Είστε έτοιμοι;;; Aurora 21 ή αλλιώς… τα γεγονότα «τρέχουν», vid

Intel, η IBM και άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες φέρνουν όλο και πιο κοντά έναν καινούριο κόσμο...

Στο παρελθόν, η ιδέα της χαρτογράφησης του συνδετικού – ή των διασυνδεδεμένων νευρωνικών οδών του εγκεφάλου (η λευκή ύλη), θεωρήθηκε αδύνατη.

Τώρα, λένε πως θα τα καταφέρουν με την βοήθεια ενός υπερυπολογιστή με τεράστια ισχύ. Αυτό αποτελεί μόλις έναν από τους στόχους που έχουν οι επιστήμονες του Εθνικού Επιστημονικού Εργαστηρίου Argonne, με τον υπερυπολογιστή Aurora 21 (A21).

Η Intel, η IBM και άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες έχουν δημιουργήσει έναν συνασπισμό, κοπιώντας να συνθέσουν αυτόν τον απίστευτο υπολογιστή που θα εκτελεί ταυτόχρονα εκατομμύρια λειτουργίες, συνιστώντας τον πρώτο υπερυπολογιστή exascale στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η λειτουργία του δεν αποκλείεται να γίνει μέσα στο 2021.

Ο «A21» κοστίζει μυθικά ποσά, ενώ θα καταλάβει ένα τέταρτο στρέμματος γης, θα χρειαστεί χιλιάδες χιλιόμετρα καλωδίων και αναμένεται να καταναλώνει τόση ισχύ που θα ήταν ικανή να φωτίζει καθημερινώς μια πόλη 50.000 κατοίκων.

Ένας από τους στόχους του υπερυπολογιστή είναι η χαρτογράφηση των νευρικών συνδέσεων του εγκεφάλου και επίσης θα προβλέπει το πώς θα αντιδράσουν τα νέα φάρμακα μέσα στο σώμα. Αυτά για τον κορωνοϊό;;;

Ο νευροεπιστήμονας Narayanan ”Bobby” Kasthuri θα είναι ένας από τους επιστήμονες που θα πάρει μέρος στην χαρτογράφηση του εγκεφάλου μας, ο οποίος περιέχει περίπου 100 εκατομμύρια νευρώνες. Αυτό θεωρούν πως θα το επιτύχουν μέσω της συγκέντρωσης εκατομμυρίων δισδιάστατων εικόνων με στόχο την δημιουργία μιας τρισδιάστατης εικόνας της λευκής ύλης του εγκεφάλου. Ο Kasthuri και οι συνεργάτες του σχεδιάζουν μάλιστα να χαρτογραφήσουν αρκετούς εγκεφάλους και όχι μόνο έναν, ώστε αργότερα, γιατί όχι, να επιτύχουν την σύνδεση υπολογιστή και ανθρώπινων εγκεφάλων, δημιουργώντας ένα παγκόσμιο κοινωνικό υπερδίκτυο στο οποίο όλοι θα είναι δικτυωμένοι μέσω των κατάλληλων εμφυτευμάτων.

Βοηθητικό σε αυτή την κατεύθυνση ίσως φανεί το Neuromorphic computing, το οποίο χρησιμοποιεί τσιπάκια που μιμούνται την συμπεριφορά του ανθρώπινου εγκεφάλου, χρησιμοποιώντας εικονικούς «νευρώνες». Το πρότζεκτ στηρίζεται από την Intel και άλλες εταιρείες που εργάζονται για την δημιουργία του υπερυπολογιστή.

«Κινούν βουνά» – Η φράση του Χριστού στην… υπηρεσία της τεχνολογίας!!!

Το νέο λοιπόν είναι πως μία ομάδα ερευνητών με επικεφαλής το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Swinburne στην Μελβούρνη ανακοινώνει ότι έχει παρουσιάσει αυτό που αποκαλεί «τον ταχύτερο και ισχυρότερο επεξεργαστή οπτικών νευρομορφικών συστημάτων στον κόσμο για τεχνητή νοημοσύνη».

Ο επεξεργαστής είναι σε θέση να επιτύχει -ΚΡΑΤΗΘΕΙΤΕ- 10 τρισεκατομμύρια λειτουργίες ανά δευτερόλεπτο, κάτι για το οποίο οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι είναι 1.000 φορές ταχύτερο από τον «προηγούμενο επεξεργαστή». Συγκεκριμένα, όπως ισχυρίζονται οι ερευνητές, το τσιπ υπερέχει στην επεξεργασία εικόνων εξαιρετικά μεγάλης κλίμακας με αξιοσημείωτη ταχύτητα, επιτυγχάνοντας πλήρη αναγνώριση της εικόνας του προσώπου.

«Αυτό επιτεύχθηκε με οπτικές μικρο-χτένες», δήλωσε ο David Moss, διευθυντής του Κέντρου Οπτικών Επιστημών στο Swinburne και συν-επικεφαλής της έρευνας. Η ίδια τεχνολογία, είπε ο Moss, χρησιμοποιήθηκε για να επιτύχει τις γρηγορότερες ταχύτητες όλων των εποχών, κάνοντας διαδικτυακό ρεκόρ.

«Είναι πραγματικά συναρπαστικό να βλέπουμε αυτές τις τεράστιες προόδους στην επικοινωνία και την επεξεργασία πληροφοριών», δήλωσε ο Moss. «Οι μικρο-χτένες προσφέρουν τεράστιες υποσχέσεις για να ανταποκριθούμε στην ανεκτίμητη ανάγκη του κόσμου για πληροφορία».

Τι ακριβώς πληροφορίες θα στέλνει άραγε ο υπερυπολογιστής αυτός στους ανθρώπινους εγκεφάλους, με τους οποίες ευελπιστούν να τον συνδέσουν;;; Οι απαντήσεις βρίσκονται στην τριλογία του Δημοσθένη Λιακόπουλου (Τόμοι 45,46,47 σε σχέση με τις αλλαγές πάνω στην κυριαρχία των ανθρώπων).

Στην παρούσα φάση, πάντως, οι επιστήμονες προσπαθούν να διαπιστώσουν τις διαφορές μεταξύ των εγκεφάλων των διάφορων ηλικιακών ομάδων. Οι ερευνητές πιστεύουν επίσης ότι τα αποτελέσματα των ερευνών με βάση τον υπερυπολογιστή, θα τους δώσουν μεγαλύτερες γνώσεις για την ανθρώπινη ψυχολογία, την σκέψη, την μάθηση και την συμπεριφορά.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί