• Αρχική
  • Άρθρα
  • Επιστήμονες για κορωνοϊό: Δρα σαν όπλο, τα παιδιά είναι κινητές βόμβες διασποράς του!

Επιστήμονες για κορωνοϊό: Δρα σαν όπλο, τα παιδιά είναι κινητές βόμβες διασποράς του!

Σοκαρισμένοι είναι οι επιστήμονες στη χώρα μας με τα νέα στοιχεία για τον κορωνοϊό, τα οποία οδήγησαν άλλωστε και στην απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο σχολείων, πανεπιστημίων, βρεφονηπιακών σταθμών και φροντιστηρίων.

Τα δύο νεότερα επιστημονικά δεδομένα που ετέθησαν υπόψιν της επιτροπής του υπ. Υγείας είναι τα εξής:
Αφενός, ο κορωνοϊός έχει εξαιρετικά υψηλή μεταδοτικότητα. Και ετούτο συμβαίνει από άτομα με ήπια ή καθόλου συμπτώματα.

Ο κορωνοϊός δρα σαν όπλο!
Οι επιστήμονες δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους, καθώς κάνουν λόγο για έναν ιό «που συμπεριφέρεται πολύ περίεργα, κάτι το οποίο δεν έχουν ξαναδεί, είναι σαν όπλο!».

Μάλιστα αναφέρουν ότι πολλοί από όσους μολύνονται στις ηλικίες μεταξύ 30 και 69 ετών φέρουν ιικό φορτίο στον οργανισμό τους μέχρι και 20 ημέρες. Πάντως, είναι πιο δύσκολο να μεταδοθεί μετά τις πρώτες 10 ημέρες.

Η αγωνία των επιστημόνων
Επίσης, λένε ότι δεν είναι μόνο η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού που τους εκπλήσσει δυσάρεστα, αλλά και το γεγονός ότι η κλινική εικόνα των ασθενών που κάνουν πνευμονία εξαιτίας του μεταβάλλεται σημαντικά στο πρώτο δεκαήμερο της νόσησης από αυτόν. Γι’ αυτό και η μεγάλη αγωνία τους είναι «να μην κολλήσουμε όλοι μαζί», καθώς αυτό θα δοκιμάσει τις αντοχές του συστήματος Υγείας, μια και οι πρώτοι που θα χρειαστούν τις υπηρεσίες του θα είναι οι βαριά νοσούντες από τον ιό, με χρόνια προβλήματα υγείας.

Τα παιδιά μπορούν να διασπείρουν τον ιό

Ενα ακόμη νέο δεδομένο είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι τα παιδιά κρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, που φτάνει και ίσως ξεπερνά τις 14 ημέρες, μεγάλο μέρος του ιού (ιικό φορτίο) στον οργανισμό τους. Διατηρώντας, λοιπόν, υψηλό ιικό φορτίο για πολλές ημέρες, θα μπορούσαν, παρότι τα ίδια δεν νοσούν βαριά ή και καθόλου, να διασπείρουν τον ιό στην κοινότητα, θέτοντας σε κίνδυνο τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Πιθανή η παράταση του μέτρου για κλείσιμο σχολείων
Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο της κυβέρνησης που έχει ανακοινωθεί και αφορά κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών δομών για δύο εβδομάδες, θα επανεξεταστεί μετά την περίοδο αυτή και δεν είναι απίθανο να παραταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αν ο κίνδυνος για διασπορά του ιού στην κοινότητα εξακολουθεί να παραμένει αυξημένος. Ενδεχόμενο αρκετά πιθανό, καθώς οι επιστήμονες αναμένουν την έξαρση της επιδημίας στη χώρα μας σε δύο με τέσσερις εβδομάδες από σήμερα.


iefimerida.gr / photo unsplash

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •