“Συνεχείς και συστηματικές υπερβάσεις της οριακής τιμής για το διοξείδιο του αζώτου”, επιβεβαιώνει η Κομισιόν σε απάντηση γραπτής ερώτησης του Πέτρου Κόκκαλη, σύμφωνα και με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την ποιότητα του αέρα στην Αθήνα. Η Κομισιόν διαπιστώνει επίσης, με την απάντηση που απέστειλε σήμερα, 23 Μαΐου, “μη θέσπιση κατάλληλων μέτρων, ώστε η περίοδος υπέρβασης να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη”, αλλά και κανένα σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του προβλήματος, παρότι έχουν παρέλθει 15 μήνες από τις δικαστικές αποφάσεις.
Παράλληλα, η Κομισιόν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, οι οποίες υπερέβησαν την ημερήσια οριακή τιμή που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, «σε δύο από τα τελευταία πέντε έτη για τα οποία υποβλήθηκαν δεδομένα».
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του ευρωβουλευτή, «η Κομισιόν επιβεβαιώνει την αδράνεια της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με την ποιότητα του αέρα στην Αθήνα. Αδράνεια που στην συγκεκριμένη περίπτωση θα έχει βέβαιο ανθρώπινο κόστος, αφού είναι αποδεδειγμένη η σχέση κακής ποιότητας του αέρα και των δεινών επιπτώσεων για την ανθρώπινη υγεία. Είναι μία τραγική αδράνεια, δεδομένης και της συνεχούς υποβάθμισης του ΕΣΥ από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που εσχάτως, ιδιωτικοποιεί με πρόταση νόμου ακόμα και τη διάθεση αίματος».
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, η έκθεση των πολιτών σε ατμοσφαιρικούς ρύπους ευθύνεται για 13.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο!
Σημειώνεται ότι ο Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ, ευρωβουλευτής των Πρασίνων και υποψήφιος ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης ήταν μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη νέα Οδηγία για την ποιότητα αέρα στην ΕΕ, που φέρνει αυστηρότερα όρια για τους κύριους ατμοσφαιρικούς ρύπους και διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών στην δικαιοσύνη για παραλείψεις, λάθη και καθυστερήσεις των αρμόδιων αρχών κατά την εφαρμογή της Οδηγίας και θεσπίζει το δικαίωμα σε αποζημίωση στις περιπτώσεις όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί βλάβες στην υγεία των πολιτών.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: freepik)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ραγδαίες εξελίξεις για το μακελειό στα Βορίζια της Κρήτης: Συνελήφθη 23χρονος για τη βόμβα στο σπίτι
- Νέα καριέρα για την Adele: Θα κάνει το ντεμπούτο της στη μεγάλη οθόνη σε ταινία του Τομ Φορντ
- Η προβοκάτσια που θα μπορούσε να οδηγήσει στο χάος
- ΟΟΣΑ: Το 71% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα δυσκολεύεται να βρει προσωπικό
- Ελεύθερη είσοδος σε Μουσεία, Αρχαιολογικούς χώρους και Μνημεία την Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2025
- Σέρρες: Ένταση, φωτιά και 29 συλλήψεις σε δομή μεταναστών – Πετούσαν πέτρες στους αστυνομικούς
- Αλλεπάλληλα ρεκόρ στα διεθνή Χρηματιστήρια με τις αναμενόμενες εξελίξεις στις ΗΠΑ
- Έμμα Στόουν: Η μούσα του Λάνθιμου η πιο όμορφη γυναίκα στον κόσμο, σύμφωνα με τη Χρυσή Τομή
- Έκτη τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου για θέματα Διασποράς
- Σοκαριστικό βίντεο δείχνει την κατάρρευση γέφυρας στην Κίνα λίγους μήνες μετά τα εγκαίνια









