Ηνωμένο Βασίλειο: Η παρακολούθηση δεδομένων τοποθεσίας, λόγω κορωνοϊού, δεν παραβιάζει το ιδιωτικό απόρρητο

Σύμφωνα με το Γραφείο του Επιτρόπου για την Προστασία Πληροφοριών στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιεί δεδομένα τοποθεσίας των χρηστών smartphone για να παρακολουθεί την τοποθεσία τους, αφού αυτό μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση και την παρακολούθηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ο Επίτροπος ισχυρίζεται ότι η χρήση δεδομένων τοποθεσίας δεν παραβιάζει το ιδιωτικό […]

Σύμφωνα με το Γραφείο του Επιτρόπου για την Προστασία Πληροφοριών στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιεί δεδομένα τοποθεσίας των χρηστών smartphone για να παρακολουθεί την τοποθεσία τους, αφού αυτό μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση και την παρακολούθηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ο Επίτροπος ισχυρίζεται ότι η χρήση δεδομένων τοποθεσίας δεν παραβιάζει το ιδιωτικό απόρρητο, από τη στιγμή που τα δεδομένα είναι ανώνυμα.

Λέγεται ότι η κυβέρνηση έχει ήδη μιλήσει με εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για τη χρήση δεδομένων τοποθεσίας, που επιτρέπουν την παρακολούθηση των κινήσεων των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου. Στόχος είναι να διασφαλιστεί η τήρηση της καραντίνας, ώστε να μειωθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Στο πλευρό της κυβέρνησης φαίνεται να είναι και ο Επίτροπος Πληροφοριών, αφού ενέκρινε τη χρήση δεδομένων τοποθεσίας σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Μόνη προϋπόθεση: τα δεδομένα είναι ανώνυμα για να προστατευτεί η ιδιωτική ζωή των ανθρώπων.

“Η γενικευμένη ανάλυση δεδομένων σχετικά με τις τοποθεσίες συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης των κορωνοϊού. Όταν τα δεδομένα αυτά είναι ανώνυμα, δεν εμπίπτουν στον νόμο για την προστασία των δεδομένων επειδή δεν επιτρέπουν την ταυτοποίηση του ατόμου”, δήλωσε ο αναπληρωτής Επίτροπος, Steve Wood.

“Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν παραβιάζεται το ιδιωτικό απόρρητο, εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλες διασφαλίσεις”, πρόσθεσε.

Οι νόμοι περί προστασίας δεδομένων μπορούν να εφαρμοστούν με ευελιξία προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των δεδομένων αλλά και της ανθρώπινης ζωής. Η ασφάλεια του κοινού είναι σημαντική, είπε ο Επίτροπος. Η αρχή θα συνεχίσει να παρέχει συμβουλές στην κυβέρνηση σχετικά με την εφαρμογή του νόμου περί προστασίας δεδομένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ορισμένες χώρες, όπως το Ισραήλ, η Σιγκαπούρη και η Νότια Κορέα, παρακολουθούν ήδη τους πολίτες μέσω των δεδομένων τοποθεσίας, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού. Αυτή την τακτική θέλουν να ακολουθήσουν και οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, η παρακολούθηση των δεδομένων τοποθεσίας (έστω και για την παρακολούθηση του κορωνοϊού), εγείρει ανησυχίες για το ιδιωτικό απόρρητο και την προστασία του, ειδικά εάν τα ανώνυμα δεδομένα μπορούν να συνδεθούν με άλλα στοιχεία για να ταυτοποιηθούν χρήστες. Επίσης, πολλοί πιστεύουν ότι τα δεδομένα θα συνεχίσουν να συλλέγονται και μετά το πέρας της πανδημίας.

Όσο η τεχνολογία χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, η προστασία των δεδομένων έρχεται στο προσκήνιο.

Πηγή: secnews.gr

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί