Είδηση «ΒΟΜΒΑ» για ακίνητα στην Ελλάδα! Τι αποφάσισε η Εφορία

Ως ακόμα ένα «χτύπημα» στον τομέα των ακινήτων

χαρακτηρίζεται η διευκρινιστική εγκύκλιος που εξέδωσε η ΑΑΔΕ για τον ν. 5073/2023 σε σχέση με τον χώρο των βραχυχρόνιων μισθώσεων!

Ειδικότερα, έπειτα από τον νόμο, με βάση τον οποίο, οι ιδιοκτήτες οι οποίοι διαθέτουν τουλάχιστον 3 ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης υποχρεούνται να ιδρύσουν επιχείρηση, η ΑΑΔΕ πήρε την απόφαση α να τους επιβάλει και τέλος επιτηδεύματος!!! Μάλιστα αυτό θα ισχύει ανά σπίτι, ενώ πρακτικά σημαίνει ότι άπαξ και κάποιος η διαχειρίζεται τρία ακίνητα, θα πρέπει να πληρώσει 1.800 ευρώ τον χρόνο τέλος επιτηδεύματος.

Κατά την εγκύκλιο, λοιπόν  νομικά πρόσωπα τα οποία δραστηριοποιούνται στην βραχυχρόνια μίσθωση υποχρεούνται να καταβάλλουν τέλος επιτηδεύματος 600 ευρώ για κάθε ολόκληρη κατοικία ή/και για κάθε δωμάτιο στο πλαίσιο κατοικίας, αν αυτό αυτοτελώς εκμισθώνεται και αν αυτό βρίσκεται σε διαφορετικό ακίνητο από τα υπόλοιπα διατιθέμενα καταλύματα. Τουτέστιν, τα προαναφερθέντα λογίζονται ως υποκαταστήματα της επιχείρησης, την οποία ζητά το κράτος να ιδρύσουν οι ιδιοκτήτες 3 ακινήτων και πάνω, άπαξ και τα δίνουν για βραχυχρόνια μίσθωση!

Οι επικριτές της εν λόγω απόφασης κάνουν λόγο για παραλογισμό, καθώς, όπως λένε, δεν είναι δυνατόν σε κάθε ακίνητο το οποίο δεν είναι στο ίδιο κτίριο να επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος και να θεωρείται υποκατάστημα. Κάποιοι προχωράνε το θέμα ακόμα πιο πέρα, βλέποντας ακόμα ένα πλήγμα κατά της ελεύθερης ιδιοκτησίας!

Η παράγραφος 15 της διευκρινιστικής εγκυκλίου αναφέρει:

«Τα “Ακίνητα” τα οποία μισθώνονται ή υπεκμισθώνονται με βάση τις διατάξεις του άρθρου 111 του ν.4446/2016 από νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, χωρίς την παροχή άλλων υπηρεσιών, πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων, λογίζονται ως επαγγελματικές εγκαταστάσεις (έδρα και υποκαταστήματα) των ως άνω προσώπων, και εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 31 του ν.3986/2011 (Α΄152), περί επιβολής Τέλους Επιτηδεύματος. Το ίδιο εφαρμόζεται ανάλογα, και για τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία μισθώνουν ή υπεκμισθώνουν τρία (3) ή περισσότερα ακίνητα, και τα οποία αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα βάσει των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 39Α του ΚΦΕ. Ως προς την επιβολή του Τέλους Επιτηδεύματος για τα δωμάτια που βρίσκονται εντός του ίδιου διαμερίσματος ή εντός μονοκατοικίας, καθώς και για τα διαμερίσματα που βρίσκονται εντός του ίδιου κτιριακού χώρου, εφαρμόζονται όσα έχουν γίνει δεκτά με την παρ. 1 της ΠΟΛ.1156/2017 εγκυκλίου, δηλαδή επιβάλλεται μία φορά τέλος επιτηδεύματος, ανεξάρτητα από το αν αυτά λειτουργούν ως έδρα ή ως υποκαταστήματα. Σε περίπτωση που η δραστηριότητα της εν λόγω επιχείρησης επεκτείνεται και σε άλλους κτιριακούς χώρους, θα επιβληθεί ξεχωριστό τέλος επιτηδεύματος για το κάθε επιπλέον κτίριο στο οποίο στεγάζονται οι εγκαταστάσεις της».

photo eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί