Έτοιμη να δώσει ακόμα 50 δισεκατομμύρια ευρώ (!!!) η ΕΕ στον Ζελένσκι;;;

Αρκετοί είναι εκείνοι που μιλούν για κλιμάκωση των πολιτικών φτωχοποίησης των πολιτών της Δύσης.

Από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα μέλη της ΕΕ αναφέρεται ότι έχουν παράσχει περισσότερα από 55 δισεκατομμύρια δολάρια σε άμεση υποστήριξη στο Κίεβο, συμπεριλαμβανομένης στρατιωτικής βοήθειας. 

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι αυτή η βοήθεια τροφοδοτεί την παράταση της σύγκρουσης που μαίνεται στην Ουκρανία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να προτείνει το πακέτο οικονομικής βοήθειας της ΕΕ ύψους περίπου 50 δισεκατομμυρίων ευρώ (55 δισεκατομμύρια δολάρια) για τη στήριξη της Ουκρανίας εν μέσω της προσπάθειας αντεπίθεσής της κατά των ρωσικών δυνάμεων , σύμφωνα με όσα ανέφερε ένα αμερικανικό δίκτυο ειδήσεων που επικαλείται ανώνυμες πηγές.

Οι πηγές υποστήριξαν ότι η ανακοίνωση αναμένεται το αργότερο την Τρίτη, ενόψει της διάσκεψης στο Λονδίνο, όπου φέρεται να συζητήσουν θέματα σχετικά με την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας. 

Η λεγόμενη Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου στις 21-23 Ιουνίου και θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι «διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών», σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εκδήλωσης.

Η χρηματοδότηση του Κιέβου θα γίνει απευθείας από τα κράτη-μέλη της ΕΕ;;;

Μία από τις πηγές υποστήριξε ακόμα ότι σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρηματοδοτικά πακέτα για την Ουκρανία, τα τρέχοντα μέτρα βοήθειας θα χρηματοδοτούνται μέσω συνεισφορών από τα κράτη μέλη της ΕΕ και όχι μέσω δανεισμού από τις αγορές.

H βοήθεια προς την Ουκρανία έχει «εξαντλήσει» τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό 2021-2027 του μπλοκ

Το πακέτο φέρεται να αποσκοπεί στη χρηματοδότηση των τρεχουσών δαπανών της ουκρανικής κυβέρνησης και στην πληρωμή των επειγουσών προτεραιοτήτων ανασυγκρότησης. Οι εξελίξεις έρχονται αφότου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι το Βερολίνο, ο μεγαλύτερος συνεισφέρων της ΕΕ, δεν έχει την πολυτέλεια να διαθέσει περισσότερα χρήματα στον προϋπολογισμό του μπλοκ.

“Λαμβάνοντας υπόψη τις απαραίτητες περικοπές στον δικό μας εθνικό προϋπολογισμό, δεν είμαστε επί του παρόντος σε θέση να κάνουμε πρόσθετες συνεισφορές στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, δήλωσε ο Λίντνερ σε συνέντευξή του σε τοπικά μέσα ενημέρωσης. Τα σχόλια ακολούθησαν καταγγελίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η βοήθεια προς την Ουκρανία έχει «εξαντλήσει» τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό 2021-2027 του μπλοκ «στο μέγιστο» και υπονοούν ότι η Γερμανία και άλλες μεγάλες οικονομίες της ΕΕ θα πρέπει να συμμετάσχουν για να καλύψουν τη διαφορά.

Νόμιμοι στόχοι

Η ΕΕ έχει ήδη παράσχει στο Κίεβο περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια ευρώ (55 δισεκατομμύρια δολάρια) σε οικονομική, στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τις χώρες που στέλνουν όπλα στην Ουκρανία ότι θεωρεί αυτές τις στρατιωτικές αποστολές ως νόμιμους στόχους. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, από την πλευρά του, τόνισε ότι ο οπλισμός και η εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ισοδυναμεί με άμεση εμπλοκή στη σύγκρουση.

(photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί