«Η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης βρίσκεται σε δεινή κατάσταση σε αριθμό ρεκόρ χωρών, σύμφωνα με το τελευταίο ετήσιο στιγμιότυπο, το οποίο προειδοποιεί ότι η παραπληροφόρηση, η προπαγάνδα και η τεχνητή νοημοσύνη αποτελούν αυξανόμενες απειλές για τη δημοσιογραφία», όπως μεταδίδει ο Guardian.
Ο Παγκόσμιος Δείκτης Ελευθερίας του Τύπου έδειξε μία σοκαριστική διολίσθηση. Συνολικά 31 χώρες αναφέρεται ότι βρίσκονται σε «πολύ σοβαρή κατάσταση», τη χαμηλότερη κατάταξη στην έκθεση.
Μόλις πριν από 2 έτη στην κατηγορία αυτή βρίσκονταν 21 κράτη.
Η αυξημένη επιθετικότητα από αυταρχικές κυβερνήσεις –και κάποιες που θεωρούνται δημοκρατικές– σε συνδυασμό με «μαζικές εκστρατείες παραπληροφόρησης ή προπαγάνδας» έχουν κάνει την κατάσταση να πάει από το κακό στο χειρότερο, σύμφωνα με τη λίστα που δημοσίευσε η ομάδα συνηγορίας Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF).
«Φέτος ο χάρτης της RSF έχει περισσότερο κόκκινο από ποτέ, καθώς οι αυταρχικοί ηγέτες γίνονται όλο και πιο τολμηροί στις προσπάθειές τους να φιμώσουν τον Τύπο», κατήγγειλε στον Guardian ο γενικός γραμματέας της RSF, Christophe Deloire.
Χαρακτηριστική είναι η θέση της Ελλάδας φέτος (107η ανάμεσα σε 180 χώρες), έχοντας σφραγίσει την τελευταία θέση ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και μάλιστα με διαφορά ακόμα και με γειτονές της όπως είναι η Αλβανία.
Σε…καλύτερη μοίρα μοιάζει να είναι ακόμα και η εμπόλεμη Ουκρανία (θέση 79), το διαλυμένο κράτος που διοικείται από τον φιλονεοναζιστή-ναρκομανή Ζελένσκι.
Σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό των κατηγοριών που δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Δείκτης Ελευθερίας του Τύπου, η κατάσταση στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται «προβληματική»:

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη τη λίστα και τον διαδραστικό χάρτη.
(φωτο:freepik)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Π. Μαρινάκης: Το σχόλιο για τη δήλωση της Χρ. Αλεξοπούλου το «τζάμπα πέθανε» για τα ενοίκια
- Οι Ρώσοι επιμένουν και καλούν τον… Ζελένσκι στη Μόσχα για συνομιλίες
- «Stranger Things»: Θα κυκλοφορήσει σε animation εκδοχή το 2026 – Δείτε την αφίσα και το νέο τρέιλερ
- Ιρανικό: Ο Αμερικανός απεσταλμένος Γουίτκοφ θα συναντηθεί με τον Ιρανό ΥΠΕΞ
- Σεισμός 3,6 Ρίχτερ ταρακούνησε τα Καλάβρυτα
- Θεσ/νίκη: Με τον Βαρθολομαίο συναντήθηκε ο Φάμελλος, διαχρονική η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Οικουμενικό Πατριαρχείο
- Συρία-Κούρδοι: Τι συμβαίνει στην πόλη Χασακέ
- Άκης Σκέρτσος για Αναθεώρηση του Συντάγματος: Η συζήτηση απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις
- Υπερταμείο: Διευκρινίσεις για τον διεθνή διαγωνισμό αξιοποίησης του τουριστικού λιμένα Καλαμαριάς
- Έτσι προετοιμάζουν την Ολλανδία για πιθανή σύγκρουση με την Ρωσία μέχρι το 2030









