• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ξεπουλάνε οι Έλληνες και στρέφονται στα επιδόματα – Τι συμβαίνει στην Χαλκιδική

Ξεπουλάνε οι Έλληνες και στρέφονται στα επιδόματα – Τι συμβαίνει στην Χαλκιδική

Αν δεν αλλάξουν τα πράγματα το «δράμα» θα κορυφωθεί...

Πωλούνται μικρά ξενοδοχεία στην Χαλκιδική, αλλά δεν τα θέλει κανείς.

Η κατάσταση στην χώρα χειροτερεύει με την ελεύθερη αγορά να υποβαθμίζεται όλο και περισσότερο, χάριν της υπερφορολόγησης που επιφέρει επιδόματα φτώχειας.

Αντί λοιπόν η οικονομία να ανακάμπτει, διαλύονται τα πάντα, ακόμα και στον τομέα που αποτελεί, αυτή την στιγμή, την πρώτη δύναμη της χώρας.

Έτσι όλο και περισσότεροι Έλληνες χάνουν την οικονομική τους ελευθερία και οι πρώην επιχειρήσεις τους περνούν σε ξένα χέρια.

Διαβάζουμε στο voria.gr:

Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν μία διαφορετική πραγματικότητα για την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η ξενοδοχειακή αγορά στην Ελλάδα σε σχέση με την ευφορία που δημιουργεί κατά καιρούς η εξέλιξη των διεθνών αφίξεων, αλλά και το αυξημένο ενδιαφέρον από ξενοδοχειακούς κολοσσούς για να τοποθετηθούν στη χώρα μας. Από την άλλη, τα στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν τη χαμηλή μέση δαπάνη μεγάλης μερίδας τουριστών που επισκέπτονται τη Χαλκιδική, γεγονός που επηρεάζει τα οικονομικά αποτελέσματα σημαντικού αριθμού ξενοδοχειακών μονάδων, τα οποία κινούνται στα όρια της βιωσιμότητας.

Οι τιμές των προς πώληση ξενοδοχείων, διαμορφώνονται σύμφωνα με την τοποθεσία, την παλαιότητα, τα τετραγωνικά αλλά και τα αστέρια που διαθέτουν. Το εύρος πάντως των τιμών ξεκινά για παράδειγμα από 450.000 ευρώ για ξενοδοχείο στη Χανιώτη, με το ποσό για αντίστοιχης δυναμικότητας ξενοδοχείο στην Άθυτο να φτάνει στα 2,8 εκατ. ευρώ. Για τις μονάδες που είναι ανακαινισμένες, ή σε καλή κατάσταση οι τιμές διαμορφώνονται προς τα πάνω. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ξενοδοχείο στην Κασσάνδρα δυναμικότητας 85 δωματίων που πωλείται προς 15 εκατ. ευρώ. Σε άλλη περίπτωση ξενοδοχείο 10.000 τμ και πάλι στην Κασσάνδρα, δυναμικότητας 250 δωματίων, που ανακαινίστηκε πρόσφατα, πωλείται προς 30 εκατ. ευρώ.

Πάντως ο πραγματικός αριθμός των προς πώληση ξενοδοχείων στη Χαλκιδική δεν είναι ξεκάθαρος καθώς δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες που επιθυμούν την πώληση των μονάδων τους και χρησιμοποιούν για λόγους εμπιστευτικότητας άλλα κανάλια εξεύρεσης αγοραστών, πέρα από τα μεσιτικά γραφεία.

Γιατί μένουν στα αζήτητα

Τα προβλήματα για τις μικρές οικογενειακές μονάδες άρχισαν να συσσωρεύονται την περίοδο της κρίσης με αποτέλεσμα, κάποια εξ αυτών να καταστούν μη βιώσιμα. Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις ξενοδοχείων στο Πολύχρονο, στο Πευκοχώρι, στη Χανιώτη, στα Λουτρά, στην Άφυτο και στην Ελάνη που βρίσκονται σε μεσιτικά γραφεία για χρόνια, τα περισσότερα την τελευταία οκταετία, και δεν έχουν κατορθώσει να πουληθούν. Πρόκειται, συνήθως, για μικρές μονάδες 30 έως 60 δωματίων, που αν και θα μπορούσαν να μετατραπούν σε boutique hotel, δεν επιλέγονται από τους εν δυνάμει επενδυτές. Δεν είναι βέβαια μόνο η αρνητική οικονομική συγκυρία που ωθεί κάποιους ξενοδόχους να αναζητούν λύση μέσω της πώλησης του ακινήτου τους, αλλά και η μη προσαρμογή στα δεδομένα και τις απαιτήσεις της εποχής καθώς και τα όποια ζητήματα διαφωνιών προκύπτουν μεταξύ των μετόχων.

Βασική αιτία όπως λένε γνώστες της αγοράς είναι το γεγονός πως η πλειονότητα των ξενοδοχείων που είναι προς πώληση, δεν είναι πρώτα στο κύμα.

Αντίστοιχη άποψη έχει και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος. Μιλώντας στη Voria.gr o κ. Τάσσιος υπογραμμίζει πως «υπάρχουν πολλά μικρά ξενοδοχεία που βρίσκονται σε διαδικασία πώλησης επί μακρόν, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για ξενοδοχεία που βρίσκονται κοντά σε οικισμούς, χτίστηκαν πριν μία τριακονταετία, και δεν είναι πρώτα στο κύμα. Από την άλλη αυτό που αναζητούν οι επενδυτές είναι μονάδες σε οικονομική τιμή πώλησης, αλλά μπροστά στη θάλασσα».

Στο μεταξύ, δεν είναι μόνο τα ξενοδοχεία που αναζητούν νέο ιδιοκτήτη αλλά και οικόπεδα τόσο στη Χαλκιδική, όσο και στην Αμμουλιανή. Χαρακτηριστική περίπτωση οικόπεδο στο Ποσείδι, όπως αναφέρεται στην ειδική έκδοση του ομίλου Δανός – an alliance member of BNP Paribas Real Estate, που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, έκτασης 18.300 τμ καθώς και οικόπεδο στην Αμμουλιανή, έκτασης 22.150 τμ που πωλείται προς 1,25 εκατ. ευρώ.

voria.gr

ΦΩΤΟ: eurokinissi

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.