Χαμός στη Γαλλία με νόμο που προωθεί η Κομισιόν – Γάλλοι τυροκόμοι λένε ότι απειλεί διάσημα τυριά της χώρας!

Οι Γάλλοι τυροκόμοι κατηγορούν τις Βρυξέλλες ότι το προτεινόμενο μέτρο απειλεί κάποια από τα πιο διάσημα τυριά της χώρας, όπως το Camembert και το Mont d’ or, καθώς θα αναγκαστούν να αλλάξουν τις παραδοσιακές ξύλινες συσκευασίες τους.


Γαλλικά ΜΜΕ έσπευσαν μάλιστα να κατηγορήσουν την ΕΕ ότι θέτει σε κίνδυνο τους «γαστρονομικούς θησαυρούς» της Γαλλίας, σημειώνοντας ότι ορισμένα τυριά θα απολέσουν αναπόφευκτα την Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ), ενώ προειδοποίησαν ότι μπορεί να χαθούν έως και 2.000 θέσεις εργασίας στη χώρα.


Θέση μεταξύ άλλων, πήρε και η υφυπουργός Ευρώπης και εξωτερικών υποθέσεων της Γαλλίας, Λοράνς Μπουν προειδοποιώντας τις Βρυξέλλες ότι διακινδυνεύουν ένα κάζο λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές. «Αν θέλουμε να γελοιοποιήσουμε την Ευρώπη πριν τις εκλογές, ας ενοχλήσουμε τους παραγωγούς Camembert και τις ξύλινες συσκευασίες τους», είπε.


Η απάντηση της Κομισιόν


Μετά τον ντόρο στη Γαλλία, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έσπευσε να επισημάνει ότι ο προτεινόμενος νόμος “PPWR” (Packaging and Packaging Waste Regulatiion) δεν θα απαγορεύει τη χρήση ξύλινων συσκευασιών, όπως φοβούνται ορισμένοι Γάλλοι τυροκόμοι. «Οι παραγωγοί ίσως χρειαστεί να βελτιώσουν την ανακύκλωση ή την επαναχρησιμοποίηση των ξύλινων κουτιών. Αλλά αυτό θα αφορά και στους παραγωγούς άλλων τύπων συσκευασιών», σημείωσε.

Ωστόσο, οι παραγωγοί συσκευασιών προειδοποιούν ότι θα είναι πολύ ακριβή η εφαρμογή ενός συστήματος ανακύκλωσης ξύλινων κουτιών και ζητούν εξαίρεση για τις συσκευασίες του Camembert, που όπως σημειώνουν, είναι βιοδιασπώμενες και προκαλούν λιγότερα απορρίμματα σε σύγκριση με τις πλαστικές.


«Είναι αναγκαία η ανακύκλωση, όπως και το να ενθαρρύνουμε τις εταιρείες να χρησιμοποιούν ανακυκλώσιμες συσκευασίες, αλλά χρειάζεται και λίγος ρεαλισμός», ανέφερε η Γαλλίδα υφυπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων.


Ο προτεινόμενος νόμος θα πρέπει να λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι η Κομισιόν εργάζεται για την επίλυση όλων των εκκρεμών ζητημάτων μέσω διαλόγου με τη βιομηχανία.

(με πληροφορίες από eleftherostypos. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί