Βόρεια Καρολίνα-ΗΠΑ: Νομοσχέδιο απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά τη 12η εβδομάδα της κύησης

Η Γερουσία της πολιτείας της Βόρειας Καρολίνας, την οποία ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, υιοθέτησε χθες, Πέμπτη,

νομοσχέδιο το οποίο περιορίζει το χρονικό όριο για τις περισσότερες αμβλώσεις στις 12 εβδομάδες της κύησης, από 20 που ήταν μέχρι πρότινος, σε μια κίνηση που θα δυσκολέψει την πρόσβαση στην επέμβαση αυτή για εκατομμύρια γυναίκες στις νότιες ΗΠΑ.

Η Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο χθες, μία ημέρα αφού είχε υπερψηφιστεί από τη Βουλή.

Τώρα το νομοσχέδιο πρέπει να επικυρωθεί από τον Δημοκρατικό κυβερνήτη της Βόρειας Καρολίνας, τον Ρόι Κούπερ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει βέτο. Αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν μεγάλη πλειοψηφία και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου και μπορούν να παρακάμψουν το βέτο του.

Αν τεθεί σε ισχύ το νομοσχέδιο, θα δημιουργήσει εμπόδια στις γυναίκες που ταξιδεύουν στη Βόρεια Καρολίνα για να κάνουν άμβλωση από τις κοντινές συντηρητικές πολιτείες, οι οποίες απαγόρευσαν ή έθεσαν πολύ αυστηρούς περιορισμούς στην επέμβαση αφού το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε τον Ιούνιο την ιστορική απόφασή του του 1973 που προστάτευε το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Βάσει του νομοσχεδίου, στις φαρμακευτικές αμβλώσεις θα πρέπει να είναι παρόντες γιατροί, ενώ οι γυναίκες που τις ζητούν θα πρέπει να επισκεφθούν γιατρό 72 ώρες πριν λάβουν τα χάπια της άμβλωσης. Αυτοί οι όροι εγείρουν εμπόδια για τις γυναίκες που πηγαίνουν στη Βόρεια Καρολίνα από γειτονικές πολιτείες για να κάνουν άμβλωση.

Εξάλλου θα απαγορεύεται η άμβλωση μετά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, με εξαίρεση τις περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας, δυσμορφιών του εμβρύου που απειλούν τη ζωή του ή σε επείγουσες ιατρικές καταστάσεις.

Σε βίντεο που ανήρτησε στο Twitter ο Κούπερ επέκρινε τους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές, οι οποίοι στην προεκλογική τους εκστρατεία είχαν δεσμευθεί να προστατεύσουν τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών, και κάλεσε τους ψηφοφόρους να ζητήσουν από τους εκπροσώπους τους να μην παρακάμψουν το βέτο του κυβερνήτη.

«Στην καρδιά του νομοσχεδίου είναι η υγεία και η ασφάλεια των γυναικών και των παιδιών», δήλωσε η γερουσιαστής Λίσα Μπαρνς, μια Ρεπουμπλικάνα.

Η Μέρι Ουίλς Μπόουντ, Δημοκρατική γερουσιαστής, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ιδιαίτερα σκληρό» και προειδοποίησε ότι οι γυναίκες θα αναγκαστούν να στραφούν στις παράνομες αμβλώσεις.

«Περιορίζοντας την πρόσβαση στην παροχή φροντίδας δεν θα σταματήσουμε τις αμβλώσεις», εξήγησε. «Θα σταματήσουμε τις ασφαλείς αμβλώσεις».

Οι Ρεπουμπλικάνοι κατάφεραν να διασφαλίσουν ισχυρή πλειοψηφία, χάρη στην οποία μπορούν να παρακάμψουν ακόμη και το βέτο του κυβερνήτη, αφού τον Απρίλιο εντάχθηκε στις τάξεις τους η βουλεύτρια Τρίσα Κότχαμ.

Η Κότχαμ ψήφισε υπέρ του νομοσχεδίου την Τετάρτη, αλλάζοντας ριζικά τη στάση της σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, όταν είχε δεσμευθεί στο Τwitter «να συνεχίσω να υπερασπίζομαι το δικαίωμα στην επιλογή».

Μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου τον Ιούνιο του 2022, 14 πολιτείες στις ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει σχεδόν εντελώς τις αμβλώσεις, σύμφωνα με το Guttmacher Institute.

Το ποσοστό των αμβλώσεων στη Βόρεια Καρολίνα αυξήθηκε κατά 37% τους δύο πρώτους μήνες μετά την απόφαση, ποσοστό μεγαλύτερο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη πολιτεία, όπως ανέφερε έρευνα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Society of Family Planning.

Μέσα σε έξι μήνες μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου γίνονταν κάθε μήνα κατά μέσο όρο 3.978 αμβλώσεις, σε σχέση με 788 τους δύο μήνες νωρίτερα.

Την προηγούμενη εβδομάδα ένας συνασπισμός Ρεπουμπλικάνων, Δημοκρατικών και ανεξάρτητων βουλευτριών κατάφεραν να αποτρέψουν προσωρινά την ψήφιση νομοσχεδίου που θα απαγόρευε τις αμβλώσεις στη Νότια Καρολίνα. Εξάλλου στη Νεμπράσκα η βουλή καταψήφισε, με μικρή πλειοψηφία, νομοσχέδιο που θα απαγόρευε σχεδόν όλες τις αμβλώσεις μετά την έκτη εβδομάδα της κύησης.

(απεμπε – φωτο:freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί