Το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση στη γενική γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων και προβλέπεται η δυνατότητα διαλειτουργικότητας του με άλλα μητρώα ή βάσεις δεδομένων που τηρούνται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Η κυβέρνηση φιλοδοξεί το Μητρώο να αποτελέσει ένα δυναμικό εργαλείο για τις startups που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά και σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού, προσελκύοντας κεφάλαια από διεθνείς επενδυτές. «Είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό κράτος έχει μια ολοκληρωμένη στρατηγική στο ζήτημα της καινοτομίας», ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή.
«Δεν σας κρύβω ότι τον Ιούλιο του 2019, όταν αναλάβαμε, συζητούσαμε στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, για το πώς μπορούμε να δώσουμε πραγματικά κίνητρα στις νεοφυείς επιχειρήσεις, όπου, είτε αυτό θα είχε να κάνει με φοροαπαλλαγές, είτε με εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, κάλυψη του μισθολογικού κόστους», είπε ο Χρίστος Δήμας και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα ήταν ότι δεν ξέραμε πόσες νεοφυείς επιχειρήσεις έχουμε στη χώρα, σε ποιον κλάδο ήτανε, πόσους εργαζόμενους είχανε, τι τζίρους είχαν. Δεν υπήρχε απολύτως κανένα στοιχείο για τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Άρα, με την δημιουργία του μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων, κάνουμε μία πλήρη καταγραφή, μία αξιόπιστη χαρτογράφηση του ελληνικού συστήματος καινοτομίας όλων των νεοφυών επιχειρήσεων, όπου θα αξιολογήσουν άνθρωποι εγνωσμένης αξίας από τον χώρο του οικοσυστήματος, με συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία έχουμε ήδη ανακοινώσει».
Όπως εξάλλου ανέφερε ο υφυπουργός, το μητρώο θα μετατραπεί «σε μία πύλη εισόδου όλου του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας, το Elevate Greece, και πλέον, μέσα από το ίντερνετ, θα μπορεί κάποιος να έχει εικόνα του οικοσυστήματος καινοτομίας της Ελλάδας, και έτσι να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε ανθρώπους και επιχειρήσεις που θέλουν να συνεργαστούν με τις νεοφυείς επιχειρήσεις της χώρας». Την ίδια στιγμή, εξήγησε ο κ. Δήμας, θα μετρώνται οι αποδόσεις βάσει συγκεκριμένων δεικτών ετησίως, για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, και θα υπάρχει έτσι δυνατότητα σχεδιασμού πολιτικών ανάλογων με τις ανάγκες του συνόλου των νεοφυών επιχειρήσεων της χώρας.
Εκτός όμως από το Elevate Greece, για πρώτη φορά η ελληνική Πολιτεία θεσμοθετεί ουσιαστικά φορολογικά κίνητρα και για τους επενδυτικούς «αγγέλους».
«Αν θέλουμε, πράγματι, να στηρίξουμε το οικοσύστημα καινοτομίας, πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στα φυσικά πρόσωπα, τα οποία και θέλουν και έχουν τη δυνατότητα, να επενδύσουν στις νέες ιδέες των νέων επιστημόνων και των νέων επιχειρηματιών μας, ώστε να μπορέσουν να κάνουν το επόμενο βήμα σε ένα διαρκώς ανταγωνιστικό περιβάλλον σε διεθνές επίπεδο» ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και συμπλήρωσε: «Με τη θεσμοθέτηση ουσιαστικών φορολογικών κινήτρων για τα φυσικά πρόσωπα που επενδύουν σε επιχειρήσεις, θεωρούμε ότι δίνουμε το έναυσμα, δίνουμε τη δυνατότητα σε ακόμα περισσότερους ανθρώπους να επενδύσουν στις καλές ιδέες που έχουν οι Έλληνες».
photo unsplash
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ανάμεσα σε πολιτικές «συμπληγάδες» ηγέτες της Ευρώπης
- Καρχαρίας δάγκωσε 13χρονο στο λιμάνι του Σίδνεϊ – Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση
- Δημοσίευση Πρακτικού Οδηγού από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τον Καθορισμό Τιμών Μεταπώλησης
- Αξιοποίηση του Αδριάνειου Υδραγωγείου για μη πόσιμες χρήσεις στον δήμο Αμαρουσίου
- Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής σε επιχείρηση στα Χανιά – Συνελήφθησαν 2 άτομα
- Καγκελάριος Μερτς: “Οι απειλές για δασμούς υπονομεύουν τις διατλαντικές σχέσεις”
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις 19, 20 και 23 Ιανουαρίου στον Κηφισό
- Το ονειρεμένο χρυσό δαχτυλίδι από τον Μεσαίωνα που βρέθηκε στο κέντρο αρχαίας πόλης της Νορβηγίας
- Ανοικτά για το κοινό τα χιονοδρομικά κέντρα της Β. Ελλάδας
- Χιλή: Τουλάχιστον 15 νεκροί από τις πυρκαγιές – 50.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, vid









