Εντυπωσιακό έργο στη Δανία θα τροφοδοτεί με ηλεκτρισμό 4 εκατ. νοικοκυριά

Η μεγαλύτερη επένδυση σε έργα υποδομών στην ιστορία της χώρας, αποτελεί ένα παγκόσμιο πρότυπο. Ένα φιλόδοξο και συνάμα εντυπωσιακό έργο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ετοιμάζει η Δανία. Με στόχο τον τριπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος σε υπεράκτια αιολική ενέργεια στοχεύει, η χώρα της Βόρειας Ευρώπης θα δημιουργήσει δύο ενεργειακά νησιά με πάρκα ανεμογεννητριών σε Βαλτική και Βόρεια […]

Η μεγαλύτερη επένδυση σε έργα υποδομών στην ιστορία της χώρας, αποτελεί ένα παγκόσμιο πρότυπο.

Ένα φιλόδοξο και συνάμα εντυπωσιακό έργο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ετοιμάζει η Δανία. Με στόχο τον τριπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος σε υπεράκτια αιολική ενέργεια στοχεύει, η χώρα της Βόρειας Ευρώπης θα δημιουργήσει δύο ενεργειακά νησιά με πάρκα ανεμογεννητριών σε Βαλτική και Βόρεια Θάλασσα.

Το έργο, που περιλαμβάνει την αξιοποίηση του νησιού Μπόρνχολμ αλλά και την κατασκευή ενός τεχνητού νησιού, θα κοστίσει έως και 37 δισεκατομμύρια ευρώ και εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο της χώρας να μειώσει τις εκπομπές αέριων ρύπων κατά 70% μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Το έργο, όπως γράφει η kathimerini.gr, θα χρηματοδοτηθεί παράλληλα από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων θα προέλθει από ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση της Δανίας ευελπιστεί πως μέχρι το 2030 το κάθε νησί θα έχει απόδοση 2 γιγαβάτ, ενώ σε βάθος χρόνου θα αποδίδει 5 γιγαβάτ έκαστο. Μάλιστα, ενδέχεται να ανεγερθούν στα νησιά και εργοστάσια παραγωγής υδρογόνου, τα οποία θα αξιοποιούν την αιολική ενέργεια.

Με την ελάχιστη απόδοση των 2 γιγαβάτ, τα δύο αιολικά πάρκα θα μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν 4 εκατομμύρια νοικοκυριά από τα 5,8 εκατομμύρια νοικοκυριά που περιλαμβάνει η χώρα. Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα που υπάρχουν ήδη στην περιοχή και τροφοδοτούν τη Δανία έχουν απόδοση 1,7 γιγαβάτ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Δανία σκοπεύει να προσεγγίσει την ολλανδική και την πολωνική κυβέρνηση, ώστε να εξετάσουν τη δυνατότητα σύνδεσης των δύο έργων μεταξύ τους.

Επίσης, θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις ίδιες χώρες, καθώς και με τη Σουηδία και τη Γερμανία, καθώς ενδέχεται να ενδιαφέρονται για χρήση της αιολικής ενέργειας που θα παράγουν τα δύο νησιά. Σύμφωνα με τον Τζιλς Ντίκσον, επικεφαλής της ένωσης Wind Europe, πρόκειται για μία «πολύ θετική εξέλιξη».

Η μεγαλύτερη επένδυση σε έργα υποδομών στην ιστορία της χώρας
«Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε ότι κάθε φορά που κατασκευάζουμε ένα νέο υπεράκτιο αιολικό πάρκο, όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες μπορούν να επωφεληθούν από την ενέργεια που παράγεται», σημείωσε ο ίδιος.

Πρόκειται για «τη μεγαλύτερη επένδυση σε έργα υποδομών στην ιστορία» της χώρας, δήλωσε στους Financial Times ο υπουργός Κλίματος και Ενέργειας της Δανίας, Νταν Γιόργκενσεν.

«Για εμάς αποτελεί ένα νέο πρότυπο», συμπλήρωσε. Ο ίδιος μάλιστα τόνισε ότι η πανδημία όχι μόνον δεν σταμάτησε τα σχέδια της κυβέρνησης για καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά της έδωσε επιπλέον ώθηση.

Εξάλλου, όπως συμπλήρωσε ο ίδιος, το κρατικό σχέδιο πρόκειται να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας. «Ακόμη και εν μέσω μιας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής δεν γίνεται μικρότερο. Αντιμετωπίζουμε παράλληλα και μία κλιματική κρίση», σχολίασε ο Γιόργκενσεν.

Η Δανία ήταν η πρώτη χώρα παγκοσμίως, που κατασκεύασε υπεράκτια αιολικά πάρκα το 1991 και πρόσφατα κατέστη πρώτη δύναμη στον κλάδο.

photo video screenshot

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί