Εμφανίστηκε η…ΓΚΡΕΤΑ και προσφεύγει στη δικαιοσύνη κατά της σουηδικής κυβέρνησης

Περισσότεροι από 600 νέοι, μεταξύ των οποίων η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ,

προσέφυγαν σήμερα στη δικαιοσύνη κατά του σουηδικού κράτους για τα μέτρα του, τα οποία κρίνονται ανεπαρκή, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, κάτι το οποίο γίνεται για πρώτη φορά στο σκανδιναβικό βασίλειο.

“Καμία νομική διαδικασία για το κλίμα αυτού του μεγέθους δεν έχει κινηθεί ποτέ στο σουηδικό δικαστικό σύστημα”, δήλωσε στο AFP η Ίντα Έντλινγκ, μέλος της επιτροπής Aurora, του κινήματος που είχε την πρωτοβουλία για την προσφυγή.

Η καταγγελία, η οποία διατυπώθηκε συμβολικά στη διάρκεια διαδήλωσης στη σουηδική πρωτεύουσα, είχε ήδη κατατεθεί ψηφιακά σήμερα σε δικαστήριο της Στοκχόλμης, διευκρίνισε η επιτροπή.

Η προσφυγή προετοιμαζόταν εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, αλλά έγινε την ώρα που η νέα δεξιά κυβέρνηση της Σουηδίας δέχεται έντονη κριτική για την έλλειψη κλιματικής φιλοδοξίας.

Αν και η προσφυγή αυτή είναι η πρώτη που γίνεται ενώπιον της σουηδικής δικαιοσύνης, η Σουηδία είχε ήδη οδηγηθεί μαζί με 32 χώρες ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από έξι νέους Πορτογάλους το 2020 και πάλι για την καταγγελλόμενη έλλειψη δράσης από μέρους της κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

“Αν κερδίσουμε, θα υπάρχει μια δικαστική απόφαση βάσει της οποίας το σουηδικό κράτος θα είναι υποχρεωμένο να κάνει αυτό που του αναλογεί στο πλαίσιο των απαραίτητων παγκοσμίως μέτρων για να διατηρηθεί ο στόχος του 1,5 βαθμού”, σημείωσε η Ίντα Έντλινγκ.

(ΑΠΕΜΠΕ – scr)

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί