Μια ουδέτερη ως προς το φύλο αντωνυμία είναι πολύ πιθανό να εισέλθει στην επίσημη νορβηγική γλώσσα μέσα στο επόμενο διάστημα, επιβεβαίωσε το Γλωσσικό Συμβούλιο της Νορβηγίας.
Το «Hen» θα γίνει εναλλακτική στις υπάρχουσες αντωνυμίες, «hun» για το θηλυκό και «han» για το αρσενικό, με στόχο η γλώσσα να γίνει πιο συμπεριληπτική.
«Με την πάροδο του χρόνου, είδαμε ότι η χρήση του Hen έχει αυξηθεί και παγιωθεί» δήλωσε ο Daniel Ims, εκπρόσωπος του συμβουλίου, στα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι αντωνυμίες με ουδέτερο φύλο συζητιούνται στη γλωσσική και γραμματική κοινότητα της Νορβηγίας εδώ και αρκετό καιρό, ενώ αντίστοιχες συζητήσεις πραγματοποιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο.
Πότε θα έρθει η αλλαγή
Όπως γράφει ο Guardian, η λέξη «Hen» θα μπορούσε να μπει στα νορβηγικά λεξικά από την άνοιξη ή στις αρχές του φθινοπώρου, δήλωσε ο Ims, μετά από μια φάση διαβούλευσης που θα είναι ανοιχτή σε όλους όσοι μιλούν την νορβηγική γλώσσα.
Να σημειωθεί ότι πρόσφατα, ο γάλλος υπουργός Παιδείας, Jean-Michel Blanquer, κατηγόρησε ένα λεξικό για τη χρήση του όρου «iel», που χρησιμοποιείται από ορισμένα άτομα στη Γαλλία ως αντωνυμία ουδέτερη ως προς το φύλο.
Από την άλλη, στις ΗΠΑ, το λεξικό του εκδοτικού οίκου Merriam-Webster εισήγαγε την αντωνυμία «they» από το 2019.
photo pexels
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Τι αναμένεται να γίνει το 2026 με τους πυρηνικούς εξοπλισμούς – Ο μεγάλος κίνδυνος
- Viral έγινε ένας Gamer: Δεν αποχωρίστηκε τα βιντεοπαιχνίδια ούτε στη γέννα της γυναίκας του!
- Κοντογεώργης: «Με σχέδιο και συνεργασία φέρνουμε την περιφέρεια πιο κοντά στο κέντρο»
- Τοπική εκεχειρία σε εξέλιξη κοντά στον μεγαλύτερο εν λειτουργία πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης
- Άκης Σκέρτσος: 4 πλεονάσματα που κατακτήσαμε και 8 ελλείμματα που πρέπει να θεραπεύσουμε
- Μ. Χαρακόπουλος: Η αντιπολίτευση να προσέλθει στη διακομματική για τα αγροτικά
- Χαμός με τις «στρατιές» αλλοδαπών ψηφοφόρων: «Θα τρομάζατε αν βλέπατε τι κάνουν με τους φόρους σας», vid
- Το 2026 έτος ορόσημο για την ελληνική περιφέρεια: Η ανάπτυξη πρέπει να κατανέμεται δίκαια σε όλη τη χώρα
- Σπ. Πρωτοψάλτης: Κτηνοτροφία σε δοκιμασία – Η πολιτεία δίπλα στους ανθρώπους της παραγωγής
- Ρομπότ δίνει δυνατή κλωτσιά…στον άνθρωπο χειριστή του και τον “διπλώνει”, vid









