Φέρνουν ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ και για την Κίνα; Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Επιμελητηρίου: Οι Κινέζοι γνωρίζουν τι σημαίνει lockdown

Γνωρίζουν πολύ καλά τη ζημιά που έχουν κάνει στην οικονομία και ανησυχούν.

Αντιμέτωποι με μεγαλύτερη οικονομική δυσπραγία βρίσκονται οι Κινέζοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι από τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα εξαιτίας του Covid και το γνωρίζουν πολύ καλά, καθώς αρκετές πόλεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε lockdown, σύμφωνα με τον Γιοργκ Γούτκε, πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ε.Ε. στην Κίνα.

«Γνωρίζουν πολύ καλά τη ζημιά που έχουν κάνει στην οικονομία. Ανησυχούν για την ανεργία. Ανησυχούν μήπως οι ξένες επιχειρήσεις τοποθετήσουν αλλού τα χρήματά τους», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο CNN.

Αναλυτές έχουν ήδη προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις που θα έχουν τα περιοριστικά μέτρα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην Κίνα, κάνοντας λόγο για ανάπτυξη μόλις 5% φέτος από το 8,1% πέρυσι αλλά και τον επίσημο στόχο της κυβέρνησης στο 5,5%.

«Μετά από ένα πολλά υποσχόμενο ξεκίνημα έτους, η κινεζική οικονομία αντιμετωπίζει την χειρότερη περίοδο από τις αρχές της πανδημίας», αναφέρει η Κάρολ Λάιο, οικονομολόγος της PIMCO, εξηγώντας ότι το μέγεθος των επιπτώσεων θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια των περιορισμών.

«Σε ένα lockdown, πως να συνεχίσεις να παράγεις με όλες τις προκλήσεις για την αλυσίδα προσφοράς; Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις», είπε ο Γούτκε.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η Κίνα έχει ήδη χάσει το 50% των Ευρωπαίων μεταναστών από την αρχή της πανδημίας. Ενδεχομένως το κύμα φυγής να γίνει ακόμη μεγαλύτερο στις αρχές καλοκαιριού, όταν θα κλείσουν τα σχολεία. «Την ώρα που άλλες οικονομίες επαναλειτουργούν από τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας, είναι πολύ πιθανόν ορισμένες ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα να μεταφέρουν τα τοπικά κεντρικά γραφεία τους εκτός της Κίνας», προσέθεσε.

moneyreview με πληροφορίες από CNN/ photo vid scr

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί