«Χάραγμα»: Παραδοχές που προκαλούν «σεισμό» για εμφυτεύματα μέσα στον εγκέφαλο!!!

Όλα ειπώνονται…

Η δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων μπορεί να παρακολουθηθεί και να τροποποιηθεί από την νευροτεχνολογία!!!

Όπως γράφει ο Guardian σε παλαιότερο άρθρο του: 

Οι συσκευές με ηλεκτρόδια τοποθετημένα στο κεφάλι μπορούν να καταγράφουν νευρικά σήματα από τον εγκέφαλο και να εφαρμόζουν χαμηλό ηλεκτρικό ρεύμα για να τα διαμορφώνουν. Αυτά τα «wearables» προσελκύουν όχι μόνο τους καταναλωτές που θέλουν να παρακολουθούν και να βελτιώσουν την ψυχική τους ευεξία, αλλά εταιρείες, κυβερνήσεις και στρατούς για κάθε είδους άλλες χρήσεις. 

Εν τω μεταξύ, εταιρείες όπως η Neuralink του Έλον Μασκ εργάζονται σε εγκεφαλικά εμφυτεύματα επόμενης γενιάς που θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο πράγμα, μόνο με πολύ μεγαλύτερη ισχύ. Ενώ η αρχική χρήση μπορεί να είναι για να βοηθηθούν τα άτομα με παράλυση να πληκτρολογήσουν, η μεγάλη ιδέα είναι η σύνδεση εγκεφάλου-υπολογιστή να είναι διαθέσιμη σε όλους. Η Nita Farahany , καθηγήτρια δικαίου και φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Duke που μελετά τις ηθικές, νομικές και κοινωνικές προεκτάσεις των αναδυόμενων τεχνολογιών, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου (σ.σ. ΕΔΩ και ΕΔΩ άρθρο του ΕΛ)!

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Τι μπορεί να κάνει η τεχνολογία

Η τεχνολογία που μπορεί να διαβάσει το μυαλό μας ακούγεται τρομακτική.  Ενώ η τεχνολογία δεν μπορεί να διαβάσει κυριολεκτικά τις περίπλοκες σκέψεις μας, υπάρχουν τουλάχιστον μερικά μέρη της εγκεφαλικής μας δραστηριότητας που μπορούν να αποκωδικοποιηθούν. Μπορούν να γίνουν περισσότερα από όσα πιστεύουν οι άνθρωποι. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές και μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Meta που επενδύουν σε αυτές.

Ποιος είναι ο κίνδυνος;

Υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι τόσο από την εμπορευματοποίηση των δεδομένων, αλλά και από το τι σημαίνει να παρακολουθείται η δραστηριότητα του εγκεφάλου σας από άλλους και τι κάνει αυτό στην ελευθερία της σκέψης. Η τεχνολογία βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής: η χρήση αυξάνεται απότομα αλλά δεν είναι ακόμα mainstream. Έχουμε μια στιγμή, πριν οριστούν οι όροι της υπηρεσίας από άλλους, όπου μπορούμε να εκφράσουμε την φωνή μας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται και αναπτύσσεται στην κοινωνία.

Ποιες χρήσεις σας ανησυχούν περισσότερο;

Οι εφαρμογές γύρω από την επιτήρηση του εγκεφάλου στον χώρο εργασίας και την χρήση της τεχνολογίας από αυταρχικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένου του εργαλείου ανάκρισης, τις θεωρώ ιδιαίτερα προκλητικές και ανατριχιαστικές. Βλέπουμε ότι η τεχνολογία αρχίζει να χρησιμοποιείται με κάποιους τρόπους που μοιάζουν περισσότερο με ακούσια νευρολογική επιτήρηση.

Υποψιάζομαι ότι θα ξεχάσουμε τα ακουστικά που χρησιμοποιούμε για να πραγματοποιήσουμε μια κλήση συνδιάσκεψης. Μπορούν, επίσης, να παρακολουθούν την δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων!

(…)

Πόσο ανησυχείτε για τις στρατιωτικές εφαρμογές της νευροτεχνολογίας – τα λεγόμενα όπλα «ελέγχου του εγκεφάλου»;

Ανησυχώ βαθιά και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για αυταρχικά καθεστώτα, τα οποία θα μπορούσαν να αποτρέψουν ή να καταπνίξουν τις διαδηλώσεις με τρόπους που είναι ισχυροί και απαίσιοι. 

Θα σκεφτόσασταν ποτέ ένα εμφύτευμα εγκεφάλου;

Με βάση την σημερινή τεχνολογία, σε καμία περίπτωση. Κανένα από αυτά δεν είναι ασφαλές ή αποτελεσματικό για υγιή άτομα. Αλλά, με τον καιρό, ίσως. Θα χρειαζόμουν ένα αποδεκτό προφίλ ασφάλειας, εφαρμογές που θα με ενδιέφεραν και πραγματικά ισχυρά δικαιώματα για να μου δίνουν εμπιστοσύνη ότι τα δεδομένα μου και η πρόσβαση στον εγκέφαλό μου δεν θα χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά (σ.σ. Αυτό θα πουν στους ανθρώπους και θα τους καθησυχάσουν! Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική – ΕΔΩ)!.

Υπάρχει κίνδυνος χακαρίσματος των εγκεφαλικών εμφυτευμάτων;

Είναι μια τρομακτική πιθανότητα. Και δεν ανησυχώ απλώς μήπως κάποιος παρακολουθεί τις σκέψεις σας, αλλά και να τις χειραγωγήσει ή να προσπαθήσει να εμφυσήσει νέες σκέψεις και εμπειρίες. 

photo freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί