• Αρχική
  • Άρθρα
  • Δημ. Βερβεσός για την ηλεκτρονική παρακολούθηση ροής μήνυσης : Το τελευταίο χτύπημα για το σπάσιμο της “πέτρας” είναι εξίσου σημαντικό με το πρώτο

Δημ. Βερβεσός για την ηλεκτρονική παρακολούθηση ροής μήνυσης : Το τελευταίο χτύπημα για το σπάσιμο της “πέτρας” είναι εξίσου σημαντικό με το πρώτο

H υπέρβαση των παθογενειών της πολύπαθης ελληνικής δικαιοσύνης προϋποθέτει την ηλεκτρονική της «ανάταξη».

Γραφειοκρατία, ουρές, ταλαιπωρία, καθυστερήσεις, μπορούν να εκλείψουν μόνο μέσα από την ψηφιοποίηση των διαδικασιών και την πλήρη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Το δικηγορικό σώμα αντιλήφθηκε πολύ νωρίς την ανάγκη αυτή. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξε πρωτοπόρο στην ανάπτυξη, ήδη από το 1994, της τράπεζας νομικών πληροφοριών «ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ», που είναι πολύτιμος αρωγός του δικηγόρου μέχρι σήμερα.

Συν τω χρόνω ο ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ , αλλά και η ψηφιακή πύλη portal.olomeleia.gr που ακολούθησε, απέκτησαν πλήθος πληροφοριακών εφαρμογών προστιθέμενης αξίας, μεταξύ των οποίων η παρακολούθηση ροής μήνυσης.

Η Πολιτεία, κατά κανόνα ασθμαίνουσα και βραδυπορούσα στον τομέα του e-justice, επιχείρησε τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της δικαιοσύνης πολύ αργότερα, με τα δύο μεγάλα έργα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων για την πολιτική και τη διοικητική δικαιοσύνη αντίστοιχα (ΟΣΔΔΥ-ΠΠ α’ και β’ φάσης & ΟΣΔΔΥ-ΔΔ). Η Δικαιοσύνη , δυστυχώς, δεν έμεινε αλώβητη από το σταυρικό πρόβλημα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της χώρας, την έλλειψη διαλειτουργικότητας.

Η ανάπτυξη αυτόνομων συστημάτων, χωρίς επαρκή πρόβλεψη επικοινωνίας μεταξύ τους, είχε ως αποτέλεσμα τη μειωμένη λειτουργικότητα και αναποτελεσματικότητα. Θύμα του κακού σχεδιασμού και των αβελτηριών της ψηφιακής πολιτικής υπήρξε και η ροή μήνυσης.

Μια πολύτιμη εφαρμογή την οποία το δικηγορικό σώμα μόχθησε να αναπτύξει και να φιλοξενήσει στα πληροφοριακά του συστήματα, έπαυσε να λειτουργεί μετά τη μετάπτωση των δεδομένων στο ΟΣΔΔΥ ΠΠ. Για τον δικηγορικό κόσμο η επαναλειτουργία της εφαρμογής αποτέλεσε επίμονο στοίχημα.

Διότι η ατελείωτη ταλαιπωρία και η τεράστια απώλεια χρόνου της συντριπτικής πλειοψηφίας των μαχόμενων δικηγόρων στο κτήριο της Εισαγγελίας προκειμένου να πληροφορηθούν την πορεία των ποινικών υποθέσεων των εντολέων τους, κατέστη ένα ακόμη καθημερινό «βαρίδι» που κανείς δεν μπορούσε να αντέξει. Πρόταξη του θέματος στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ, πιέσεις προς το Υπουργείο, ανάπτυξη -με ίδια μέσα- νέας εφαρμογής διαλειτουργικότητας στο portal.olomeleia. gr, πολλαπλές συναντήσεις με όλους τους συναρμόδιους παράγοντες (διοίκηση Εισαγγελίας, ΟΔΕ ΟΣΔΔΥ ΠΠ, ΚΟΔΕ, Υπουργείο Δικαιοσύνης), Μνημόνιο Συνεργασίας ώστε να επιτευχθεί ο αναγκαίος συντονισμός, και πολύωρη εργασία των διευθύνσεων πληροφορικής, ήταν τα βήματα που οδήγησαν στην ευόδωση της προσπάθειας μόλις προ ολίγων ημερών.

Είμαστε υπερήφανοι που οι κόποι και η κοινή προσπάθεια έπιασε τόπο.

Είναι ιστορική δικαίωση για όλους όσοι, διαχρονικά μόχθησαν ώστε να στηθεί προ ετών από μηδενική βάση η εφαρμογή, αλλά και για όσους δουλέψαμε για να την «επαναφέρουμε στη ζωή».

Για να μπορούν όλοι οι συνάδελφοι να κάνουν αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο σε κάθε δικαστικό σύστημα που αντιμετωπίζει με αξιοπρέπεια τους συλλειτουργούς του: να παρακολουθούν από την οθόνη του υπολογιστή τους την πορεία των υποθέσεών τους και να μπορούν να αφιερώνουν χρόνο στη σκληρή καθημερινή δικηγορική εργασία και όχι στις ουρές των γραμματειών.

Το έργο δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Αναμένουμε την ένταξη στην εφαρμογή, πέραν της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, όλων των Εισαγγελιών (Πρωτοδικών και Εφετών) των μεγάλων δικαστικών σχηματισμών της χώρας (αρχής γενομένης από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, και τις Εισαγγελίες Θεσσαλονίκης και Πειραιά).

Φιλοδοξούμε η προσπάθεια αυτή να ολοκληρωθεί σύντομα. Όπως και όλα τα έργα ηλεκτρονικής δικαιοσύνης που προωθούμε (ψηφιακές υπογραφές, ηλεκτρονική κατάθεση, ηλεκτρονικός έλεγχος τίτλων κλπ), το οφείλουμε όχι μόνο σε μας, αλλά και στις νέες γενιές συναδέλφων που ακολουθούν. Σε αυτούς πρωτίστως έχουμε χρέος να παραδώσουμε μια δικηγορία ποιοτική και σύγχρονη, αντάξια του λειτουργήματός μας.

ΠΗΓΗ: diadikastiko. gr

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.