Ηλεκτρονικό παιχνίδι έμαθε σε ζευγάρι τα μυστικά της συγκατοίκησης

Ένα ζευγάρι σε καραντίνα «έτρεξε» μια προσομοίωση συμβίωσης μέσα από ένα διαδικτυακό video game όπου μοιράστηκε τις υποχρεώσεις ενός αγροκτήματος και η εμπειρία του υπήρξε αποκαλυπτική. Η Μπεκ και ο Τζόελ είναι ένα συνηθισμένο ζευγάρι που δοκιμάζεται από την καραντίνα και την πανδημία του νέου κορωνοϊού, ωστόσο βρήκε έναν αναπάντεχα εποικοδομητικό τρόπο να εκμεταλλευτεί τον […]

Ένα ζευγάρι σε καραντίνα «έτρεξε» μια προσομοίωση συμβίωσης μέσα από ένα διαδικτυακό video game όπου μοιράστηκε τις υποχρεώσεις ενός αγροκτήματος και η εμπειρία του υπήρξε αποκαλυπτική.

Η Μπεκ και ο Τζόελ είναι ένα συνηθισμένο ζευγάρι που δοκιμάζεται από την καραντίνα και την πανδημία του νέου κορωνοϊού, ωστόσο βρήκε έναν αναπάντεχα εποικοδομητικό τρόπο να εκμεταλλευτεί τον ελεύθερο χρόνο του: παίζοντας video games.

Το ηλεκτρονικό παιχνίδι στο οποίο αφοσιώθηκαν λέγεται Stardew Valley, έχει πουλήσει 10 εκατομμύρια αντίτυπα σύμφωνα με νέο άρθρο του Guardian, και έχει δώσει την ευκαιρία στο ζευγάρι, λειτουργώντας εικονικά από κοινού ένα αγρόκτημα, να έρθει σε επαφή με τις προκλήσεις και τις χαρές της συμβίωσης. Είναι, στην πραγματικότητα, μια προσομοίωση συγκατοίκησης.

«Σε αυτό τον κόσμο, είμαστε συνιδιοκτήτες μιας επιτυχημένης φάρμας γεμάτη με ζώα και καλλιέργειες. Σε αντίθεση με την πραγματική ζωή, όπου δεν έχουμε κοινά περιουσιακά στοιχεία, εισοδήματα ή ένα σπίτι, στο Stardew Valley ζούμε σε έναν κόσμο όπου μοιραζόμαστε τα πάντα» σχολιάζει η Μπεκ σε μια προσωπική μαρτυρία της στη βρετανική εφημερίδα. «Έχουμε αντικαταστήσει τη ζωή στο κέντρο της πόλης με μια ξύλινη καλύβα, έχουμε δημιουργήσει φιλίες στον υπολογιστή μοιράζοντας δώρα σε τυχαίους χρήστες και έχουμε ανταλλάξει τις καριέρες μας στα μίντια με τη συλλογή τροφής».

Πρόβα τζενεράλε για τον γάμο
Οι επιλογές που κάνουν στον εικονικό κόσμο του αγροκτήματος έχουν συνέπειες, όπως και στην πραγματική ζωή. Αν, ας πούμε, η Μπεκ αφιερώσει μία ολόκληρη μέρα σε αγροτικές εργασίες, αδιαφορώντας για τα επίπεδα ενέργειάς της, καταλήγει να δαπανά τα χρήματα που κέρδισε σε ιατρικούς λογαριασμούς.

«Η ζωή που κάνουμε στο Stardew Valley είναι έτη φωτός μπροστά από τη σχέση μας στην πραγματική ζωή, παρόλο που βγαίνουμε ραντεβού εδώ και τέσσερα χρόνια» όπως επισημαίνει η Μπεκ στη μαρτυρία της. Στη δεύτερη περίπτωση, η πιο σπουδαία απόφαση που έχουν κληθεί να πάρουν για τα οικονομικά τους είναι για το κρέας που θα παραγγείλουν σε ένα εστιατόριο ή για το δώρο γενεθλίων που θα πάρουν σε έναν φίλο.

«Η δημιουργία μιας κοινής εικονικής ζωής μάς έχει διδάξει κάποια σημαντικά μαθήματα για το μέλλον. Μαθαίνουμε ότι οι κοινές οικονομικές αποφάσεις προκύπτουν από την εξισορρόπηση των προσωπικών και κοινών προτεραιοτήτων. Ότι οι σχέσεις, κάθε είδους, απαιτούν ομαδική δουλειά».

Η ίδια συνεχίζει προσθέτοντας: «Με ανοιχτές και ειλικρινείς συζητήσεις, προετοιμαζόμαστε για το μέλλον – ένα μέλλον όπου οι ερωτήσεις δεν θα αφορούν φανταστικά αντικείμενα ή επινοημένα επαγγέλματα, αλλά το μοιράζεσθαι ενός χώρου, μιας περιουσίας και μιας ζωής» καταλήγει η Μπεκ, επιβεβαιώνοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις, το gaming όχι απλώς δεν είναι «χάσιμο χρόνου», αλλά μπορεί να έχει ανεκτίμητα οφέλη.

sputnik.gr / photo unsplash

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί