Η Ουγγαρία αποφασίζει ελεύθερα – Έξαλλοι Γερμανοί και Αυστριακοί Πράσινοι που τη θέλουν στο «μαντρί»

Έντονη κριτική στη νομοθεσία έκτακτης ανάγκης που ψήφισε η κυβέρνηση της Ουγγαρίας και η οποία παραχωρεί υπερεξουσίες στον Πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν άσκησε σήμερα το Βερολίνο, μιλώντας για «λόγο ανησυχίας» και τονίζοντας την ανάγκη τήρησης των κανόνων του κράτους δικαίου – και σε περιόδους κρίσης. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια κοινότητα αξιών και δικαίου – αξιών […]

Έντονη κριτική στη νομοθεσία έκτακτης ανάγκης που ψήφισε η κυβέρνηση της Ουγγαρίας και η οποία παραχωρεί υπερεξουσίες στον Πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν

άσκησε σήμερα το Βερολίνο, μιλώντας για «λόγο ανησυχίας» και τονίζοντας την ανάγκη τήρησης των κανόνων του κράτους δικαίου – και σε περιόδους κρίσης.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια κοινότητα αξιών και δικαίου – αξιών όπως η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα. Και λειτουργεί ως κοινότητα αξιών μόνο όταν όλα τα κράτη – μέλη τηρούν και υπερασπίζονται αυτές τις αξίες», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, επισημαίνοντας ότι μπορεί να ζούμε σε περίοδο έκτακτης κατάστασης και να πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά προκειμένου να διαφυλαχθεί η Δημόσια Υγεία, αλλά «και σε περιόδους κρίσης είναι η στιγμή εφαρμογής του κράτους δικαίου».

Από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, η εκπρόσωπος Μαρία ‘Αντεμπαρ σημείωσε ότι «όταν σε μια νομοθεσία έκτακτης ανάγκης υπάρχουν τόσοι περιορισμοί, αυτό είναι λόγος ανησυχίας» και πρόσθεσε ότι απόψε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ θα μιλήσει για το θέμα τηλεφωνικά με την υπουργό Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας.

Στο ίδιο πνεύμα κι ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Κόγκλερ επέκρινε σε συνέντευξή του στην (γερμανική) εφημερίδα «Die Zeit» την διεύρυνση των εξουσιών του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν μεσούσης της κρίσης του κορωνοϊού και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει δράση.

«Είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιεί η Oυγγαρία την κρίση του κορονοϊού για να καταργήσει την δημοκρατία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παρέμβει αναλαμβάνοντας κάποια πρωτοβουλία. Δεν υπάρχει επίσης λόγος να επιτρέπουμε σε μια τέτοια ημιδικτατορική κυβέρνηση να λαμβάνει κονδύλια της Ένωσης από άλλα δημοκρατικά κράτη», δήλωσε ο Πράσινος πολιτικός στην εφημερίδα του Αμβούργου.

Υπενθυμίζεται ότι το ουγγρικό κοινοβούλιο υιοθέτησε επίμαχο νομοσχέδιο που επιτρέπει στην κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν να νομοθετεί με διατάγματα, στο πλαίσιο μιας επ΄αόριστον κατάστασης έκτακτης ανάγκης με αφορμή την καταπολέμηση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού.

Βλέπουμε ότι όταν οι κυβερνήσεις ενεργοποιουν την πλήρη νομοθετική τους εξουσία, με σκοπό την εξυπηρέτηση του εθνικού τους συμφέροντος, βρίσκουν την Ευρωπαϊκή Ένωση του διεθνιστικού δόγματος απέναντι. Μάλιστα σε τέτοιες περιπτώσεις θυμάται η ΕΕ το κράτος δικαίου, που κάθε άλλο παρά εφαρμόζει για κράτη μέλη της, δεδομένου ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν ανταποκρίνεται με τους νόμους που νομοθετεί στις ανάγκες των κρατών, αλλά διατηρεί δυο μέτρα και δυο σταθμά στις πολιτικές της, ανάλογα με το ποια εξυπηρετεί τη διεθνή ατζέντα της ελίτ της παγκοσμιοποίησης.

Πολλά τα παραδείγματα τέτοιας πολιτικής της ΕΕ, τόσο με το μεταναστευτικό πρόβλημα ή τα νομοθετήματα με το πρόσχημα της κλιματικής αλλαγής που κάθε άλλο στόχο έχουν παρά το καλό των εθνικών οικονομιών του κάθε κράτους μέλους.

Θυμίζουμε πως ότι θεωρείται νόμιμο δεν είναι και δίκαιο, ούτε και σημαίνει πως αφού ψηφίστηκε ως νόμος, αποτελεί εφαρμογή δικαιοσύνης για ένα κράτος ή για έναν πολίτη. Περισσότερα επί του θέματος μπορείτε να διαβάσετε στο νέο βιβλίο του Δημοσθένη Λιακόπουλου, στον Τόμο 74 “Περί δικαίου” της σειράς “Γιατί και Πως Ζουν Ανάμεσά μας”.

photo eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί