«Έλειπε το πολιτικό θάρρος»! Οι αντιδράσεις για την μη επίτευξη Συμφωνίας για τις Πανδημίες

Τι ειπώθηκε

Όπως διαβάσατε στο ΕΛ, στην Γενεύη, τα κράτη-μέλη κατάφεραν να εγκρίνουν τις νέες τροποποιήσεις στους Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας (IHR)συμπεριλαμβανομένης της έναρξης μιας «επείγουσας κατάστασης πανδημίας», ελπίζοντας να καταλήξουν σε Συμφωνία για την Πανδημία το 2025!

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει εκνευρισμός στην τάξεις των διεθνιστών πολιτικών για την αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία μέσα στον Μάιο!

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιέγραψε ότι είχε «ανάμεικτα συναισθήματα» μετά την αποτυχία την περασμένη εβδομάδα των βασικών συνομιλιών υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών για μια διεθνή συμφωνία πανδημίας, που οδήγησε στην καθυστέρηση της πρωτοβουλίας μέχρι τον Μάιο του 2025.

«Από την μια πλευρά, είμαι απογοητευμένος γιατί θα προτιμούσα μια απόφαση και ένιωσα ότι η δυναμική ήταν τώρα», είπε ο Charles Michel σε μια συγκεντρωτική συνέντευξη στα μέσα ενημέρωσης στις Βρυξέλλες.

Ο Μισέλ παρουσιάζεται μεταξύ των… εμπνευστών της πρότασης συνθήκης για την πανδημία κατά την διάρκεια του Φόρουμ Ειρήνης του Παρισιού τον Νοέμβριο του 2020.

«Υπήρχε έλλειψη πολιτικής βούλησης και θάρρους ορισμένων γύρω από το τραπέζι, και αυτό είναι απλώς λυπηρό», είπε.

Ωστόσο, ενθάρρυνε την ΕΕ να μην εγκαταλείψει την ιδέα, θεωρώντας το χρονοδιάγραμμα της παράτασης – έως ότου η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας διοργανώσει την επόμενη ετήσια σύνοδό της – εύλογο. «Σημαίνει ότι τώρα πρέπει να αγωνιστούμε ώστε αυτή η παράταση να είναι μια ευκαιρία να πάρουμε μια απόφαση μέσα σε ένα χρόνο», είπε.

Είναι «σημαντικό να εδραιωθούν σε ένα διεθνές πλαίσιο τα μαθήματα που μάθαμε μετά την πανδημία», είπε ο Μισέλ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ηγήθηκε των συνομιλιών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για λογαριασμό των χωρών της ΕΕ, θεωρεί την παράταση της προθεσμίας ως θετικό βήμα προόδου.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Stefan de Keersmaecker δήλωσε αυτή την εβδομάδα (3 Ιουνίου) ότι εξακολουθεί να υπάρχει εμπιστοσύνη για την επίτευξη συμφωνίας.

«Τα θέματα που καλύπτονται από τη συμφωνία για την πανδημία είναι μεγάλα και περίπλοκα, γι’ αυτό είναι απολύτως λογικό να υπάρχει περισσότερος χρόνος για αυτές τις διαπραγματεύσεις», είπε, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ είχε ενεργήσει τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με τη δικαιοσύνη. από την πανδημία (Διαβάστε ΕΔΩ).

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί