• Αρχική
  • Άρθρα
  • Έρευνα υποστηρίζει πως τα φυτά δεν καθαρίζουν τον εσωτερικό αέρα

Έρευνα υποστηρίζει πως τα φυτά δεν καθαρίζουν τον εσωτερικό αέρα

Μέχρι στιγμής πιστεύαμε ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου, εκτός από το γεγονός ότι ομορφαίνουν το σπίτι μας, λειτουργούν και ως φυσικό φίλτρο καθαρίζοντας τον αέρα.

Ή μήπως όχι; Νέα έρευνα έρχεται να διαψεύσει την κοινή αυτή πεποίθηση, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η αποτελεσματικότητά τους είναι αμελητέα.

Τι υποστηρίζει νέα μελέτη για τα φυτά

Νέα μελέτη των Αμερικανών επιστημόνων Μάικλ Γουέρινγκ και Μπράιαν Κάμινγκ από το Πανεπιστήμιο Ντρέξελ στη Φιλαδέλφεια επιφυλάσσει δυσάρεστα νέα για όσους πιστεύουν ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου προσφέρουν καλύτερη ποιότητα αέρα.

Σύμφωνα με τα πορίσματά τους, τα φυτά σε γλάστρες δεν ανανεώνουν τελικά τον αέρα στο γραφείο ή το σαλόνι, όπως πιστεύεται.

Οι επιστήμονες μελέτησαν επιστημονικά πορίσματα των τελευταίων 30 χρόνων, εξέτασαν 12 προηγούμενες επιστημονικές μελέτες καθώς και 196 φυτά της τελευταίας δεκαετίας και δημοσίευσαν τα νέα ευρήματά τους στο περιοδικό «Journal of Exposure Science και Environmental Epidemiology».

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν είναι ότι κάθε ανοιχτό παράθυρο συμβάλει στην αραίωση πιθανών οργανικών στοιχείων, όπως είναι για παράδειγμα οι υδρογονάνθρακες, οι αλκοόλες, και τα οργανικά οξέα, στους εσωτερικούς χώρους ταχύτερα απ’ ό,τι τα φυτά απορροφούν αυτές τις ενώσεις.

Πως ξεκίνησε ο μύθος για τα φυτά
Ποιος δημιούργησε όμως τον μύθο ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου καθαρίζουν τον αέρα; Ηταν η NASA, όταν το 1989, αναζητώντας τρόπους καθαρισμού του αέρα στους διαστημικούς σταθμούς, ανακοίνωσε ότι τα φυτά μπορούν να κάνουν αυτή τη «δουλειά» και να φιλτράρουν αρκετά καλά τις διάφορες ουσίες από τον αέρα.

Για τον σκοπό αυτό τοποθετήθηκε φυτό σε σφραγισμένο θάλαμο και ήρθε αντιμέτωπο με μία και μόνη οργανική ένωση. Η αποσύνθεσή της μελετήθηκε από ειδικούς για ώρες ή μέρες. Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι συνθήκες έχουν εντούτοις ελάχιστα κοινά στοιχεία με τους εσωτερικούς χώρους που συναντάμε στην καθημερινή ζωή στη Γη, σύμφωνα με τους ερευνητές Γουέρινγκ και Κάμινγκ.

Εάν τα φυτά έχουν αρκετό χρόνο, μπορούν πράγματι να καθαρίσουν τον αέρα στο γραφείο. Ωστόσο, για να μπορέσουν να συναγωνιστούν ένα σύστημα εξαερισμού, ο χώρος θα πρέπει να είναι γεμάτος πρασινάδες και συγκεκριμένα: 10 έως 1.000 φυτά ανά τετραγωνικό μέτρο θα ήταν απαραίτητα.

Τι μπορούμε να κάνουμε
Οποιοσδήποτε περνάει αρκετή ώρα σε ένα κλειστό δωμάτιο είναι λογικό να αισθάνεται μετά από λίγο ασφυκτική τη ζέστη ή τη μύτη του μπουκωμένη. Συνήθως μάλιστα η προσοχή δεν είναι εστιασμένη, το άτομο κοιτάει συνέχεια το ρολόι του και νιώθει μια υπνηλία. Αυτό σημαίνει ότι η ρύπανση του εσωτερικού αέρα είναι σε υψηλά επίπεδα και δημιουργείται συνήθως από κλειστές πόρτες, το μαγείρεμα ή ακόμα και από τις χημικές ουσίες που εμπεριέχονται σε καθαριστικά.

Ποια είναι λοιπόν η εναλλακτική; Μπορείτε απλώς να ανοίξετε τα παράθυρα.

iefimerida.gr/ photo unsplash