• Αρχική
  • Άρθρα
  • Για αυτό λογοκρίνουν ειδήσεις: Επίσημη καταγγελία «φωτιά» από ευρωβουλευτές για το Facebook

Για αυτό λογοκρίνουν ειδήσεις: Επίσημη καταγγελία «φωτιά» από ευρωβουλευτές για το Facebook

Είναι αναρτημένη στην επίσημη ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου – Προβληματισμός για όσους «ελεγκτές ειδήσεων» συνεργάζονται με την πλατφόρμα

Με γραπτή τους ερώτηση, η οποία βρίσκεται, εδώ και μέρες, αναρτημένη στην επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τρείς Ιταλοί ευρωβουλευτές της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας (διαδέχθηκε την ομάδα της Ευρώπης των Εθνών και της Ελευθερίας (ENF)) προέβησαν σε μία καταγγελία «βόμβα» αναφορικά με το Facebook, το οποίο πλέον λογοκρίνει όχι μόνο δημοσιεύσεις μέσων ενημέρωσης και χρηστών αλλά ακόμα και ευρωβουλευτών.

Πρόκειται για τους Francesca Donato, Marco Campomenosi , Stefania Zambelli.

Όπως επί λέξει αναφέρουν:

«Όλο και πιο συχνά, το Facebook περιορίζει την ελευθερία έκφρασης των πολιτών, λογοκρίνοντας τις δημοσιεύσεις τους, επικαλούμενο υποτιθέμενες και αόριστες παραβιάσεις των «κοινοτικών προτύπων». Η λογοκρισία του είναι εξίσου σοβαρή όταν γίνεται χωρίς νόμιμο λόγο, με σκοπό να σιωπήσει τους ευρωβουλευτές στις σελίδες των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, με κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματός τους στην ελευθερία έκφρασης κατά την άσκηση της εντολής τους.

Επιπλέον, το κάνει για να αποτρέψει την δημοσίευση επιστημονικά έγκυρων και αντικειμενικών πληροφοριών σχετικά με τις θεραπείες COVID-19, οι οποίες έρχονται σε σύγκρουση με τα οικονομικά συμφέροντα των κύριων θεσμικών μετόχων της, οι οποίοι κατέχουν επίσης μετοχές στις φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν εμβόλια. Πρόκειται για μια κατάφωρη σύγκρουση συμφερόντων, με επιπτώσεις στην ελευθερία της έκφρασης και στην παροχή ολοκληρωμένων πληροφοριών, εις βάρος των απλών ανθρώπων».

Τέλος οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «εν αναμονή της θέσπισης ενός ευρωπαϊκού ρυθμιστικού πλαισίου που θα απαιτεί από το Facebook και άλλες πλατφόρμες να υποστηρίζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως η ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης», να αναλάβει «άμεση, κατάλληλη και αποτελεσματική δράση επί του θέματος».

Σημειώνεται πως το facebook έχει αναθέσει τον «στιγματισμό» ειδήσεων και σε εξωτερικούς συνεργάτες, οι οποίοι, στερούμενοι βασικών επιστημονικών γνώσεων, λογοκρίνουν επιστήμονες με χρόνια εμπειρία και γνώσεις στον τομέα τους.

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.