Δεν τους προλαβαίνουμε! Πιθανός εμβολιασμός των εφήβων που θα δώσουν πανελλήνιες λέει ειδικός (vid)

Βάζοντας μπροστά πάντα τη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού δεν σταματούν οι ειδικοί να μας λένε ότι πρέπει οπωσδήποτε όλοι να εμβολιαστούν.

Έτσι και ο καθηγητής και εκπρόσωπος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε σε τηλεοπτικό σταθμό, σχετικά με το ενδεχόμενο εμβολιασμού των εφήβων στην χώρα μας, ότι ίσως προχωρήσουμε σε αυτόν με βάση τις ηλικιακές ομάδες.

«Ίσως δούμε πρώτα τις ηλικίες που είναι πιο κοντά στις πανελλήνιες ώστε να μην έχουν προβλήματα του χρόνου στην πρόοδό τους. Σε κάθε περίπτωση θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα που βλέπουμε στις άλλες χώρες και την εξέλιξη της πανδημίας».

Από την άλλη όμως δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για το πόσο βαριά είναι η νόσηση από αυτή την παραλλαγή.

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι εμβολιασμένοι προστατεύονται και στο να μολυνθούν και στο να καταλήξουν στο νοσοκομείο» είπε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε πως το μεγαλύτερο κομμάτι που δεν έχει εμβολιαστεί στην χώρα μας είναι οι νέοι και γι’ αυτό θα πρέπει να επισπευθεί ο εμβολιασμός τους. 

Τα στοιχεία αποτελεσματικότητας των εμβολίων δεν είναι πολλά

Όταν ρωτήθηκε, αν τα διαθέσιμα εμβόλια μας καλύπτουν έναντι αυτής της μετάλλαξης, είπε πως τα στοιχεία για το εμβόλιo της Moderna είναι λίγα, γιατί δεν έχει εμβολιαστεί πολύς κόσμος σε παγκόσμιο επίπεδο και πως τα στοιχεία που υπάρχουν είναι για τα πιο διαδεδομένα της Pfizer και της Αstrazeneca ενώ οι διαφορές τους είναι μικρές.

«Το εμβόλιο της Astrazeneca είχε πρόβλημα κυρίως με την Νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη που δεν την κάλυπτε καλά, όμως στην μετάλλαξη Δέλτα βλέπουμε ότι έχει αρκετά καλή κάλυψη και θεωρώ ότι όσοι το έχουν λάβει δεν θα έχουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα». 

Για το Johnson & Johnson ανέφερε πως ακόμα δεν έχουν αρκετά νούμερα αλλά είναι σε εξέλιξη μελέτη που εξετάζει και το ενδεχόμενο 2ης δόσης. 

photo unsplash

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί