Έντομα στο πιάτο μας; Η «λύση» για τον επισιτισμό των ανθρώπων που έρχεται και στην Ευρώπη (ΒΙΝΤΕΟ)

Και μάλιστα μέσα στις ερχόμενες βδομάδες!

Η εντομοφαγία συζητάται στις δυτικές χώρες εδώ και μερικά χρόνια, ως ένας τρόπος προκειμένου οι άνθρωποι να…συμβάλλουν εμμέσως πλην σαφώς στο σώσιμο του πλανήτη.

Ωστόσο, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες ανθρώπων, οργανισμών, ακόμη και ολόκληρων κρατών, η εντομοφαγία δεν εξαπλώθηκε σε καμία περίπτωση όσο θα ήθελαν στην Ευρώπη και τη Β.Αμερική.

Εν μέσω της πανδημίας κορωνοϊού και των φωνών που προειδοποιούν για παγκόσμια έλλειψη τροφίμων, οι οπαδοί της εντομοφαγίας ετοιμάζονται για την κίνηση-ματ.

Ήδη τις αμέσως επόμενες βδομάδες, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων αναμένεται να «γκρεμίσει» κάθε εμπόδιο προκειμένου τα ράφια των σούπερ μάρκετ σε όλη την Ευρώπη να γεμίσουν με..έντομα ή τροφές που θα περιέχουν έντομα έτοιμες προς βρώση.

Είναι η ώρα που οι άνθρωποι θα αρχίσουν θέλοντας και μη να εφαρμόζουν τον νέο διατροφικό κώδικα.

Εξάλλου αυτές οι σαρωτικές αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες είναι αποκλειστικά για το…καλό μας, όπως σημειώνει και ο Γενικός Γραμματέας της βιομηχανικής οργάνωσης της Διεθνής Πλατφόρμας Εντόμων για τρόφιμα και ζωοτροφές, Christophe Derrien, στον Giardian:

«Πιστεύουμε ότι τα έντομα για τα τρόφιμα είναι μια λύση για μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στον πλανήτη. Στο πλαίσιο των σπάνιων πόρων, η παραγωγή εντόμων δεν είναι πολύ απαιτητική, καθώς έχουμε την ικανότητα να παράγουμε πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας. Αυτή είναι μια πολύ ελπιδοφόρα λύση»

Ακόμη και η επικεφαλής της ΕΕ για την καινοτομία στον τομέα της κλιματικής αλλαγής τάσσεται σταθερά υπέρ αυτής της σαρωτικής αλλαγής στην τροφοδοσία.

Η Kristen Dunlop είναι της άποψης πως τα έντομα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως η «σούπερ τροφή του μέλλοντος»:

«Χρειαζόμαστε πρωτεΐνες και πρέπει να συνεχίσουμε να τις καταναλώνουμε. Και πρέπει να είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε έναν εκθετικά αυξανόμενο πληθυσμό. Αλλά πρέπει να το κάνουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να σταματήσει η καταστροφή των ειδών γύρω μας».

(φωτο:video screenshot)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί