ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ! Σκρέκας για “πράσινη μετάβαση”: Το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας ως το τέλος του χρόνου θα παράγεται από ΑΠΕ

Στο τέλος του 2022 το 50% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα θα καλύπτεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Εconomist.

Το ποσοστό ήταν 30% το 2018 και αυξήθηκε καθώς στο μεσοδιάστημα προστέθηκαν νέες μονάδες ΑΠΕ ισχύος 5000 μεγαβάτ ενώ ο ρυθμός αναμένεται να επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια: από το 2023 θα εγκαθίστανται νέες μονάδες ισχύος 2000 μεγαβάτ το χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι το 2026 το 62% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, ο νέος νόμος για την απλούστευση της αδειοδότησης των ΑΠΕ θα συνδράμει στην επίτευξη των στόχων, όπως και η αναβάθμιση των δικτύων και η εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Αναφερόμενος στα δίκτυα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, εξέφρασε το ενδιαφέρον του Διαχειριστή για μετοχική συμμετοχή στις διεθνείς διασυνδέσεις με Κύπρο – Ισραήλ και με την Αίγυπτο σημειώνοντας ότι ο Διαχειριστής είναι ήδη σε διαπραγματεύσεις με τον όμιλο Κοπελούζου που είναι ο promoter του έργου διασύνδεσης με την Αίγυπτο GREGY.

Αναφέρθηκε επίσης στον σχεδιασμό για αναβάθμιση των διασυνδέσεων με τη Βουλγαρία, την Αλβανία και την Ιταλία καθώς και στο ενδιαφέρον για επενδύσεις στα Σκόπια.

(Με πληροφορίες από απεμπε – φωτο:pixabay)

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί