Η φάρμα των ζώων του Όργουελ! Τα λόγια Μεντβέντεφ κάνουν τον γύρο του κόσμου

Ο Μεντβέντεφ συγκρίνει την «διάσκεψη της Ουκρανίας» στην Ελβετία με την «Φάρμα των Ζώων»

Η «σύσκεψη κορυφής της ειρήνης» για την Ουκρανία που φιλοξενήθηκε από την Ελβετία αποδείχθηκε ότι ήταν μια ακανόνιστη και δυσλειτουργική εκδήλωση της οποίας οι συμμετέχοντες δεν έχουν ιδέα τι κάνουν εκεί, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε ανάρτηση στο Telegram την Κυριακή.

Το συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στις 15-16 Ιουνίου στο Hotel Bürgenstock κοντά στη λίμνη της Λουκέρνης, επικεντρώθηκε σε τρία σημεία της «φόρμουλας ειρήνης» του Βλαντιμίρ Ζελένσκι, συμπεριλαμβανομένων των ανταλλαγών κρατουμένων και της πυρηνικής και επισιτιστικής ασφάλειας. Το σχέδιο του Ζελένσκι καλεί την Ρωσία να αποσυρθεί από όλες τις περιοχές που διεκδικεί το Κίεβο, κάτι που η Μόσχα χαρακτήρισε ως μη ρεαλιστικό. Η έκκληση για αποχώρηση των στρατευμάτων δεν εμφανίζεται πλέον στην τελική δήλωση της διάσκεψης.

Η Ρωσία δεν προσκλήθηκε στην εκδήλωση. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει υποστηρίξει ότι είναι απλώς μια προσπάθεια της Δύσης να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ενός παγκόσμιου αντιρωσικού συνασπισμού και να αποσπάσει την προσοχή από τις βαθύτερες αιτίες της σύγκρουσης.

Στην ανάρτησή του στο Telegram την Κυριακή, ο Μεντβέντεφ, ο οποίος είναι επί του παρόντος αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, συνέκρινε την σύνοδο κορυφής με τη «Φάρμα των Ζώων» του Τζορτζ Όργουελ. Ο πρώην πρόεδρος έγραψε επίσης ότι τα ελβετικά “βοσκόπαιδα” είχαν προσκαλέσει μόνο “αξιόπιστα ζώα”, συμπεριλαμβανομένου ενός “τρελού, αδύναμου γουρουνιού” και του βοηθού του, “μιας αγέλης τεμπέληδων προβάτων των Δυτικών Άλπεων που βουρκώνουν χαρούμενα για την ειρήνη και μίας αγέλης σκύλων που φυλάνε τα βοοειδή». Ο Μεντβέντεφ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τη δήλωσή του. Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα «σκυλιά» γαβγίζουν και φτύνουν δηλητηριώδες σάλιο» για να διατηρηθεί η τάξη, κάτι που, κατά τη γνώμη του, δικαιολογείται αφού «τα πρόβατα συχνά βελάζουν σε λάθος μέρος και μπερδεύουν τις ανακοινώσεις, τις οποίες έχουν μάθει απ΄ έξω».

Ο πολιτικός έγραψε στη λεζάντα της ανάρτησης στο Telegram ένα απόσπασμα από την κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Μπουλγκάκοφ «Η καρδιά του σκύλου», στην οποία ένας από τους πρωταγωνιστές λέει: «Αυτό είναι ένα είδος ντροπής».

Σε μια προφανή αναφορά στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Μεντβέντεφ έγραψε επίσης ότι το κοπάδι οδηγούνταν από έναν «ηλικιωμένο, διανοητικά αδύναμο ιδιοκτήτη» που έπασχε από «προοδευτική άνοια». Πρόσθεσε ότι αντί να στείλουν τον Μπάιντεν, οι ΗΠΑ έστειλαν «μία τρελή βουλευτή που… απήγγειλε μια απομνημονευμένη φράση και πέταξε γρήγορα σπίτι», αναφερόμενος στην αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις.

Σύμφωνα με παλαιότερη αναφορά του Bloomberg , ο Μπάιντεν ακύρωσε τη συμμετοχή του στην συνάντηση, επικαλούμενος έναν έρανο για την προεκλογική εκστρατεία στην Καλιφόρνια ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Ο Ζελένσκι επέκρινε την απουσία του προέδρου των ΗΠΑ και πρότεινε ότι «θα αντιμετωπιστεί μόνο με χειροκροτήματα από τον Πούτιν».

Ορισμένοι δυτικοί αξιωματούχοι έχουν αναγνωρίσει ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς την συμμετοχή της Μόσχας στις συνομιλίες.

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-Sputnik pool

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί