• Αρχική
  • Άρθρα
  • Για να συνηθίζουμε σιγά-σιγά: H μεγαλύτερη… εκτυπωμένη μπριζόλα στον κόσμο έρχεται από το Ισραήλ (ΦΩΤΟ)

Για να συνηθίζουμε σιγά-σιγά: H μεγαλύτερη… εκτυπωμένη μπριζόλα στον κόσμο έρχεται από το Ισραήλ (ΦΩΤΟ)

Η αλματώδης πρόοδος στην τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης επιτρέπει την δημιουργία με αυτό τον τρόπο ανάμεσα στα άλλα και διαφόρων ειδών τροφίμων.

Όσο μάλιστα εξελίσσεται η τεχνολογία στον συγκεκριμένο τομέα τόσο πιο βελτιωμένα σε χαρακτηριστικά (όγκο, υφή, γεύση) είναι τα τρόφιμα που δημιουργούνται σε μια προσπάθεια να προσομοιάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο στο φυσικό προϊόν.

Έχει επιτευχθεί η δημιουργία κρέατος μέσω των 3D εκτυπωτών. Στις αρχές του 2021 η εταιρεία Aleph Farms στο Ισραήλ είχε δημιουργήσει μια μπριζόλα rib eye. Τώρα μια άλλη εταιρεία από το Ισραήλ η MeaTech παρουσίασε τη μεγαλύτερη σε μέγεθος μπριζόλα που έχει… εκτυπωθεί μέχρι σήμερα. Πρόκειται για μια μοσχαρίσια μπριζόλα 110 γραμμαρίων η οποία δημιουργήθηκε από μυϊκά κύτταρα και λίπος ενός ζώου που δεν χρειάστηκε φυσικά να θανατωθεί για αυτό τον σκοπό. Η αποφυγή της θανάτωσης των ζώων και η δημιουργία προϊόντων κρέατος από τα κύτταρα τους αποτελεί και το μεγάλο όφελος αυτής της μεθόδου. Οι θιασώτες της εκτύπωσης του κρέατος αναφέρουν ότι έχει ηθικό αλλά και περιβαλλοντικό πλεονέκτημα σε σχέση με τη συμβατική κτηνοτροφία.

Βέβαια η τεχνολογία εκτύπωσης κρέατος βρίσκεται ακόμη σε πρωτόλειο στάδιο και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει τις ανάγκες της ανθρωπότητας για κρέας ενώ παράλληλα το κόστος για αυτό το κρέας είναι ακόμη ιδιαίτερα υψηλό σχέση με το φυσικό. Εκεί που υπάρχει σημαντική βελτίωση όπως φαίνεται είναι στην ποιότητα του εκτυπωμένου κρέατος. Σύμφωνα με την MeaTech η μπριζόλα που δημιούργησε έχει παρόμοια «όψη, γεύση, υφή και μυρωδιά» με μια φυσική μοσχαρίσια μπριζόλα.

Υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για την τεχνολογία εκτύπωσης τροφίμων αφού εκτός των άλλων αυτή η τεχνολογία μπορεί να αποβεί κάτι περισσότερο από χρήσιμη για τα σχέδια εξερεύνησης του Διαστήματος της ανθρωπότητας. Ένα από τα βασικά προβλήματα που προσπαθούν να επιλύσουν οι επιστήμονες όσον αφορά τις σχεδιαζόμενες επανδρωμένες αποστολές στον Άρη και τη Σελήνη καθώς και τη δημιουργία αρχικά κάποιων βάσεων και αργότερα αποικιών εκεί είναι φυσικά η διατροφή των αστροναυτών η οποία πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο υγιεινή και ισορροπημένη. Αν μπορούν οι αστροναύτες και οι κάτοικοι των βάσεων να δημιουργούν μόνοι τους σε κάποιο εκτυπωτή τρόφιμα υψηλής διατροφικής ποιότητας αυτό θα αυξήσει κατά πολύ το ποσοστό επιτυχίας των αποστολών.

naftemporiki/ photo vid screenshot

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.