Φτωχοποίηση και περιορισμός στις μεταφορές… Δανία: Επιβολή νέου “πράσινου” φόρου ανά χιλιόμετρο!!!

Ένα κύμα διαμαρτυριών ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να εισαγάγει ένα «πράσινο» οδικό τέλος έχει σαρώσει τη Δανία, με φορτηγά να κλείνουν τους δρόμους σε όλη τη σκανδιναβική χώρα.

Ενώ το δανικό κράτος έχει πλαισιώσει τα νέα τέλη κυκλοφορίας ως τρόπο επίσπευσης της αποκαλούμενης πράσινης μετάβασης, οι επικριτές, από τους ίδιους τους φορτηγατζήδες μέχρι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το βλέπουν ως ένα τέχνασμα της κυβέρνησης που δεν έχει ταμειακά διαθέσιμα για να κερδίσει κάποια επιπλέον χρήματα. Αυτή βέβαια είναι μια πολύ επιφανειακή εξήγηση.

Ένα κύμα διαμαρτυριών ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να εισαγάγει ένα «πράσινο» οδικό τέλος έχει σαρώσει τη Δανία, με φορτηγά να κλείνουν τους δρόμους σε όλη τη σκανδιναβική χώρα.

Ο προγραμματισμένος φόρος θα επιβάλλει στα βαρέα φορτηγά που κινούνται με ντίζελ ή βενζίνη «πράσινο» φόρο ανά χιλιόμετρο.

Παρά το γεγονός ότι η προγραμματισμένη διαδήλωση ακυρώθηκε επίσημα στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, σημαντικός αριθμός οδηγών αποφάσισαν να προχωρήσουν με τα σχέδια για αποκλεισμό δρόμων ωστόσο, που οδήγησαν σε δεκάδες χρεώσεις.

Ορισμένοι από τους σημαντικότερους δρόμους της χώρας, συμπεριλαμβανομένων αυτών που οδηγούν από τα σύνορα με τη Γερμανία στη χερσόνησο της Γιουτλάνδης και εκείνοι στην περιοχή της πρωτεύουσας, επηρεάστηκαν. 

Αρκετά φορτηγά εμφανίστηκαν ακόμη και κοντά στα τείχη του παλατιού Κρίστιανμποργκ, της πρώην πατρίδας των βασιλιάδων και των βασιλισσών που σήμερα στεγάζει το Δανικό Κοινοβούλιο και το Ανώτατο Δικαστήριο.

Αστυνομία: οι διαδηλώσεις “προκαλούν κίνδυνο σημαντικής διατάραξης της δημόσιας τάξης”

Ενώ οι αποκλεισμοί μπορεί να εμφανιστούν και να διαλυθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι διαδηλώσεις παραβιάζουν τους νόμους οδικής κυκλοφορίας της Δανίας, ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι οι διαδηλώσεις “προκαλούν κίνδυνο σημαντικής διατάραξης της δημόσιας τάξης”. Συνολικά, οι διαμαρτυρίες της Δευτέρας οδήγησαν σε 55 κατηγορίες και 114 ασφαλιστικά μέτρα. Ο Erik Ostergaard του Δανικού συνδικάτου οδηγών φορτηγών DTL είπε ότι το σωματείο δεν υποστήριξε τις παράνομες διαμαρτυρίες, αλλά υποστήριξε ότι υπήρχε κατανόηση μεταξύ του κοινού σχετικά με την αντίθεση των οδηγών στον φόρο με βάση τα χιλιόμετρα.“Όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πράσινη μετάβαση. Πρόκειται για το ότι το κράτος κερδίζει κάποια επιπλέον μετρητά”, είπε στα δανικά μέσα ενημέρωσης.

Στην πραγματικότητα βέβαια, όλα αυτά έχουν να κάνουν με την προσπάθεια αλλαγής του τρόπου που λειτουργούν οι κοινωνίες, του τρόπου που παράγουν και καταναλώνουν με βάση τα όσα ορίζει η Μεγάλη Επανεκκίνηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και η Ατζέντα 2030. Τα χρήματα που συγκεντρώνονται δε από τους πράσινους φόρους χρησιμοποιούνται επίσης για τους σκοπούς αυτούς, ενώ ταυτόχρονα είναι ένας ακόμα τρόπος φτωχοποίησης των πολιτών της Δύσης.

Η συμφωνία για την εισαγωγή του πράσινου φόρου επετεύχθη πέρυσι από μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που εκείνη την εποχή περιλάμβανε την μονοκομματική κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών, καθώς και τους αριστερούς συμμάχους τους. Ενώ έκτοτε η κυβέρνηση επεκτάθηκε για να ενσωματώσει τους δημοσιονομικά πιο συντηρητικούς Φιλελεύθερους και Μετριοπαθείς, σκοπεύει να προχωρήσει με τον πράσινο φόρο όπως σχεδιάστηκε για την επίτευξη των κλιματικών στόχων. Ο υπουργός Φορολογίας Τζέπε Μπρούους διαβεβαίωσε ότι ενώ η κυβέρνηση «ακούει πολύ την κριτική και τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί», «δεν πρόκειται να αποσύρει την πρόταση». Ωστόσο, ο Pernille Vermund, ηγέτης της αντιπολίτευσης της Νέας Δεξιάς, τόνισε ότι η μετάβαση στα ηλεκτρικά φορτηγά δεν είναι ρεαλιστική αυτή τη στιγμή. “Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πράσινη μετάβαση. Γι’ αυτό διαμαρτύρονται οι φορτηγατζήδες. Θέλουν να τους επιβάλουν φόρο σε μια εποχή που δεν υπάρχει δυνατότητα να λειτουργούν ούτε με υδρογόνο ούτε με ηλεκτρισμό”, δήλωσε ο Βέρμουντ στα δανικά μέσα ενημέρωσης. .

Έχει διαπραγματευτεί μια συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων της DTL, του υπουργού Μεταφορών Thomas Danielson και του υπουργού φορολογίας Jeppe Bruus για να συζητηθεί ο προγραμματισμένος φόρος και οι διαδηλώσεις.

Ο φόρος βάσει χιλιομέτρων θα επιβάλλεται στα βαρέα φορτηγά οχήματα από το 2025 με συντελεστή 1,30 DKK (0,19 $) ανά χιλιόμετρο. Ο επίσημος σκοπός του φόρου, αναφέρεται ότι είναι να πιέσει τη βαριά κυκλοφορία σε μια πράσινη μετάβαση σε μια προσπάθεια η Δανία να επιτύχει τον κλιματικό στόχο της μείωσης κατά 70% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030.

Σε μια ακόμη αντιδημοφιλή κίνηση, η κυβέρνηση της Δανίας κατάργησε πρόσφατα την παλαιά χριστιανική γιορτή που ονομάζεται Μεγάλη Ημέρα Προσευχής, φαινομενικά για να αναπληρώσει τα κρατικά οικονομικά που στερεύουν .

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί