Εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών για τον κορωνοϊό στην Αυστραλία

H αυστραλιανή κυβέρνηση λάνσαρε μια αμφιλεγόμενη εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών για τον κορωνοϊό την Κυριακή, και υποσχέθηκε να θεσπίσει νόμους προστασίας ιδιωτικότητας σχετικά με αυτήν, καθώς οι αρχές προσπαθούν να επαναφέρουν τη χώρα σε κατάσταση πιο «κανονικής» λειτουργίας. Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έχουν καταφέρει να θέσουν τις επιδημίες κορονοϊού υπό έλεγχο, πριν τα εθνικά […]

H αυστραλιανή κυβέρνηση λάνσαρε μια αμφιλεγόμενη εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών για τον κορωνοϊό την Κυριακή, και υποσχέθηκε να θεσπίσει νόμους προστασίας ιδιωτικότητας σχετικά με αυτήν, καθώς οι αρχές προσπαθούν να επαναφέρουν τη χώρα σε κατάσταση πιο «κανονικής» λειτουργίας.

Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έχουν καταφέρει να θέσουν τις επιδημίες κορονοϊού υπό έλεγχο, πριν τα εθνικά συστήματα υγείας τους επιβαρυνθούν πολύ, ωστόσο αξιωματούχοι και στις δύο χώρες συνεχίζουν να ανησυχούν για τον κίνδυνο «αναζωπύρωσης».

«Νικάμε, αλλά δεν έχουμε νικήσει ακόμα» δήλωσε ο Αυστραλός υπουργός Υγείας, Γκρεγκ Χαντ, σε τηλεοπτικό μήνυμα, όπου ανακοίνωσε το λανσάρισμα της εφαρμογής, σύμφωνα με το Reuters.

H εφαρμογή, που βασίζεται στο λογισμικό TraceTogether της Σιγκαπούρης, χρησιμοποιεί σήματα Bluetooth για να καταγράφει πότε οι χρήστες της ήταν κοντά ο ένας στον άλλο. Έχει αποδοκιμαστεί από οργανώσεις για τα δικαιώματα των πολιτών ως παραβίαση ιδιωτικότητας.

Η αυστραλιανή κυβέρνησ,η η οποία θέλει να εγγραφεί τουλάχιστον το 40% του πληθυσμού για να είναι αποτελεσματική η προσπάθεια αυτή, είπε πως η εφαρμογή, η χρήση της οποίας είναι εθελοντική, είναι ασφαλής.

Τα αποθηκευμένα δεδομέναν επαφών της εφαρμογής θα επιτρέπουν σε αξιωματούχους του χώρου της υγείας να ιχνηλατούν άτομα που πιθανώς να έχουν εκτεθεί στον ιό. «Κανείς δεν έχει πρόσβαση σε αυτό, ούτε καν εσείς οι ίδιοι…μόνο κυβερνητικός αξιωματούχους υγείας θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα».

Νομοσχέδιο που θα το διασφαλίζει αυτό θα παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο τον Μάιο, αναφέρει το υπουργείο Υγείας στην ιστοσελίδα της εφαρμογής.

Διάφορες χώρες, όπως η Νότια Κορέα και το Ισραήλ, χρησιμοποιούν μεθόδους υψηλής τεχνολογίας για την ιχνηλάτηση επαφών, που περιλαμβάνουν τον εντοπισμό της τοποθεσίας των πολιτών μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας, αν και αυτές οι προσεγγίσεις θεωρούνται σε πολλές χώρες όπως απαράδεκτα επεμβατικές. Ωστόσο, τόσο στην Αυστραλία όσο και στη Νέα Ζηλανδία η εμπιστοσύνη προς τις κυβερνήσεις έχει αυξηθεί από την έναρξη της πανδημίας, λόγω των χειρισμών τους στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Όπως αναφέρει το BBC, πάνω από ένα εκατομμύριο Αυστραλοί κατέβασαν την εφαρμογή COVIDSafe μέσα σε μερικές ώρες από την έναρξη της διάθεσής της από την κυβέρνηση. Η εφαρμογή χρησιμοποιεί σήμα Bluetooth για να προβαίνει σε μια ψηφιακή «χειραψία» με άλλους χρήστες όταν πλησιάζουν σε απόσταση 1,5 μέτρων. Μετά καταγράφει τις επαφές αυτές και τις κρυπτογραφεί. Οι χρήστες ενημερώνονται εάν έχουν πάνω από 15 λεπτά στενής επαφής με άλλον χρήστη που βρέθηκε θετικός.

Για εγγραφή από τους χρήστες ζητείται ηλικία, αριθμός τηλεφώνου, ταχυδρομικός κώδικας και όνομα, που, σύμφωνα με το BBC, μπορεί να είναι και ψευδώνυμο. Σύμφωνα με την κυβέρνηση όλα τα δεδομένα διαγράφονται μετά από 21 ημέρες ή όταν κάποιος διαγράφει την εφαρμογή από το κινητό του.

Από Ναυτεμπορική, ΦΩΤΟ eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί