Επιβεβαιώνει το WEF: Φεύγει ο Σβαμπ, ποιός θα είναι ο πιθανός διάδοχος

Τι μεταδίδεται...

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) επιβεβαίωσε τις αναφορές για την παραίτηση του ιδρυτή και εκτελεστικού του προέδρου Κλάους Σουάμπ. Σε μια  δήλωση  την Τρίτη, το ίδρυμα παρουσίασε την αλλαγή στην ηγεσία ως μέρος μιας ευρύτερης αναδιάρθρωσης του οργανισμού!

“Από το 2015, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ έχει μετατραπεί από μια πλατφόρμα για συναντήσεις στον κορυφαίο θεσμό στον κόσμο για τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ως μέρος αυτού του μετασχηματισμού, ο οργανισμός έχει υποστεί μια προγραμματισμένη ανάπτυξη στην ηγεσία του από έναν οργανισμό υπό την ηγεσία των ιδρυτών σε μια δομή στην οποία ένας πρόεδρος και ένα διοικητικό συμβούλιο θα αναλάβουν την πλήρη ευθύνη διαχείρισης Έως τον Ιανουάριο του 2025, ο Klaus Schwab θα μετακινηθεί από την θέση του εκτελεστικού προέδρου στο ρόλο του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου. 

Οι περισσότεροι υποθέτουν ότι ο 86χρονος Schwab θα είναι και πάλι οικοδεσπότης στην ετήσια συνάντηση του WEF στο Νταβός στις αρχές του 2025 – μαζί με τον Πρόεδρο του WEF, τον Νορβηγό Børge Brende, ο οποίος είχε ήδη μοιραστεί αυτόν τον ρόλο με τον Schwab σε προηγούμενες συναντήσεις.

Το WEF δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τον διάδοχο του Schwab. Ο πιο πολλά υποσχόμενος υποψήφιος είναι ο Brende, ο οποίος ήταν υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας πριν μετακομίσει στο Φόρουμ. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρεται και το όνομα του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ. Ο Μπλερ ήταν εν μέρει υπεύθυνος για τον παράνομο επιθετικό πόλεμο κατά του Ιράκ το 2003 και οπαδός της νέας ψηφιακής εποχής! Από την άλλη τα παιδιά του Schwab, Nicole και Olivier, απασχολούνται στο δίκτυο WEF.

Ο Schwab φέρεται να ίδρυσε το ίδρυμα «European Management Conference» το 1971, το οποίο μετονομάστηκε σε Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) το 1987 μετά την επέκταση του αριθμού των συμμετεχόντων. Στην ετήσια συνάντηση του WEF στο Νταβός, όπου αρχικά υποτίθεται ότι θα συζητούνταν οι «σύγχρονες έννοιες διαχείρισης», συγκεντρώνονται οι οικονομικές και πολιτικές ελίτ, ειδικά από την διεθνιστική Δύση. Εκεί ανακοινώνονται και αναλύονται διάφορες αποφάσεις της πραγματικής παγκόσμιας αρχής!

Τα μέλη του ιδρύματος περιλαμβάνουν περίπου χίλιες εταιρείες με πωλήσεις τουλάχιστον 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων πολλών ηγετών του κλάδου. Η συνδρομή μέλους είναι περίπου 25.000 ελβετικά φράγκα ετησίως. Το WEF χρεώνει μια πρόσθετη χρέωση για την συμμετοχή στη συνάντηση στο Νταβός – πάνω από 600.000 φράγκα για την αποκλειστική ομάδα των «προνομιακών εταίρων».

Το WEF και ο ιδρυτής του θεωρούνται με μεγάλη επιρροή στη διεθνή πολιτική – όχι μόνο λόγω των τακτικών εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών τους, αλλά και λόγω των διαφόρων προγραμμάτων για στελέχη, στα οποία συμμετείχαν πολλοί… εξέχοντες πολιτικοί της Ευρώπης! Το βιβλίο του Schwab “The Great Reset”, που εκδόθηκε το 2020, θεωρείται από τους κριτικούς ως σχέδιο για τη ριζική αναδιάρθρωση της οικονομίας και της κοινωνίας προς το συμφέρον μιας Νέας Παγκόσμιας Τάξης Πραγμάτων.

Ένα tweet του WEF που δημοσιεύτηκε το 2016 έγινε αργότερα σλόγκαν:

“Δεν θα κατέχεις τίποτα και θα είσαι ευτυχισμένος. Έτσι θα μπορούσε να αλλάξει ο κόσμος μας μέχρι το 2030.”

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-KEYSTONE

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί