Γαλλία: Νομοσχέδιο για την ευθανασία με το όνομα «Τερματισμός της ζωής» προωθεί ο Μακρόν

Και μόνο από το όνομα είναι σαφές τι επιδιώκουν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι περιμένει από την γαλλική κυβέρνηση νομοσχέδιο για τον τερματισμό της ζωής στην Γαλλία «μέχρι το τέλος του καλοκαιριού», αφού έλαβε το πόρισμα της Συνέλευσης των Πολιτών που συζήτησε το θέμα κατά τους τελευταίους μήνες. Οι εργασίες της ολοκληρώθηκαν αυτό το σαββατοκύριακο και το 76% των συμμετεχόντων τάχθηκε υπέρ μιας «ενεργητικής υποβοήθησης του τερματισμού της ζωής», αλλά υπό όρους.

Επιδιώκοντας την διαμόρφωση ενός «γαλλικού μοντέλου τερματισμού της ζωής», ανέθεσε στην κυβέρνηση και στο κοινοβούλιο την αποστολή του προσδιορισμού του μοντέλου αυτού με την θέσπιση όρων.

Ο γάλλος πρόεδρος δεν διευκρίνισε αν επιθυμεί να επιτραπεί στην Γαλλία η ευθανασία ή η υποβοηθούμενη αυτοκτονία ή αν το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει μία από αυτές ή και τις δύο. Δήλωσε ότι η εξέταση του θέματος πρέπει να συνεχισθεί μέχρι τότε και ότι η συναίνεση είναι πολύ σημαντική για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.

Ανάμεσά τους, η ανάγκη «εγγύησης της ελεύθερης και διαυγούς έκφρασης της επιθυμίας», «η επανέκφρασης της επιλογής», «το ανίατο των ψυχικών ή φυσικών πόνων έως την απειλή της ζωής».

Παράλληλα, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε επενδύσεις που θα χρηματοδοτήσουν ένα δεκαετές πρόγραμμα παροχής ανακουφιστικών φροντίδων, που κρίθηκαν ανεπαρκείς από την Συνέλευση.

Το Εθνικό Συμβούλιο των Γιατρών της Γαλλίας (Ordre des medecins) έχει ανακοινώσει ότι είναι αντίθετο στην συμμετοχή γιατρών στην υποβοήθηση ανθρώπων να αυτοκτονήσουν.

Η υποβοηθούμενη αυτοκτονία, στο πλαίσιο της οποίας το ιατρικό προσωπικό δίνει σε κάποιον τα μέσα για να αυτοκτονήσει, ή η εθελούσια ευθανασία, στο πλαίσιο της οποίας ο γιατρός παίζει ενεργητικό ρόλο στον τερματισμό της ζωής ενός ατόμου κατόπιν αιτήματος του ιδίου, επιτρέπονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι νόμιμη στην Ελβετία από την δεκαετία του 1940.

Η ευθανασία είναι νόμιμη στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και την Ισπανία και τον περασμένο χρόνο ένας Ιταλός, παράλυτος επί 12 χρόνια από τροχαίο, πέθανε στην Ιταλία και έγινε το πρώτο περιστατικό υποβοηθούμενης αυτοκτονίας.

Εντονες συζητήσεις για το θέμα διεξάγονται σε άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία.

Ορισμένες άλλες χώρες δεν αποδέχονται παρά την παθητική ευθανασία, κατόπιν αιτήματος του ασθενούς, στο πλαίσιο της οποίας διακόπτονται ορισμένα είδη αγωγής προκαλώντας τον θάνατο.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί