στις αμβλώσεις, «όλοι οι πάροχοι υγείας στο Άινταχο απαγορεύεται να (…) παραπέμπουν μια γυναίκα σε άλλη πολιτεία προκειμένου να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες άμβλωσης».

Στην προσφυγή τους, που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπόιζ, η Planned Parenthood και οι γιατροί αναφέρουν ότι η ερμηνεία της νομοθεσίας από τον Λάμπραντορ παραβιάζει το αμερικανικό Σύνταγμα απαγορεύοντας την ελευθερία της έκφρασης και προσπαθώντας να επεκτείνει την ισχύ της νομοθεσίας του Άινταχο πέρα από τα σύνορα της πολιτείας.

«Ο γενικός εισαγγελέας Λάμπραντορ παραβιάζει το Σύνταγμά μας για να στερήσει από τους κατοίκους του Άινταχο την ελευθερία να αποφασίζουν τι είναι καλό για το σώμα και το μέλλον τους», κατήγγειλε η Αλέξις ΜακΓκιλ Τζόνσον πρόεδρος της Planned Parenthood Federation of America.

Στο Άινταχο απαγορεύθηκαν οι αμβλώσεις μετά την ανατροπή τον Ιούνιο από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ της ιστορικής του απόφασης του 1973 «Ρόου εναντίον Ουέιντ», με την οποία προστατευόταν σε όλη τη χώρα το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Η νομοθεσία του Άινταχο δεν προβλέπει καμία εξαίρεση στην απαγόρευση. Ωστόσο επιτρέπει στον πάροχο υγείας που έκανε την επέμβαση να ανατρέψει τις κατηγορίες τις βάρος του αν αποδείξει στο δικαστήριο ότι η άμβλωση ήταν απαραίτητη για να σωθεί η ζωή της μητέρας ή ότι η κύηση προήλθε από βιασμό ή αιμομιξία η οποία έχει καταγγελθεί στις αρχές.

Ποινή δύο με πέντε ετών φυλάκιση προβλέπεται για όσους γιατρούς καταδικάζονται επειδή πραγματοποίησαν παράνομη άμβλωση, αλλά και αναστολή της άδειας άσκησης του επαγγέλματος για αυτούς που παρείχαν βοήθεια.

Εξάλλου χθες Τετάρτη ο κυβερνήτης του Άινταχο Μπραντ Λιντλ υπέγραψε νέο νομοσχέδιο που απαγορεύει την παροχή βοήθειας σε ανήλικο προκειμένου να πάει σε άλλη πολιτεία για να υποβληθεί σε άμβλωση, χωρίς τη συναίνεση των γονιών του.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί