Φτωχοποίηση – Πόσο θέλουν να ανεβάσουν τα επιτόκια;;; Νέες δηλώσεις από ΕΚΤ

«Δεν νομίζω ότι αυτό είναι ακόμη ξεκάθαρο... Εχουμε ακόμη κάποιον δρόμο να καλύψουμε και θα χρειαστούν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων για να τιθασευτεί ο πληθωρισμός», δήλωσε ο Λετονός κεντρικός τραπεζίτης, ενώ χαρακτήρισε πολύ πρόωρες τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων την άνοιξη του 2024.

Οι επενδυτές δεν πρέπει να θεωρούν δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων τον Ιούλιο, όπως προβλέπουν οι περισσότεροι οικονομολόγοι, δήλωσε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Μάρτιν Κάζακς που είναι υπεύθυνος χάραξης πολιτικής του ΕΚΤ.

«Δεν νομίζω ότι αυτό είναι ακόμη ξεκάθαρο», δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας, μιλώντας στο Bloomberg. «Εχουμε ακόμη κάποιον δρόμο να καλύψουμε και θα χρειαστούν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων για να τιθασευτεί ο πληθωρισμός», πρόσθεσε, ενώ χαρακτήρισε αρκετά πρόωρες τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων την άνοιξη του 2024.

Αυξήσεις έως τον Ιούλιο βλέπουν οικονομολόγοι

Αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg βλέπουν δύο ακόμη αυξήσεις, της τάξης των 25 μ.β. η κάθε μία, με τις οποίες το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ θα φτάσει στο 3,75% τον Ιούλιο.

Μετά τη μικρή μείωση του δομικού πληθωρισμού της Ευρωζώνης τον Απρίλιο, την πρώτη το τελευταίο 10μηνο, οι επενδυτές αναμένουν ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν τουλάχιστον για μία φορά ακόμη.

Για τον Κάζακς, η στρατηγική που χρειάζεται για τη μείωση του πληθωρισμού στον στόχο του 2% από το 7% που έτρεχε τον Απρίλιο είναι διπλή. «Πρώτον, να αυξηθούν τα επιτόκια και φυσικά δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το τελικό επιτόκιο… Ένα άλλο πράγμα είναι η διατήρηση αυτών των επιτοκίων σε υψηλά και επαρκώς περιοριστικά επίπεδα» που θα απέκλειε οποιαδήποτε άμεση μείωση του κόστους δανεισμού όταν τα επιτόκια θα φτάσουν στο ανώτατο επίπεδο.

Πώς δικαιολογούν την ύφεση που φέρνουν

«Ενας μόνιμα υψηλός πληθωρισμός αποτελεί μεγαλύτερο πρόβλημα για την κοινωνία από μία μικρής διάρκειας και ρηχή ύφεση… Η αποτυχία περιορισμού του πληθωρισμού θα αποτελούσε αποτυχία γιατί τότε η πολιτική θα έπρεπε να γίνει πολύ πιο σφιχτή σε δεύτερο χρόνο», είπε.

Ο Λετονός κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι η ΕΚΤ μπορεί να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκιά της ακόμη και αν η Fed κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση, ανάλογα με τις συνθήκες.

(με πληροφορίες από imerisia. gr – bloomberg / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί