Εφιαλτική τάση: Όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν μικροσκοπικά σπίτια

Τι ακριβώς συμβαίνει...

Τον τελευταίο καιρό, καθώς τα πάντα προχωρούν με σταθερούς ρυθμούς, η «ζωή με βαν», η ζωή σε «μικροσκοπικά σπίτια» ή σε μικρά βαν γίνεται όλο και πιο καυτό θέμα στα social media.  

«Οι Millennials και η Generation Z, οι δύο τελευταίες γενιές ανθρώπων, είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι να δοκιμάσουν αυτούς τους «μινιμαλιστικούς» τρόπους ζωής. Σε μια εποχή που οι τιμές των κατοικιών έχουν ανέβει σε παράλογα επίπεδα και το κόστος ζωής έχει γίνει  εξαιρετικά καταπιεστικό , μπορεί να είναι πολύ δελεαστικό να υιοθετήσετε έναν τρόπο ζωής χαμηλού κόστους», σχολιάζουν δυτικά ΜΜΕ και συνεχίζουν: 

Αλλά είναι επίσης σημαντικό να καταλάβουμε ότι η ελίτ ενθαρρύνει πολύ αυτές τις τάσεις.  Αν μπορούσαν να κάνουν τους περισσότερους από εμάς να ζούμε ευτυχισμένα σε μικροσκοπικά σπίτια και ηλεκτρικά οχήματα (σ.σ. Στο τέλος θα λένε απλά να κινείσαι με τα πόδια), θα ήταν πολύ ευχαριστημένοι. Βλέπετε, η αλήθεια είναι ότι όσο μικρότεροι είναι οι χώροι διαβίωσής μας, τόσο λιγότερες εκπομπές άνθρακα θα παράγουμε, και αυτό ακριβώς θέλουν.

Σήμερα, δεκάδες εκατομμύρια πολίτες δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να αγοράσουν κανονικά σπίτια, και έτσι περισσότεροι από ποτέ στρέφονται σε «μικροσκοπικά σπίτια».

Ένα «μικροσκοπικό σπίτι» μπορεί να είναι οπουδήποτε από 10 έως 40 τετραγωνικά μέτρα και σήμερα γνωστές εταιρείες μίσθωσης ακινήτων έχει χιλιάδες τέτοιες καταχωρίσεις.

Στις ΗΠΑ, έχει αναφερθεί ότι  το 55 τοις εκατό  των ιδιοκτητών μικροσκοπικών σπιτιών είναι γυναίκες και  το 56 τοις εκατό  όλων των Αμερικανών λένε ότι θα σκέφτονταν πραγματικά να ζήσουν σε ένα μικροσκοπικό σπίτι (Ανάλογες τάσεις επικρατούν και στην Ευρώπη)!

Το μέσο κόστος ενός μικροσκοπικού σπιτιού σε χώρες της Δύσης είναι περίπου 87% φθηνότερο από την μέση τιμή ενός κανονικού σπιτιού. Η κατασκευή ή η αγορά ενός μικροσκοπικού σπιτιού απαιτεί πολύ λιγότερο κεφάλαιο από ένα κανονικό σπίτι. Αυτή η σημαντική διαφορά τιμής επιτρέπει σε περισσότερους πολίτες στις ΗΠΑ να αποκτήσουν ιδιοκτησία σπιτιού χωρίς να αναλάβουν επαχθή υποθήκη.

Όσοι είναι πολύ πιεσμένοι οικονομικά, βλέπουν μια τέτοια επιλογή ως ελκυστική.

Ωστόσο, μην αφήσετε την ελίτ να σας σπρώξει σε έναν τέτοιο τρόπο ζωής.

Η ελίτ προωθεί την ιδέα των μικροσκοπικών σπιτιών εδώ και πολύ καιρό. Για παράδειγμα, τα παρακάτω προέρχονται από  την επίσημη ιστοσελίδα του WEF: «Το ενδιαφέρον αυξάνεται για μικροσκοπικά σπίτια – κατοικήσιμες μονάδες που συνήθως έχουν έκταση κάτω από 40 τετραγωνικά μέτρα. Μεγάλο μέρος αυτού του ενδιαφέροντος καθοδηγείται από την κάλυψη των μέσων ενημέρωσης που υποστηρίζουν ότι η ζωή σε μικροσκοπικά σπίτια είναι καλή για τον πλανήτη».

photo freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί