O Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, εστίασε την Τετάρτη στην Amazon για το ότι δεν πληρώνει ομοσπονδιακούς φόρους κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πίτσμπεργκ της Πενσιλβάνια, όπου αναφέρθηκε στην αύξηση της φορολόγησης των πολυεθνικών και του εταιρικού φορολογικού συντελεστή.
Το σχέδιο του Μπάιντεν για τις υποδομές αυξάνει τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή στο 28% από το 21% και αλλάζει τον φορολογικό κώδικα ώστε να κλείσουν «παραθυράκια» που επέτρεπαν σε εταιρείες να μεταφέρουν τα κέρδη τους εκτός των ΗΠΑ, σύμφωνα με ενημέρωση από τον Λευκό Οίκο.
Ο Μπάιντεν είπε πως η Amazon ήταν μία από 91 εταιρείες του Fortune 500 που «χρησιμοποιούν πολλαπλά παραθυράκια, όπου δεν πληρώνουν ούτε δεκάρα σε ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος», σε αντίθεση με τα νοικοκυριά της μεσαίας τάξης που έχουν συντελεστές άνω του 20%.
«Δεν θέλω να τους τιμωρήσω, μα αυτό είναι απλά λάθος» είπε σχετικά.
Απαντώντας, εκπρόσωπος της Amazon υπέδειξε tweet σχετικά με την έρευνα και ανάπτυξη από τον Τζέι Κάρνεϊ, επικεφαλής πολιτικής δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας και πρώην εκπρόσωπο τύπου επί Ομπάμα: «Αν το R&D Tax Credit είναι “παραθυράκι”, τότε είναι σίγουρα ένα το οποίο το Κογκρέσο ήθελε πολύ. Το R&D Tax Credit υπάρχει από το 1981, έχει παραταθεί 15 φορές με δικομματική στήριξη και μονιμοποιήθηκε το 2015 με νόμο που υπέγραψε ο πρόεδρος Ομπάμα».
Αφού δεν πλήρωσε χρήματα σε ομοσπονδιακούς φόρους για δύο χρόνια, η Amazon άρχισε να πληρώνει ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος το 2019.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπάιντεν στοχοποιεί την Amazon: Τον Ιούνιο του 2019 την είχε κατονομάσει, λέγοντας πως καμία εταιρεία που έχει κέρδη δισεκατομμυρίων δεν θα έπρεπε να έχει μικρότερο φορολογικό συντελεστή από τους πυροσβέστες και τους δασκάλους.
photo unsplash
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Έκτακτα μέτρα στην Αθήνα για τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που αναμένονται τις επόμενες ώρες
- Αγρότες έριξαν σανό και κοπριά σε γραφεία βουλευτών, vid
- Τουρκία: 357 συλλήψεις σε μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους
- Αυτά που γίνονται στο ουκρανικό μέτωπο κάποτε τα βλέπαμε σε βιντεοπαιχνίδια, vid
- Ψηφιακές ταυτότητες-πορτοφόλια: Η προθεσμία πανευρωπαϊκού φακελώματος για το 2026
- Βρετανία: Αποκατάσταση της κυκλοφορίας στη σήραγγα της Μάγχης μετά το χάος λόγω τεχνικών προβλημάτων
- Ρέθυμνο: Συνελήφθη 43χρονος για πώληση αλκοόλ σε ανήλικη – Στο νοσοκομείο η κοπέλα
- Τρίκαλα: Με τρακτέρ οι αγρότες στο κέντρο της πόλης – Πέταξαν σανό έξω από γραφεία βουλευτών
- ΔΥΠΑ: «Ημέρα Καριέρας» στη Λάρισα στις 10/1/26 – 40 επιχειρήσεις και πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας
- Το Ιράν απειλεί με “σκληρά” αντίποινα απέναντι σε όποια επιθετική ενέργεια
Κύρια Θέματα









