Επιταχύνεται η Αποανάπτυξη: Έκτακτα μέτρα Κομισιόν για ταχύτερη αδειοδότηση επενδύσεων ΑΠΕ

Αναγνώρισε τις ΑΠΕ ως «κλάδο υπέρτατου δημoσίου συμφέροντος»

Την αναγνώριση των ΑΠΕ ως «κλάδου υπέρτατου δημoσίου συμφέροντος» με στόχο την εξάλειψη των καθυστερήσεων στις νέες διαδικασίες αδειοδότησης και την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης προωθεί η Κομισιόν ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση.

Οι έκτακτοι κανόνες, σύμφωνα με δηλώσεις της προέδρου της Ε.Ε., Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα μπορέσουν να οδηγήσουν στην αντικατάσταση 14 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσα στο επόμενο έτος.

Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στο μισό έλλειμμα (30 δισ. κ.μ.) που αναμένεται να αντιμετωπίσει η ήπειρος το καλοκαίρι του 2023. Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα, διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς το κατά πόσον η πράσινη ενέργεια είναι η απάντηση στην ενεργειακή κρίση διατυπώνουν παραγωγοί ΑΠΕ και βιομηχανία.

Σε ό,τι αφορά τον προσωρινό κανονισμό που ανακοίνωσε η ΕΕ και ο οποίος θα αναθεωρηθεί την 1η Ιουλίου 2023, τα μέτρα είναι στοχευμένα σε τεχνολογίες που έχουν τις υψηλότερες δυνατότητες για γρήγορη ανάπτυξη και συγκεκριμένα στα φωτοβολταϊκά συστήματα, στην επανενεργοποίηση παλιών σταθμών ΑΠΕ (repowering) και στη διευκόλυνση της ταχύτερης εγκατάστασης αντλιών θερμότητας.

Για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για αυτοκατανάλωση ενέργειας, ισχύος ίσης ή μικρότερης των 50 kW, εισάγεται η έννοια της «θετικής διοικητικής σιωπής» στις σχετικές διαδικασίες χορήγησης αδειών, που σημαίνει ότι εάν οι αρμόδιες αρχές δεν ανταποκριθούν εντός ενός μηνός από την υποβολή της αίτησης, η άδεια θα θεωρείται ότι έχει χορηγηθεί. Εντός ενός μηνός θα πρέπει να αδειοδοτούνται και τα φωτοβολταϊκά στη στέγη.

Τέλος, εισάγει μέγιστη προθεσμία τριών μηνών στις αδειοδοτήσεις για αντλίες θερμότητας, καθώς αποτελούν βασική τεχνολογία για την παραγωγή θέρμανσης και ψύξης από ΑΠΕ.

newsbomb/ pixabay

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί