Στις «καθυστερήσεις της Ελλάδας στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης Εθνικής Στρατηγικής Υδρογόνου», αναφέρεται στην ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σάκης Αρναούτογλου.
Όπως αναφέρει, «το υδρογόνο αποτελεί κεντρικό πυλώνα της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, με φιλόδοξο στόχο την παραγωγή 10 εκατομμυρίων τόνων ετησίως στην ΕΕ έως το 2030» και «με το ισχυρό της δυναμικό στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να καταστεί σημαντικός παίκτης στην ευρωπαϊκή αγορά υδρογόνου».
Ωστόσο, όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση που φέρει τον τίτλο: «Πράσινο Υδρογόνο – Η Ελλάδα Στην Πρίζα ή Εκτός Παιχνιδιού;», «οι καθυστερήσεις στην εθνική στρατηγική και το ρυθμιστικό πλαίσιο δημιουργούν σοβαρά εμπόδια στις επενδύσεις και στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων».
Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
- Πώς αξιολογεί την πρόοδο της Ελλάδας στην ανάπτυξη του πράσινου υδρογόνου σε σύγκριση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες;
- Ποια συγκεκριμένα μέτρα σχεδιάζει η Επιτροπή για να επιταχύνει την υιοθέτηση του πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα, ιδιαίτερα εν όψει των καθυστερήσεων στο ρυθμιστικό πλαίσιο;
- Υπάρχουν διαθέσιμα Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ελλάδα στην ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών και στην ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας του υδρογόνου για να καταστεί ενεργειακός κόμβος μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής;
«Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει το τρένο του πράσινου υδρογόνου», αναφέρει σε δήλωσή του, που κοινοποιείται με την ανακοίνωση, ο κ. Αρναούτογλου. «Η απουσία ολοκληρωμένης στρατηγικής και σαφούς ρυθμιστικού πλαισίου βάζει φρένο στις επενδύσεις, στερώντας τη χώρα μας από μια ιστορική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση», συμπληρώνει.
«Παρά τις εξαγγελίες για μεγάλα έργα, όπως η παραγωγή υδρογόνου για εξαγωγή στη Γερμανία, η απουσία σαφούς νομοθετικού πλαισίου και χρηματοδοτικών κινήτρων δημιουργεί αβεβαιότητα στους επενδυτές, καθυστερώντας την υλοποίησή τους», υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι «το πράσινο υδρογόνο δεν είναι το μέλλον, είναι το παρόν» και ότι «ενώ άλλες χώρες προχωρούν δυναμικά, η Ελλάδα παραμένει σε αναμονή, αντί να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα των ΑΠΕ για να εξασφαλίσει ενεργειακή αυτάρκεια, νέες θέσεις εργασίας και ενισχυμένη ανταγωνιστικότητα στην πράσινη οικονομία».
«Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαντήσει, αλλά και την ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες, ώστε η χώρα να μη χάσει μια μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης και ηγετικού ρόλου στην ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Με νέα ρεκόρ στον τουρισμό έκλεισε το 2025 – Όλ. Κεφαλογιάννη: «Σταθερά ανοδική η πορεία του ελληνικού τουρισμού»
- Νεκροί και η κόρη, ο γαμπρός και η εγγονή του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ
- Μέση Ανατολή: Συμμετοχή Γ. Γεραπετρίτη σε έκτακτη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ σήμερα το απόγευμα
- Ο RFK δείχνει μια τεράστια μπριζόλα και προτρέπει: “Φάτε αληθινό φαγητό”, vid
- Έτσι εντόπισαν τον Χαμενεΐ – Ο ρόλος της CIA – Εικόνες από το σημείο που βρέθηκε νεκρός, vid
- Η Ρ. Μέτσολα υπέρ του τέλους του καθεστώτος του Αγιατολάχ: «Ύστερα από 47 χρόνια, είναι η ώρα για ελευθερία»
- ΕΠΟΣ: Ο Τραμπ με έξαλλο μαλλί “τραγουδά” την meme διασκευή γνωστού τραγουδιού: Iran So Far Away, vid
- Έκτακτη σύσκεψη στο ΥΠΕΘΑ για τη Μ. Ανατολή υπό τον Ν. Δένδια
- Θεσσαλονίκη: 34χρονος είχε ακινητοποιήσει τη σύντροφό του και την χτυπούσε με σίδερα, κατσαρόλες και ξύλο
- Ο γιος του τελευταίου σάχη δήλωσε -ξανά- έτοιμος να ηγηθεί της μετάβασης στο Ιράν









