• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ξεκάθαρα λόγια για τις μάσκες: «Συμπεριφορές που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία διώκονται κακουργηματικώς» (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Ξεκάθαρα λόγια για τις μάσκες: «Συμπεριφορές που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία διώκονται κακουργηματικώς» (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Diamartyria
Ζητούν θεσμική θωράκιση οι εκπαιδευτικοί και φοβούνται κύμα οργής από γονείς!

Στις παρακάτω δηλώσεις του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), Δημήτρη Βερβεσού, στον Real Fm 97,8 δεν χωρούν παρερμηνείες!

Ο ίδιος κληθείς να σχολιάσει τις διαμαρτυρίες που φουντώνουν πανελλαδικά για την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία, τόνισε πως από τη στιγμή που έχει δημοσιευτεί ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) και συνεπώς υφίσταται σχετικός ΝΟΜΟΣ του κράτους, τότε τέτοιες συμπεριφορές θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ.

Πρόσθεσε μάλιστα πως όλες αυτές οι αποφάσεις είναι πάνω από το οικογενειακό σύνολο, προτάσσοντας το ζήτημα της έκθεσης της δημόσιας υγείας σε άμεσο κίνδυνο.

Ειδικότερα:

«Εδώ υπάρχουν διατάξεις της δημόσιας τάξης που αφορούν την υγιεινή, την ασφάλεια και τη δημόσια υγεία. Αυτές οι διατάξεις έχουν και διοικητικές κυρώσεις με τα πρόστιμα, έχουν και ποινικές παραβατικές συμπεριφορές γιατί αν κάποιος χωρίς μάσκα κολλήσει τον ιό και τον μεταβιβάσει είναι αδίκημα που τιμωρείται και με κακουργηματική δίωξη.

Κριτική κάνουμε κι εμείς για διάφορα θέματα και για το κατά πόσο δημοσίως ο ΕΟΔΥ έχει για τη μάσκα πει στο παρελθόν, και τι έχει πει και αν έχει αλλάξει εκατό φορές στάση. Κριτική μπορούμε να κάνουμε στον ΕΟΔΥ κι εμείς προβληματισμένοι είμαστε με τις εναλλαγές του ΕΟΔΥ σε σχέση με την υποχρεωτική χρήση μάσκας ή με την κατ’ εξαίρεση και τη σύσταση, αυτές τις παλινωδίες του ΕΟΔΥ που μας έχουν μπερδέψει. Από τη στιγμή που υπάρχει ΚΥΑ που υποχρεώνει τη χρήση της μάσκας μιλάμε για κακουργηματικό αδίκημα και παραβίαση του ποινικού νόμου.

Ο γονιός που δεν αφήνει το παιδί να φορέσει μάσκα, εκθέτει όχι μόνο το παιδί του σε κίνδυνο αλλά και όσους το παιδί του πιθανόν ως ασυμπτωματικός φορέας μπορεί να μεταδώσει και σε άλλους τον ιό και δη σε ηλικιωμένους, σε ευπαθείς ομάδες και ούτω καθεξής. Δεν έχει να κάνει μόνο με το παιδί, αλλά έχει να κάνει ότι το παιδί μπορεί να δει τον παππού… δεν έχει να κάνει μόνο με την οικογένεια αλλά με το κοινωνικό σύνολο, μιλάμε για δημόσια υγεία, ομιλούμε για αδίκημα που διώκεται κακουργηματικώς, το να κοροϊδεύουμε και να λέμε πράγματα είναι εύκολο, το να παραβιάζουμε τον νόμο είναι δύσκολο.

Κάποια στιγμή να συμφωνήσουμε ότι σε μια συντεταγμένη πολιτεία οι νόμοι πρέπει να τηρούνται, κι όποιος λέει ότι αυτά είναι κατασκευές, αυτά είναι άλλα. Κι εγώ έχω πολλές ενστάσεις και αμφιβολίες για την εναλλακτική στάση του ΕΟΔΥ για τη μάσκα, μας έχει προβληματίσει, άλλο αυτό. Αλλά από τη στιγμή που ο ΕΟΔΥ για τους δικούς του λόγους έτσι έκρινε, καλώς ή κακώς θα το κρίνουμε στο πλαίσιο μιας κριτικής που ασκούμε σαν συντεταγμένη πολιτεία και με τα όργανα και ο καθένας από τη θέση του και ατομικά μπορούμε να το κρίνουμε και άλλο, άλλο αυτό και άλλο παραβιάζω τον νόμο και θέτω τη δημόσια υγεία σε κίνδυνο».

(φωτο:screenshot)