Γκουτέρες: Ο Χάρτης του ΟΗΕ δείχνει τον δρόμο για την οικοδόμηση ενός κόσμου ειρήνης

Την προτροπή στη σημερινή Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών, να «δεσμευτούμε με ελπίδα και αποφασιστικότητα να οικοδομήσουμε τον καλύτερο κόσμο των προσδοκιών μας», καθώς και ένα μέλλον που θα ανταποκρίνεται στο όνομα του ΟΗΕ, έστειλε ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες.

Επίσης, υπογραμμίζει πως είναι ευθύνη μας να συμβάλλουμε στην οικοδόμηση ενός κόσμου ειρήνης, βιώσιμης ανάπτυξης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους. «Ξέρω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών -ο οποίος τέθηκε σε ισχύ πριν από 78 χρόνια- δείχνει τον δρόμο. Πάνω απ’ όλα, έχει τις ρίζες του σε ένα πνεύμα αποφασιστικότητας για την επούλωση των διαιρέσεων, την αποκατάσταση των σχέσεων και την οικοδόμηση της ειρήνης. Για την διεύρυνση των ευκαιριών, για να μην αφήσουμε κανέναν πίσω. Για τη διασφάλιση της δικαιοσύνης, της ισότητας, της χειραφέτησης για τις γυναίκες και τα κορίτσια. Για τη σωτήρια βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη» ανέφερε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών προτάσσει την ανάγκη «να είμαστε αρκετά ευέλικτοι για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που δεν υπήρχαν καν όταν γεννήθηκε ο ΟΗΕ – από την υπαρξιακή κλιματική κρίση μέχρι τους κινδύνους και την προοπτική της τεχνητής νοημοσύνης».

Παράλληλα, έσπευσε να σημειώσει πως τα Ηνωμένα Έθνη καθοδηγούνται από διαχρονικές αξίες και αρχές, αλλά δεν πρέπει ποτέ να παγώσουν στο χρόνο. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει πάντα να συνεχίζουμε να ενισχύουμε τους τρόπους με τους οποίους εργαζόμαστε και να εφαρμόζουμε την οπτική του 21ου αιώνα σε ό, τι κάνουμε».

Ο εορτασμός της Ημέρας ΟΗΕ στην Ελλάδα

Η Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών εορτάστηκε όπως κάθε χρόνο στην Αθήνα και στην υπόλοιπη χώρα. Το πρωί της 24ης Οκτωβρίου έγινε η έπαρση των σημαιών Ελλάδος και ΟΗΕ στην Ακρόπολη και αμέσως μετά ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Τις εκδηλώσεις αυτές διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τα γραφεία του ΟΗΕ στην Ελλάδα.

Παρόμοιες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε όλη τη χώρα και ομιλίες σε σχολεία σχετικά με το έργο των Ηνωμένων Εθνών και τη σχέση του με την Ελλάδα, η οποία είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Ηνωμένων Εθνών.

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας για την Ελλάδα στον ΟΗΕ Δημήτρης Φατούρος, επισκέφτηκε σχολεία στην Αττική και στον νομό Άρτας και συζήτησε με μαθητές και μαθήτριες για το έργο των Ηνωμένων Εθνών και τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος μας.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί