• Αρχική
  • Άρθρα
  • Χρειαζόμαστε μία ριζοσπαστική ανατροπή- Δεν θα γυρίσουμε στην κανονικότητα

Χρειαζόμαστε μία ριζοσπαστική ανατροπή- Δεν θα γυρίσουμε στην κανονικότητα

euractiv
"Χρειαζόμαστε μία ριζοσπαστική ανατροπή στον αγροδιατροφικό τομέα, με τη συμμετοχή όλων", δήλωσε ο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Π. Κόκκαλης.

Στο πλαίσιο των στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ κινήθηκε ημερίδα του euractiv.

Το ερώτημα «αν η στρατηγική ‘Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο’ μπορεί να καταστεί η νέα βάση για το σύστημα τροφίμων στην Ευρώπη, στο πλαίσιο και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ», ήταν το αντικείμενο ημερίδας του euractiv στο οποίο έλαβε μέρος ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πέτρος Κόκκαλης.

«Οφείλουμε να τονίσουμε πως έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επίτευξη των Στόχων του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, προτού εξειδικεύσουμε τη συζήτησή μας στη στρατηγική ‘Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», είπε ο κ. Κόκκαλης.

Ένα διατροφικό σύστημα χωρίς σπατάλες

Μιλώντας για το διατροφικό σύστημα, τόνισε ότι δεν αρκεί να δούμε μόνο την παραγωγή των τροφίμων. «Πρέπει να επανεξετάσουμε την παραγωγή, επεξεργασία, συσκευασία, αποθήκευση και μεταφορά των τροφίμων προς τον τελικό καταναλωτή, μειώνοντας παράλληλα τη σπατάλη τους».

Η στρατηγική “Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο” στην εκπλήρωση των στόχων της Ατζέντας 2030

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη στρατηγική “Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο” ανέφερε ότι αγγίζει πολλαπλούς στόχους και συγκεκριμένα το Στόχο 2 για την καταπολέμηση της πείνας, αλλά και άλλους που αφορούν τη σπατάλη τροφίμων (ΣΒΑ12), την καλή υγεία (ΣΒΑ13), το καθαρό νερό (ΣΒΑ6), την ενέργεια (ΣΒΑ7), την κλιματική δράση (ΣΒΑ13), την υδρόβια και χερσαία ζωή (ΣΒΑ14&15), την καταπολέμηση της φτώχειας (ΣΒΑ1), την έμφυλη ισότητα (ΣΒΑ5), την αξιοπρεπή εργασία και οικονομική ανάπτυξη (ΣΒΑ8), τις ανισότητες (ΣΒΑ10) και τέλος, τις πόλεις ως βασικούς καταναλωτές (ΣΒΑ11).

Στο ερώτημα αν μπορεί η συγκεκριμένη στρατηγική να προσφέρει βιώσιμη υποστήριξη στους αγρότες, δεδομένης και της σημαντικής μείωσης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Έλληνας ευρωβουλευτής διαβεβαίωσε ότι «η στρατηγική μπορεί να συμβάλει στη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, στην επισιτιστική ασφάλεια και στη χάραξη βιώσιμης πολιτικής τροφίμων, παράλληλα με την αναγκαία ανάπτυξη της υπαίθρου».

Ο Πέτρος Κόκκαλης αναφέρθηκε κλείνοντας και πάλι στη σύνδεση της διατροφής με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, μιλώντας για την ανάγκη μιας ριζοσπαστικής ανατροπής και μάλιστα για μια κανονικότητα στην οποία δεν μπορούμε να επιστρέψουμε.

«Οι 14 από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης επηρεάζονται από την παραγωγή και κατανάλωση τροφίμων, ενώ ο χρόνος που μας απομένει για την επίτευξή τους μέχρι το 2030 δεν είναι πολύς. Χρειαζόμαστε μία ριζοσπαστική ανατροπή στον αγροδιατροφικό τομέα, με τη συμμετοχή όλων. Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας πρακτικές και πρότυπα του παρελθόντος και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας πέρα από τις πολιτικές διαχωριστικές μας γραμμές, για να χτίσουμε το αύριο μας καλύτερο. Γιατί δεν υπάρχει μία κανονικότητα στην οποία να μπορούμε να επιστρέψουμε, αλλά μόνο αυτή που θα οικοδομήσουμε αν φανούμε αντάξιοι των καιρών».

Ας θυμηθούμε ποιοι είναι οι περίφημοι στόχοι της Ατζέντας 2030 την οποία θέλουν να εφαρμόσουν και στην Ελλάδα:

photo video screenshot