ΒΙΝΤΕΟ: Οι δασικοί χάρτες αρπάζουν περιουσίες

Πολίτες έξω από την Βουλή: «Δεν πρόκειται να παραδώσουμε την γη μας»

Χαμός με τους δασικούς χάρτες με δημάρχους ανά την χώρα να επισημαίνουν ότι αλλάζουν τα όρια των δήμων και των οικισμών, με συνέπεια σπίτια να βρίσκονται ξαφνικά σε δασική έκταση με κίνδυνο να γκρεμιστούν-κατασχεθούν σπίτια από το κράτος.

Ως εκ τούτου ετοιμάζονται να κατατεθούν ομαδικές αντιρρήσεις κατά των αναρτήσεων στους δασικούς χάρτες, από πάρα πολλούς δήμους της χώρας.

Υπενθυμίζεται πως το κράτος, στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030 (αρπαγή ιδιωτικής περιουσίας, μάντρωμα πολιτών σε πόλεις μακριά από την φύση) χαρακτηρίζει ως δάσος εκτάσεις αγροτών και ιδιωτών και απαγορεύει την όποια χρήση (καλλιέργεια, οικόσιτα ζώα, χτίσιμο κτλ.)!

Οι ιδιοκτήτες υποχρεώνονται να πληρώσουν «χαράτσι» προκειμένου να υποβάλουν ενστάσεις, οι οποίες δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνει αποδεκτές, ενώ ακόμα και αν γίνουν τα λεφτά δεν επιστρέφονται!!!

Οι δήμαρχοι επισημαίνουν ότι είναι λάθος να λαμβάνονται υπόψη για την ανάρτηση, οι αεροφωτογραφίες του 1945. Να σταματήσει η ανάρτηση των δασικών χαρτών ζήτησε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος από τον πρωθυπουργό.

Κάτοικοι, φορείς, αγρότες και επιχειρήσεις τρέχουν να σώσουν τις περιουσίες τους!

Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, κάνει λόγο για αρπαγή περιουσίας μέσω των δασικών χαρτών.

Μάλιστα τονίζεται από την Πομιδά πως το πρόβλημα που παραμένει άλυτο είναι εκείνο των ιδιοκτητών αστικών περιουσιών σε περιοχές όπου η Δασική Υπηρεσία, χρησιμοποιώντας παλιούς χάρτες εξακολουθεί να τις θεωρεί ως δασικές.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την ΠΟΜΙΔΑ, είναι δεκάδες χιλιάδες οι πολίτες σε όλη τη χώρα που δεν γνωρίζουν αν πρέπει να κάνουν ένσταση ή όχι, και επίσης πάρα πολλοί εκείνοι που δεν μπορούν να κάνουν ένσταση λόγω του συνολικού υψηλού κόστους που απαιτείται για την άσκησή της.

Εν κατακλείδι, η ΠΟΜΙΔΑ υπογραμμίζει πως το Κτηματολόγιο και οι Δασικοί Χάρτες μετατρέπονται σε αφορμή απώλειας περιουσιακών στοιχείων από ιδιοκτήτες που έχουν ανεπίληπτη νομή και κατοχή επί ολόκληρες γενεές, εξ αιτίας της απαράδεκτης νομοθεσίας που ισχύει σήμερα.

Οι αντιδράσεις για τους δασικούς χάρτες είναι τεράστιες, ενώ πολίτες μπροστά από την Βουλή διαμηνύουν πως δεν «πρόκειται να παραδώσουμε την γη μας».

https://www.youtube.com/watch?v=R8iF7Gv8SJ4

Μιλώντας για το θέμα, ο πρόεδρος της επιτροπής της Αγροτικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Δομοκού, Δημήτρης Τζαχρήστας, τόνισε ότι βασικότερα προβλήματα από την ανάρτηση των δασικών χαρτών προκαλούνται διότι:

 Οι χάρτες δεν πληρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις, δεν έχουν θεωρημένα από τις πολεοδομικές υπηρεσίες τα σχέδια πόλης και τα όρια των οικισμών, δεν υπάρχει θεώρηση των ορίων των εποικιστικών εκτάσεων και δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν οι αναδασμοί.

Οι δασικές υπηρεσίες ανά την Ελλάδα περιέλαβαν στα περιγράμματα των αναδασωτέων εκτάσεων περιοχές ανέκαθεν γεωργικού χαρακτήρα χαρακτηρίζοντά; τις «αναδασωτέες» και υποχρεώνοντας τον πολίτη να υποβάλει ένσταση για μια έκταση, την οποία η επιτροπή εξέταση των αντιρρήσεων θα απορρίψει, λόγω αναρμοδιότητας.

Οι ημερομηνίες υποβολής των ενστάσεων και ολοκλήρωσης της διαδικασίας είναι πολύ πιεστικές και έχουν κόστος για τον πολίτη. Σχετικά με τη διαδικασία της υποβολής των αντιρρήσεων, με τη συμπλήρωση της σχετικής φόρμας, θα υπολογίζεται το τέλος που αντιστοιχεί και θα εκδίδεται το έντυπο πληρωμής του. Το τέλος αυτό ξεκινά από τα 20 ευρώ για έκταση ως 100 τ.μ. και αυξάνεται κλιμακωτά μέχρι τα 3.600 ευρώ για εκτάσεων άνω των 300 στρεμμάτων. Δηλαδή οι αγρότες θα πληρώσουν τα περισσότερα. Η υποβολή των αντιρρήσεων ξεκινά 15 μέρες μετά την ανάρτηση του δασικού χάρτη και διαρκεί για δύο μήνες με την πρόβλεψη επιπλέον 20 ημερών για τους κατοίκους στην αλλοδαπή.

Η ΚΕΔΕ με απόφασή της ζητά από το υπουργείο Περιβάλλοντος να «παγώσει» την όλη διαδικασία, να ακυρώσει τους ήδη αναρτημένους δασικούς χάρτες και να τους συντάξει εκ νέου με την βοήθεια των δήμων, αφού εξασφαλιστεί η χρήση απεικονίσεων που αποτυπώνουν τη σημερινή κατάσταση και αφού ληφθούν υπόψη οι εποικιστικές εκτάσεις και αναδασμοί. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι τα ίδια αιτήματα έχουν και οι περιφερειάρχες από την κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα θα γίνει ακόμα πιο οξύ όταν αναρτηθούν δασικοί χάρτες της Αττικής. Σήμερα έχει γίνει ανάρτηση δασικών χαρτών σε 33 περιοχές της χώρας, καλύπτοντας συνολικά 46,8 εκατ. στρέμματα.

EL.GR

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...