Φέρνουν ΨΗΦΙΑΚΗ ΧΟΥΝΤΑ «πακέτο» μαζί με ΦΤΩΧΕΙΑ στην Ευρώπη! ΞΕΣΗΚΩΘΗΚΑΝ ευρωβουλευτές, BINTEO ΣΟΚ

Φέρνουν ΦΡΙΚΗ ενώ ΒΡΙΖΟΥΝ την Ρωσία ως δικτατορία

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Επιτροπή της ΕΕ σκοπεύει να αναγκάσει όλους τους παρόχους υπηρεσιών συνομιλίας, ανταλλαγής μηνυμάτων και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να αναπτύξουν τεχνολογία μαζικής παρακολούθησης. ΤΗΝ ΩΡΑ ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΦΤΩΧΑΙΝΟΥΝ, ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ! Σημειώνεται πως θέλουν να καταργήσουν και το παραδοσιακό χρήμα (ΕΔΩ).

Παρόμοια με τα εξαιρετικά αμφιλεγόμενα σχέδια SpyPhone της Apple, η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδιάζει να «προστατεύσει (δήθεν) τα παιδιά» απαιτώντας νομικά από τους παρόχους υπηρεσιών ψηφιακών επικοινωνιών να παρακολουθούν μαζικά, να παρακολουθούν και να σαρώνουν τα περιεχόμενα όλων των επικοινωνιών των πολιτών. Οι πάροχοι υπηρεσιών email, συνομιλίας ή μηνυμάτων θα αναγκαστούν να αναζητήσουν και να αναφέρουν υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (CSAM).

Αν και ο δηλωμένος στόχος είναι να σταματήσει η κακοποίηση παιδιών, το αποτέλεσμα δεν αποκλείεται να είναι η κατασκοπεία όλων των πολιτών και το τέλος του (έστω και στα χαρτιά) απορρήτου της ψηφιακής αλληλογραφίας.

Υποχρεωτική επιτήρηση

Η πλειοψηφία των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε τον κανονισμό ελέγχου συνομιλίας στις 6 Ιουλίου 2021, επιτρέποντας στους παρόχους να σαρώνουν τις επικοινωνίες εθελοντικά. Μέχρι στιγμής, μόνο ορισμένες μη κρυπτογραφημένες υπηρεσίες των ΗΠΑ, όπως το Gmail, το Meta/Facebook Messenger και το X-Box εφαρμόζουν εθελοντικά τον έλεγχο συνομιλίας. Αλλά αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα προτείνει περαιτέρω νομοθεσία που θα καθιστά υποχρεωτική την χρήση του ελέγχου συνομιλίας για όλους τους παρόχους email και messenger. Αυτή η νομοθεσία παρουσιάστηκε στις 30 Μαρτίου 2022 και θα ισχύει επίσης για μέχρι στιγμής ασφαλείς κρυπτογραφημένες υπηρεσίες επικοινωνιών.

Αυτό θα απαιτούσε από την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων (WhatsApp ή Signal, για παράδειγμα) να δημιουργήσει μια τιμή κατακερματισμού (ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα) του περιεχομένου που θα σταλεί, το οποίο στη συνέχεια θα συγκριθεί με μια βάση δεδομένων με φερόμενο παράνομο περιεχόμενο. Εάν ο αλγόριθμος αναφέρει ένα χτύπημα, το μήνυμα δεν θα σταλεί και θα αναφερόταν στις αρχές επιβολής του νόμου.

Ο ευρωβουλευτής και υπερασπιστής των πολιτικών ελευθεριών Πάτρικ Μπρέιερ (Γερμανικό Κόμμα Πειρατών) εξηγεί ότι εάν η ΕΕ επιβάλλει την πρόσβαση σε κρυπτογραφημένα μηνύματα από άκρο σε άκρο για σάρωση για ύποπτο περιεχόμενο, είναι μόνο ένα μικρό περαιτέρω βήμα για το άνοιγμα τέτοιων κερκόπορτων για υποκλοπές από τις αρχές επιβολής του νόμου. Επιπλέον, αυτό θα σπάσει εντελώς την κρυπτογράφηση και θα εκθέσει προσωπικά, επιχειρηματικά και κρατικά μυστικά σε ξένες υπηρεσίες πληροφοριών και χάκερ.

Τριάντα εννέα διεθνείς οργανώσεις πολιτικών δικαιωμάτων προειδοποιούν για την προγραμματισμένη κατάργηση της κρυπτογράφησης του chat room. Η καταστροφή ασφαλών καναλιών επικοινωνίας θα έθετε σε κίνδυνο τους καταγγέλλοντες και θα διακινδύνευε την ζωή των αντιφρονούντων σε δικτατορικά καθεστώτα.

Ως εκ τούτου, εξηγεί ο Breyer, μπορεί να μην αποτελεί έκπληξη σε αυτό το σημείο, δεδομένης της τροχιάς των πολιτικών δικαιωμάτων στην Αγγλόσφαιρα, ότι η ΧΟΥΝΤΟ-συμμαχία πληροφοριών «Five Eyes» (Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία) τώρα επίσης υποστηρίζει την νομοθεσία για τον έλεγχο συνομιλιών για την υπονόμευση της κρυπτογράφησης.

Ο ευρωβουλευτής Breyer ρώτησε τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή Εσωτερικών Υποθέσεων, Olivier Onidi, σχετικά με την ΧΟΥΝΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

Οι νομοθέτες της ΕΕ απευθύνθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με διακομματική επιστολή :

Προειδοποίησαν ότι το σχέδιο νόμου θα οδηγήσει σε μαζική παρακολούθηση των ιδιωτικών επικοινωνιών όλων των πολιτών της ΕΕ. Επιπλέον, η νομοθεσία απειλεί την ασφαλή κρυπτογράφηση και την ασφάλεια πληροφορικής γενικότερα.

Ο ευρωβουλευτής Breyer δήλωσε:

«Αυτή η επίθεση του Μεγάλου Αδελφού της ΕΕ στα κινητά μας τηλέφωνα από μηχανές καταγγελίας επιρρεπείς σε σφάλματα που ερευνούν όλες τις ιδιωτικές επικοινωνίες μας απειλεί να οδηγήσει σε ένα κράτος παρακολούθησης κινεζικού τύπου. Το επόμενο βήμα θα είναι να ανοίξει το ταχυδρομείο και να σαρώσει όλα τα γράμματα; Η αδιάκριτη αναζήτηση όλης της αλληλογραφίας παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα και είναι η λανθασμένη προσέγγιση για την προστασία των παιδιών. Στην πραγματικότητα θέτει τις προσωπικές τους φωτογραφίες σε κίνδυνο να πέσουν σε λάθος χέρια και ποινικοποιεί τα παιδιά σε πολλές περιπτώσεις. Το να κατακλύζουμε υπερφορτωμένους αξιωματικούς επιβολής του νόμου, οι οποίοι δεν έχουν καν χρόνο να κοιτάξουν την ήδη γνωστή παιδική πορνογραφία, με ψευδείς ως επί το πλείστον αναφορές που δημιουργούνται από μηχανές, είναι ανεύθυνο σε σχέση με τα θύματα συνεχιζόμενης κακοποίησης».

Ο Marcel Kolaja, μέλος και Κοσμήτορας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Τσεχικό Κόμμα Πειρατών), προσθέτει:

«Η παρακολούθηση σε μεγάλες πλατφόρμες θα οδηγήσει μόνο στην μετακίνηση εγκληματιών σε πλατφόρμες όπου ο έλεγχος συνομιλίας θα είναι τεχνικά αδύνατος. Ως αποτέλεσμα, αθώοι άνθρωποι θα κατασκοπεύονται σε καθημερινή βάση, ενώ ο εντοπισμός εγκληματιών θα αποτύχει. Επιπλέον, θα αποθαρρύνει τα θύματα να αναζητήσουν βοήθεια ψηφιακά. Για να μην αναφέρουμε ότι π.χ. οι μάρτυρες ή τα θύματα παρενόχλησης, των οποίων η ζωή μπορεί να κινδυνεύει, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το απόρρητο των επικοινωνιών τους. Επομένως, ο έλεγχος συνομιλίας θα προκαλούσε μόνο εκτεταμένη αβεβαιότητα και δυσπιστία. Αντί της μαζικής παρακολούθησης της ψηφιακής αλληλογραφίας, η Επιτροπή θα πρέπει να επικεντρωθεί στη βοήθεια προς τα θύματα, στην πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και στο συντονισμό στοχευμένων ερευνών».

Μια πρώην δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η Ninon Colneric, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προτεινόμενη νομοθεσία για τον έλεγχο συνομιλίας και τον αδιάκριτο και μόνιμο έλεγχο όλων των ιδιωτικών επικοινωνιών θα παραβίαζε τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ .

Μια έρευνα της Επιτροπής έδειξε ότι οι περισσότεροι ερωτηθέντες, πολίτες και ενδιαφερόμενοι, ήταν αντίθετοι με την υποχρέωση χρήσης ελέγχου συνομιλίας. Επιπλέον, πάνω από το 80% των ερωτηθέντων αντιτάχθηκαν στην εφαρμογή του για κρυπτογραφημένες επικοινωνίες.

photo pixabay/screenshot

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί