Φόβοι για ελλείψεις τροφίμων από τα ελληνικά ράφια! «Ξεμένει» από σκληρό σιτάρι η εγχώρια βιομηχανία – Τι θα γίνει μέχρι την Άνοιξη

Παράγοντες της αγοράς δεν είναι και τόσο αισιόδοξοι.

Το ράλι τιμών που παρατηρείται ακόμα και σε βασικά αγαθά, όπως τα ζυμαρικά, είναι απλώς η πρώτη αντίδραση σε μία διαφαινόμενη πολύ δύσκολη περίοδο με την οποία θα έρθει αντιμέτωπος ο αγροτοδιατροφικός τομέας στην Ελλάδα.

Η επάρκεια των αποθεμάτων σκληρού σιταριού στην ελληνική βιομηχανία αναμένεται να βρεθεί σε οριακά επίπεδα από τον ερχόμενο Οκτώβριο, ένας μήνας-σταθμός κατά τον οποίον δεν αποκλείεται να παρατηρηθούν ακόμα και ελλείψεις στα ράφια των ελληνικών σούπερ μάρκετ.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ανατιμήσεις που έλαβαν χώρα από την αρχή της χρονιάς της τάξεως του 4%-9% θα συνεχίσουν όσο το απόθεμα συρρικνώνεται.

Το φαινόμενο ΔΥΣΤΥΧΩΣ δεν είναι μόνο ελληνικό.

Χώρες στις οποίες ο δυτικός κόσμος (και όχι μόνο) οφείλει σημαντικό μερίδιο από τη συνολική προμήθεια σιτηρών όπως η Ιταλία, η Γαλλία, ακόμα και η Τουρκία έχουν αντιμετωπίσει τρομακτικά προβλήματα με την συγκοιμηδή να έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά.

Το τελευταίο «χτύπημα» ήρθε από έναν επίσης τεράστια «χώρα-παραγωγό», τον Καναδά.

Ο Υπεύθυνος σιτηρών στην ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΗ ΑΕ, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, μιλώντας στον «ΑγροΤύπο», δήλωσε τα εξής:

«Το ανοδικό ράλι των διεθνών τιμών οφείλεται στη μεγάλη μείωση της φετινής παραγωγής του Καναδά. Κάθε χρόνο τα σιτάρια του Καναδά βγαίνουν στις διεθνείς αγορές τον Σεπτέμβριο για να καλύψουν τις ανάγκες των μεγάλων βιομηχανιών τροφίμων. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που υπήρξαν φέτος στην χώρα είχαν σαν αποτέλεσμα να παράγει μόλις 4 εκατ. τόνους, από τους 6 εκατ. τόνους που ήταν η κανονική παραγωγή του».

Όσον αφορά δε την ελληνική πραγματικότητα, τα πράγματα δεν είναι καθόλου μα καθόλου καλύτερα:

«Η Ελλάδα εδώ και δύο χρόνια έχει μειωμένη παραγωγή σκληρού σιταριού. Φέτος έχουμε μια μικρή μείωση σε σχέση με πέρσι και πολύ μεγάλη μείωση σε σχέση με πρόπερσι. Η χαμηλή παραγωγή της χώρας μας είχε σαν αποτέλεσμα να έχει ήδη πουληθεί μεγάλη ποσότητα για εξαγωγή σε Ιταλία και Τουρκία σε πολύ υψηλές τιμές. Αυτό σημαίνει ότι από τον Οκτώβριο και μετά αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα στον εφοδιασμό της εγχώριας βιομηχανίας ζυμαρικών στην χώρα μας. Εναλλακτικές λύσεις για αυτή την περίοδο δεν υπάρχουν στη διεθνή αγορά».

Οποιαδήποτε «αχτίδα αισιοδοξίας» δεν θα δουν οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον αγροτοδιατροφικό τομέα -και φυσικά σε τελική ανάλυση οι ίδιοι οι καταναλωτές- έως ότου αρχίσει η παραγωγή σιταριού στο νότιο ημισφαίριο (π.χ. Αυστραλία), δηλαδή την ερχόμενη Άνοιξη.

Το φθινόπωρο και οπωσδήποτε ο χειμώνας θα είναι δύσκολοι ιδίως για την Ευρώπη.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο επί παραδείγματι υπάρχουν εκτιμήσεις ότι οι τιμές των ζυμαρικών θα «εκτοξευθούν» έως και 50% πάνω.

Ο Jason Bull, διευθυντής της βρετανικής εταιρείας τροφίμων Eurostar Commodities με έδρα το Yorkshire, ο οποίος εισάγει περισσότερους από 10.000 τόνους συστατικών τροφίμων κάθε χρόνο, είπε ότι οι πελάτες θα πρέπει να αναμένουν αύξηση των τιμών από τον Οκτώβριο. Προειδοποίησε ότι αναμένει ότι οι τιμές των μακαρονιών θα αυξηθούν κατά 50%, από 1,20 £ ανά 500g σε 1,80 £.

Και συνέχισε:

«Η αγορά είναι τελείως εκτός ελέγχου και ως αποτέλεσμα έχει σημειωθεί περίπου 90% αύξηση των τιμών των πρώτων υλών καθώς και αύξηση των ναύλων.

Αυτή είναι μια τρομερή κατάσταση που πλήττει όλους τους παραγωγούς σιμιγδαλιού και όλους τους αγοραστές σκληρού σίτου σε όλο τον κόσμο. Οι εταιρείες αγοράζουν σε τιμές -ρεκόρ και οι αγρότες κρατούν το σιτάρι και αυξάνουν την τιμή».

Με τις παρούσες συνθήκες, κανείς «ειδικός» δεν τολμά να κάνει μακροπρόθεσμες προβλέψεις που να υπερβαίνουν το διάστημα των μερικών μηνών.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί