• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άρθρα
  • Υπέρ της σύστασης ταμείου Έρευνας και Ανάπτυξης για την εξάλειψη των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα πλοία, οι Έλληνες πλοιοκτήτες

Υπέρ της σύστασης ταμείου Έρευνας και Ανάπτυξης για την εξάλειψη των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα πλοία, οι Έλληνες πλοιοκτήτες

Την ανάγκη εξάλειψης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στα πλοία στηρίζει πλήρως η Ένωση Εφοπλιστών Ελλάδος,

συντασσόμενη με την διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα, η οποία ανακοίνωσε σήμερα την πρότασή της για τη δημιουργία του πρώτου συμμετοχικού ναυτιλιακού Ταμείου Έρευνας & Ανάπτυξης.

Το ταμείο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΕΕ (Ενωσις Ελλήνων Εφοπλιστών) θα χρηματοδοτηθεί από τις ναυτιλιακές εταιρείες διεθνώς, με περίπου 5 δις δολάρια ΗΠΑ κατά την προσεχή δεκαετία, ώστε να απεξαρτητοποιηθεί η παγκόσμια ναυτιλία από τον άνθρακα. Σύμφωνα με την ίδια πρόταση, μπορεί να τεθεί σε λειτουργία από το 2023, κατόπιν της υιοθέτησής του από τον UN ΙΜΟ (Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών) και θα διοικείται από ένα διεθνές Διοικητικό Συμβούλιο (International Research & Development Board – IMRB), μη κυβερνητικού χαρακτήρα, το οποίο θα εποπτεύεται από τα Κράτη Μέλη του UN ΙΜΟ.

Σε δήλωση του σχετικά με την συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θόδωρος Βενιάμης, μίλησε για μια «πρόκληση» που απαιτεί μια ουσιαστική τεχνολογική αλλαγή: «Επί του παρόντος, υπάρχει ένα σημαντικό τεχνολογικό κενό, το οποίο θα πρέπει να γεφυρωθεί ώστε η ναυτιλία να μπορέσει να απεξαρτητοποιηθεί πραγματικά από τον άνθρακα και το Ταμείο μπορεί να δράσει καταλυτικά προς την κατεύθυνση αυτού του στόχου. Χωρίς καινοτομία σε εναλλακτικά και μη ορυκτά καύσιμα, η ναυτιλία θα συνεχίσει να εξαρτάται πλήρως από τον άνθρακα. Προκειμένου να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος του UN ΙΜΟ για μείωση κατά 50% του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ναυτιλιακής βιομηχανίας μέχρι το 2050, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση που έχουμε μπροστά μας σθεναρά: χρειαζόμαστε μια ουσιαστική τεχνολογική αλλαγή».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η πρόταση για τη σύσταση του πρώτου συμμετοχικού ναυτιλιακού ταμείου, έρευνας και ανάπτυξης, υποστηρίζεται από τις διεθνείς εφοπλιστικές Ενώσεις που συλλογικά εκπροσωπούν όλους τους ναυτιλιακούς τομείς και τομείς θαλάσσιου εμπορίου και διαχειρίζονται πάνω από το 90% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου. Μάλιστα η ανακοίνωση για την σύσταση της, γίνεται λίγες μόλις ημέρες μετά την παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (EU Green Deal), το νέο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια Ευρώπη απαλλαγμένη από τον άνθρακα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, σε δήλωση του μάλιστα, θεωρεί ότι ξεκινά μια διεθνής διαδικασία για την πραγματικά πλήρη απεξάρτηση της ναυτιλίας από τον άνθρακα: «Είναι αξιοσημείωτο ότι η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία πρωτοστατεί, για μια ακόμα φορά, με αυτή την πρωτοβουλία τηρώντας πλήρως τις υποσχέσεις της με συγκεκριμένα μέτρα που έχουν αποδεδειγμένα περιβαλλοντικά αποτελέσματα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τώρα την ευκαιρία να ηγηθεί των διεθνών προσπαθειών, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής όσον αφορά τη ναυτιλία, υιοθετώντας μια παγκόσμια, ρεαλιστική και συμπληρωματική προς την Αρχική Στρατηγική του ΙΜΟ προσέγγιση, η οποία δε θα στρεβλώνει το διεθνή ανταγωνισμό παρεκκλίνοντας από την πορεία προς την απεξάρτηση της ναυτιλίας από τον άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο», κατέληξε στη δήλωση του ο Θόδωρος Βενιάμης.

photo:pexels

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...