Έτσι φέρνουν τη φτωχοποίηση μέσω του πολέμου: Η Ανατολική Ευρώπη χρεώθηκε 32 δις δολάρια το 2023!!!!

Στο πλαίσιο του πολέμου της Ουκρανίας, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία συγκαταλέγονται στις πέντε πρώτες αναπτυσσόμενες χώρες όσον αφορά τον δανεισμό. Συνολικά, οι χώρες έχουν δανειστεί περίπου 32 δισεκατομμύρια δολάρια από τις αρχές του 2023 - τριπλάσιο ποσό από τις αρχές του 2022.

Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έχουν δανείσει περίπου 32 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, τρεις φορές περισσότερα από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι, ανέφερε  το Bloomberg , επικαλούμενο τους δικούς του υπολογισμούς.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων δανειοληπτών των αναδυόμενων χωρών (μιλάμε για δημόσιο χρέος σε ξένο νόμισμα) ήταν η Πολωνία (περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια, δεύτερη), η Ρουμανία (περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια, τέταρτη ) και την Ουγγαρία (περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, πέμπτο).

Μόνο η Σαουδική Αραβία έχει αναλάβει περισσότερο χρέος – δέκα δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Η απόδοση του δημόσιου χρέους των τριών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που αναφέρθηκαν υπερβαίνει τον μέσο δείκτη για τις αναπτυσσόμενες χώρες, που είναι 1,4 τοις εκατό: η Ρουμανία έχει 5,6 τοις εκατό, η Ουγγαρία 4,1 τοις εκατό και η Πολωνία 2,4 τοις εκατό.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg προειδοποίησαν ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης θα διευρυνθούν στο 4,3% του ΑΕΠ της περιοχής, από 1,3% το 2021.

Ο Ντάνιελ Γουντ της επενδυτικής εταιρείας William Blair International είπε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει «πιέσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα και στις δύο πλευρές», καθώς η οικονομική ανάπτυξη και τα έσοδα των χωρών επιβραδύνονται, ενώ οι κυβερνήσεις αυξάνουν τις δαπάνες για να μετριάσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της κατάστασης.

Η ανάγκη των χωρών για χρήματα θα παραμείνει υψηλή, σύμφωνα με τον Nafez Zouk, ειδικό σε θέματα κρατικού χρέους αναδυόμενων αγορών στην Aviva Investors στο Λονδίνο. Είπε ότι αυτό οφείλεται στον πληθωρισμό και την άνοδο των τιμών της ενέργειας. Οι χώρες χρειάζονται ένα σκληρό νόμισμα, αλλά η πρόσβαση στα κεφάλαια της ΕΕ είναι περιορισμένη, εξήγησε.

Ο ρωσικός προϋπολογισμός παρουσίασε έλλειμμα τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους. Ήταν 2,4 τρισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 29 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), σχεδόν ίσο με το ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα 2% του ΑΕΠ ή 2,93 τρισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 35 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ). Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Οικονομικών Anton Siluanov, τα νούμερα από την αρχή του έτους δεν προκαλούν ανησυχία και το σχέδιο για το 2023 θα παραμείνει σε ισχύ. Ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Maxim Oreshkin υποσχέθηκε ότι μετά τα ελλείμματα νωρίτερα μέσα στο έτος, τα οποία ήταν αποτέλεσμα υψηλών δαπανών, «ο προϋπολογισμός θα είναι πλεονασματικός μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αποδεικνύοντας τη βιωσιμότητά του».

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί