το οποίο καλεί σε δράση εναντίον «της θρησκευτικής εργαλειοποίησης συγκρούσεων» και εναντίον της κλιματικής αλλαγής, στη διάρκεια διαθρησκευτικής συνάντησης μπροστά από το τζαμί Ιστικλάλ.
Στη «Διακήρυξη του Ιστικλάλ», οι δύο θρησκευτικοί αξιωματούχοι εκφράζουν την ανησυχία τους για την «απανθρωποίηση» που συνδέεται με τη «γενίκευση των συγκρούσεων και της βίας» και ζητούν να «ληφθούν αποφασιστικά μέτρα για να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα του φυσικού περιβάλλοντος και των πόρων του».
Ο διαθρησκευτικός διάλογος αποτελεί ένα από τα κύρια θέματα αυτής της τριήμερης παπικής επίσκεψης στο αρχιπέλαγος των 17.500 νησιών, στο οποίο κατοικούν ο μεγαλύτερος μουσουλμανικός πληθυσμος στον κόσμο (242 εκατομμύρια, δηλαδή το 87% των κατοίκων), καθώς και περίπου οκτώ εκατομμύρια καθολικοί (λιγότεροι από το 3%).
«Έχουμε δύο μεγάλα μηνύματα. Το πρώτο είναι ότι (…) η ανθρωπότητα είναι μία, δεν υπάρχουν χρώματα. Και το δεύτερο, πώς να σώσουμε το περιβάλλον μας. Είναι δύο ζητήματα πολύ σημαντικά σήμερα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο μεγάλος ιμάμης της Τζακάρτα Νασαρουντίν Ουμάρ.
«Κοιτάζοντας σε βάθος, συλλαμβάνοντας αυτό που ρέει βαθύτερα στη ζωή μας (…) ανακαλύπτουμε ότι είμαστε όλοι αδέλφια, όλοι προσκυνητές, όλοι σε πορεία προς τον Θεό, πέραν αυτών που μας διαφοροποιούν», δήλωσε στη συνέχεια ο 87χρονος αργεντινός πάπας στην ομιλία του, παρουσία αντιπροσώπων έξι θρησκευμάτων τα οποία αναγνωρίζονται επισήμως στην Ινδονησία (ισλάμ, προτεσταντισμός, καθολικισμός, βουδισμός, ινδουισμός και κομφουκιανισμός).
«Αντιλαμβανόμαστε, με ευθύνη, τις σοβαρές και μερικές φορές δραματικές κρίσεις που απειλούν το μέλλον της ανθρωπότητας, ιδιαίτερα τους πολέμους και τις συγκρούσεις (…) χωρίς να ξεχνάμε την περιβαλλοντική κρίση που έχει γίνει ένα εμπόδιο στην ανάπτυξη και τη συνύπαρξη των λαών», δήλωσε επίσης ο ποντίφικας.
Το απόγευμα, τοπική ώρα, γύρω στις 13:00 ώρα Ελλάδας, ο Φραγκίσκος θα χοροστατήσει σε μια μεγάλη υπαίθρια λειτουργία στο εθνικό στάδιο Γκελόρα Μπουνγκ Κάρντο ενώπιον 80.000 πιστών.
Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται σε μια μαραθώνια περιοδεία που, μετά την αναχώρησή του αύριο, Παρασκευή, το πρωί από την Τζακάρτα, πρόκειται να τον οδηγήσει στην Παπούα Νέα Γουινέα και μετά στο Ανατολικό Τιμόρ και στη Σιγκαπούρη, όπου θα ολοκληρώσει στις 13 Σεπτεμβρίου έναν περίπλου 32.000 χιλιομέτρων.
ΑΠΕΜΠΕ-Freepik photo
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Δεν συμβαίνει μόνο όταν βρέχει στην Ελλάδα: Έπεσαν νερά στο άγαλμα του Ραμσή Β’ στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, vid
- Αλιγάτορας “μπούκαρε” σε κατάστημα στη Φλόριντα: Καρέ -καρέ η απομάκρυνσή του σε βίντεο
- Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση: Το chatbot Grok του Elon Musk μπαίνει σε 5.000 σχολεία στο Ελ Σαλβαδόρ
- “Βρικόλακες” σε βαθιά νερά: Μελέτη αποκαλύπτει την αρχαία σύνδεση μεταξύ χταποδιών και καλαμαριών
- Ν. Δένδιας: Η τρομοκρατική επίθεση στη γιορτή του Χανουκά στο Σίδνεϊ προκαλεί τον αποτροπιασμό μας
- Σάντα Κρουζ ντελ Ισλότε – Γνωρίστε το πιο πυκνοκατοικημένο νησί στον κόσμο με τους 1.200 κατοίκους, vid
- O τελευταίος αγώνας του John Cena στα ρινγκ – Το βίντεο-αφιέρωμα και η συγκίνηση, vid
- Το θαυματουργό λεμόνι ενισχύει το κολλαγόνο και αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου!
- Με το ίδιο νόμισμα; Υπάρχει πρόθεση να διαλυθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση;
- Εκτέλεσαν παιδόφιλο δολοφόνο στον δρόμο λίγες ώρες αφότου αποφυλακίστηκε, vid









